Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η άμεση επίθεση εξολοθρεύει τον διαβήτη ΙΙ

Επίθεση στα πρώτα στάδια του διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία της ασθένειας προτού ακόμα
αυτή εκδηλωθεί πλήρως.

Οι ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο έχουν υψηλότερο σάκχαρο από το φυσιολογικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η τιμή αυτή αποκατασταθεί με «επιθετικά» μέτρα, τότε δεν θα εκδηλώσουν την ασθένεια.

Οι πάσχοντες από αυτή τη μορφή διαβήτη, αντίθετα με τους διαβητικούς τύπου Ι, μπορούν να παράγουν ινσουλίνη αλλά είτε το πάγκρεάς τους δεν παράγει επαρκή ποσότητα είτε ο οργανισμός τους δεν μπορεί να την αξιοποιήσει κατάλληλα.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αποκαθιστώντας τις φυσιολογικές τιμές του σακχάρου, με επιθετική θεραπευτική αγωγή, οδηγούμαστε σε μείωση των κρουσμάτων εκδήλωσης της ασθένειας ακόμα και σε ποσοστό 50%. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα ευρήματα κλινικά σημαντικά και επαναλαμβάνουν την αξία της απώλειας βάρους και της άσκησης ως μέσα για την αναστροφή του προδιαβητικού σταδίου.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Diabetes Prevention Program Research Group, έγινε η προσπάθεια να καθοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι η επιθετική θεραπεία στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθήθηκαν 1.990 άνθρωποι σε προδιαβητική φάση.

Κάποιοι ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή, άλλοι έκαναν αλλαγή στον τρόπο ζωής τους και κάποιοι άλλοι τίποτα από τα παραπάνω. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι ασθενείς που έριξαν τα επίπεδα του σακχάρου τους στο φυσιολογικό, ακόμα και για λίγο, ήταν 56% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ τα έξι χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

«Αυτή η ανάλυση επικεντρώνει την προσοχή στη σημαντική μακροχρόνια μείωση του κινδύνου διαβήτη όταν κάποιος που βρίσκεται σε προδιαβητικό στάδιο επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Λι Περό, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Ο βαθμός που αποκαθίστανται τα επίπεδα σακχάρου ενός ασθενούς όταν ακολουθεί επιθετική αγωγή μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος ώστε να διαχωρίσουμε τους ασθενείς σε υψηλότερου και χαμηλότερου κινδύνου σε ό,τι αφορά την εξέλιξή τους σε διαβητικούς» συμπληρώνει με τη σειρά της η δρ Ναταλία Γιαμπούκοβιτς από το Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο στον Καναδά.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Η άμεση επίθεση εξολοθρεύει τον διαβήτη ΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου