Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Σήμα κινδύνου για το μαύρισμα με αερογράφο

Το μαύρισμα με αερογράφο δεν είναι τελικά ασφαλής επιλογή για να αποκτήσετε μπρούτζινο χρώμα. Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, όσοι επιλέγουν αυτή τη λύση τεχνητού
μαυρίσματος προκειμένου να γλιτώσουν την επικίνδυνη ακτινοβολία του σολάριουμ, βρίσκονται εκτεθειμένοι στα επικίνδυνα χημικά του σπρέι διά της ρινικής οδού!

Η ουσία που είναι γνωστή ως διυδροξυακετόνη (DHA) εισέρχεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια μέσω της κυκλοφορίας στο αίμα, καταστρέφοντας το DNA και προκαλώντας όγκους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ουσία αυτή μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα καθώς και άλλα προβλήματα των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Οι πνεύμονες έχουν τεράστια επιφάνεια, οπότε αυτό το συστατικό μπαίνει στα κύτταρά τους και απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος. Οι συνέπειες αυτού δεν φαίνεται να είναι ασφαλείς» εξηγεί ο δρ Ρέι Πανετιέρι, ειδικός σε θέματα πνευμόνων από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Και όλο αυτό προς το παρόν έχει διαπιστωθεί μόνο σε πειραματόζωα. Δεν αποκλείουν οι ειδικοί οι συνέπειες στον άνθρωπο να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η ουσία DHA, το προσθετικό χρώματος που χαρίζει στην επιδερμίδα ηλιοκαμένη όψη, είχε πάρει άδεια τη δεκαετία του '70 από τον αμερικανικό Φορέα Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων για εξωτερική χρήση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει άδεια και η πρακτική του ψεκασμού της ουσίας σε όλο το σώμα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Η ουσία φαίνεται να έχει την ιδιότητα να προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA κυττάρων, κάτι που κρίνεται σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» δηλώνει η δρ Λιν Γκόλντμαν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον.

Μέχρι να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα, οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε μαύρισμα με αερογράφο να φορούν προστατευτικά εσώρουχα, φίλτρα στη μύτη, ειδικά γυαλιά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να έχουν ερμητικά κλειστό το στόμα τους.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σήμα κινδύνου για το μαύρισμα με αερογράφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου