Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Εμείς, τα παιδιά μας και ο ήλιος

Ηλιος, θάλασσα, διακοπές, κουβαδάκια και άλλα παιχνίδια στην ακροθαλασσιά, κάστρα από άμμο και μεγάλες λακκούβες που γίνονται αυτοσχέδιες λίμνες. Αλλά και μπάλες, ρακέτες,
νεροπίστολα... Τα παιχνίδια στην παραλία δεν έχουν τελειωμό. Ειδικά για τα μικρά μας. Ομως τι γίνεται με τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία; Γιατί, μπορεί να το γνωρίζουμε, ωστόσο στην πράξη μάλλον το ξεχνάμε!

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία βλάπτει και αυτό είναι πλέον πολλαπλά αποδεδειγμένο! Αρκεί να μείνουμε για λίγο εκτεθειμένοι, χωρίς καπέλο και αντηλιακό για να αισθανθούμε τις πρώτες κοκκινίλες και το κάψιμο. Δεν αργεί πολύ να προκληθεί ένα έγκαυμα και μπορεί ύστερα μια κρέμα να μας ανακουφίσει, όμως η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι παροδική. Ειδικά για τα παιδιά μπορεί να αποδεχθεί μόνιμη και καταστροφική, τόσο για το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος όσο και για το DNA των κυττάρων.

Δυστυχώς, στις μέρες μας οι βλαβερές επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αντανακλώνται στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνων του δέρματος και κακοήθους μελανώματος σε όλον τον κόσμο. Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA και UVB) είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση οφθαλμικών και δερματικών βλαβών, όπως καταρράκτης, δερματοπάθειες, γήρανση του δέρματος και δερματικοί καρκίνοι. Η αποδυνάμωση της προστατευτικής ασπίδας του όζοντος στην ατμόσφαιρα λόγω των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων συμβάλλει στην εμφάνιση αυτών των βλαβερών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παρατεταμένη έκθεση στην παιδική ή την εφηβική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή και ότι το ποσοστό 50% έως 80% του συνολικού ποσού της υπεριώδους ακτινοβολίας προσλαμβάνεται κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ η εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών νεοπλασιών, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία έτη και η θνησιμότητα από το μελάνωμα έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Στην Ελλάδα, η καταγραφή των τελευταίων ετών στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας Euromelanoma έδειξε ότι η επίπτωση των δερματικών νεοπλασιών παρουσιάζει αύξηση, αν και όχι με τους υψηλούς ρυθμούς που αναφέρονται σε άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι κρίνονται οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών οι οποίοι εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο.

Τα μέτρα πρόληψης
Ο δικός σας ρόλος είναι να προσφέρετε στο παιδί σας όλα όσα απαιτούνται ώστε να προφυλαχθεί από τον ήλιο. Ομως ακόμα και οι ομπρέλες δεν παρέχουν αρκετή αντηλιακή προστασία. Φορέστε του ένα πλατύγυρο καπέλο που να προστατεύει το πρόσωπο, τα αφτιά και τον σβέρκο του παιδιού. Διαλέξτε το κατάλληλο παιδικό αντηλιακό. Ενα με SPF 50 κρίνεται απαραίτητο για τις πρώτες μέρες της έκθεσης στον ήλιο, ενώ ο δείκτης μπορεί να πέσει στο 30 μετά τις πέντε μέρες, όταν το δέρμα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στον ήλιο.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η σωστή χρήση του: εφαρμόστε το δεκαπέντε με τριάντα λεπτά πριν από την έκθεση σε όλα τα σημεία του σώματος, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστείτε περίπου επτά κουταλιές του καφέ προϊόν για ένα παιδικό σώμα και πρόσωπο. Κάντε απαλό μασάζ για να απλώσετε το προϊόν, ώστε το παιδί να επιδιώκει να βάζει αντηλιακό και να μη το θεωρεί μια βαρετή, υποχρεωτική διαδικασία. Επαναλάβετε τη διαδικασία έπειτα από κάθε μπάνιο και αρκετά συχνά αν το παιδί παίζει και ιδρώνει.

Επιπλέον, οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εξοικειωθούν και να κατανοήσουν μέσα από επιμορφωτικές συζητήσεις και με τη βοήθεια δραστηριοτήτων τις έννοιες: ηλιακή ακτινοβολία και είδη ακτινοβολίας UVA, UVB, αντηλιακά και προστασία, καρκίνος του δέρματος - μελάνωμα, θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Ετσι, θα ευαισθητοποιηθούν και θα αποκτήσουν μια στάση προστασίας απέναντι στον ήλιο, θα αναπτύξουν μαζί του μια υγιή σχέση και θα μάθουν να προφυλάσσουν το σώμα τους.

Αόρατη προστασία
- Τα παιδικά αντηλιακά με λεπτόρευστη υφή είναι πιο πρακτικά και απλώνονται εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, ένα αντηλιακό σε σπρέι θα κάνει τη δουλειά της μαμάς πιο απλή, ενώ τα παιδιά θα το θεωρήσουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι.

- Πριν αγοράσετε το προϊόν, μελετήστε προσεκτικά τη συσκευασία του. Θα πρέπει να είναι ειδικό για παιδιά και να αναγράφει πως περιέχει αδιάβροχα φίλτρα UV, ώστε το παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα και οι βουτιές να μην επηρεάζουν την απόδοσή του.

- Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή από τις 12.00 έως τις 16.00.

- Φυσικά, πολλές φορές στην πράξη όλα αυτά δεν είναι εφικτά. Τι να κάνετε, για παράδειγμα, όταν στο παιδί σας δεν αρέσει να του βάζετε αντηλιακό; Αλλάξτε στάση! Kάντε την όλη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το συνδυάσετε με μασάζ, όταν το παιδί σας είναι πιο μικρό, ή με... γαργαλήματα και άλλα παιχνίδια όταν το εφαρμόζετε σε μεγαλύτερα παιδιά. Αν το μικρό σας νιώθει... αρκετά αυτόνομο και δεν θέλει τη φροντίδα σας, αφήστε το να βάλει μόνο του το αντηλιακό του, «σαν μεγάλος». Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να δίνετε πρώτα εσείς το καλό παράδειγμα φορώντας αντηλιακό συχνά και με τον σωστό τρόπο.

Μετά τον ήλιο
Επιστρέφοντας στο σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίσουμε το παιδικό δερματάκι με νερό και ένα αφρόλουτρο, ώστε να αφαιρέσουμε όλα τα ίχνη από το αντηλιακό που έχουμε χρησιμοποιήσει. Ετσι, θα αφήσουμε το δερματάκι του μικρού μας καθαρό και απαλό, απαλλαγμένο από χημικά. Παράλληλα, το χλιαρό νερό θα το δροσίσει και θα το χαλαρώσει έπειτα από μια ζεστή μέρα στην παραλία. Παρ’ όλα αυτά, το ντους θα πρέπει να διαρκέσει λίγο, επτά με δέκα λεπτά, ώστε να μην αφυδατωθεί περισσότερο το παιδικό δερματάκι.

Δροσερή στιγμή
Ενα δροσερό τζελ ή μια ενυδατική κρέμα σώματος μετά την έκθεση στον ήλιο θα ενυδατώσει και θα καταπραΰνει την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα. Αν στη σύνθεσή του περιέχει την καταπραϋντική αλόη ή βιταμίνη Ε που θρέφει την επιδερμίδα, τότε θα βοηθήσετε το παιδικό δερματάκι να αντεπεξέλθει στο «στρες» που προκαλεί η ακτινοβολία. Εφαρμόστε αρκετή ποσότητα και με απαλές κινήσεις απλώστε τη σε όλο το σώμα. Αφήστε το για λίγα λεπτά να απορροφηθεί πριν ντύσετε το μικρό σας.


ΣΟΦΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ


Εμείς, τα παιδιά μας και ο ήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου