Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στα βακτήρια του εντέρου το κλειδί για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αναμένεται να φέρει την επιστήμη ανακάλυψη ερευνητών της
Mayo Clinic σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, παίζουν οι ασυνήθιστα μεγάλοι πληθυσμοί συγκεκριμένων βακτηρίων του εντέρου.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια, μάλιστα, μπορεί να πυροδοτήσουν τη εξάπλωση της νόσου σε άτομα με γενετική προδιάθεση σε αυτήν.

«Πολλοί υποπτεύονταν ότι η εντερική χλωρίδα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όμως κανείς δεν είχε καταφέρει να το αποδείξει, γιατί δεν γνώριζαν τι από τα δύο προϋπήρχε στον οργανισμό: τα βακτήρια ή τα γονίδια» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Βίνα Τανέγια, ο οποίος επισημαίνει πως με τις νέες γενετικές τεχνικές ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης προδιάθεσης.

Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και να τη σταματήσουν εν τη γενέσει της με τη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς προκαλώντας φλεγμονές στις αρθρώσεις και οδηγώντας σε θανατηφόρες παρενέργειες, όπως οι καρδιοπάθειες.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Στα βακτήρια του εντέρου το κλειδί για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

1 σχόλιο:

  1. Τα ποντίκια πάσχουν απο ρευματοδειδή αρθρίτιδα?Αστειεύομαι!Πολύ ελπιδοφόρα ανακάλυψη!!

    Anna Maria Coutsomitelli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου