Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γερμανία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Γερμανό υπoυργό Ανάπτυξης

Στην Εισαγγελία του Βερολίνου έχει φθάσει η υπόθεση του ...ιπτάμενου χαλιού του υπουργού Ανάπτυξης της Γερμανίας Ντερκ Νίμπελ (FDP), ο οποίος ελέγχεται για ενδεχόμενη απόπειρα φοροδιαφυγής.

Κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στο Αφγανιστάν, ο Γερμανός αξιωματούχος αγόρασε χειροποίητο χαλί αξίας 1100 ευρώ, το οποίο ωστόσο, επειδή δεν χωρούσε στις αποσκευές του, μεταφέρθηκε στην Γερμανία με πτήση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο αεροδρόμιο το χαλί παρελήφθη από τον οδηγό του υπουργού, ο οποίος, καθώς δεν είχε ανάλογη εντολή, παρέλειψε να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές.

Όπως υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το περιοδικό "Focus", η υπόθεση διέρρευσε από υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ενημέρωσαν με επιστολή δύο πολιτικούς, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την Αριστερά. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η εισαγωγή από χώρα έκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνεται με φόρο 19%, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι στα 430 ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Νίμπελ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, αναφερόμενος στην Ελλάδα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη χώρα, παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε την μεταφορά του χαλιού με πτήση των μυστικών υπηρεσιών, απλώς παρακάλεσε την γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ να το στείλει με κάποιον τρόπο στην Γερμανία. Από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών, διευκρινίστηκε ότι υπήρχε η εντύπωση ότι το χαλί ήταν επίσημο δώρο και ότι όφειλαν να το μεταφέρουν. "Ήθελα να ενισχύσω τις μικρές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν", δήλωσε αφοπλιστικά ο κ. Νίμπελ, αλλά μάλλον δεν συγκίνησε την ΄Αγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος της οποίας κάλεσε τον υπουργό να φροντίσει το θέμα "το συντομότερο και με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου