Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το απλό τεστ ευλυγισίας που προβλέπει πόσο θα ζήσουμε – Θα το δοκιμάσετε;

Το απλό τεστ ευλυγισίας που προβλέπει πόσο θα ζήσουμε – Θα το δοκιμάσετε; Εσείς μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας; Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η ικανότητα αυτή μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την μακροζωία (σας). Ειδικότερα, ερευνητές από τη Βραζιλία συμπέραναν ότι όσοι δεν μπορούν να ακουμπήσουν τις άκρες των ποδιών τους, έχουν έως και πενταπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους μπορούν. Πιο συγκεκριμένα, από τη συλλογή δεδομένων για τις ανάγκες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η αδυναμία εκτέλεσης αυτής της απλής διάτασης συνεπάγονταν με τον πρόωρο θάνατο των συμμετεχόντων, μέσα σε μια δεκαετία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευλυγισία των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης που ονομάζεται Flexindex. Αυτό το εργαλείο εξετάζει τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες, μπορούν να τεντώσουν τα μέλη του σώματός τους με 20 διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικές αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα το άγγιγμα των δαχτύλων των ποδιών και του πίσω μέρους του αριστερού ώμου με το δεξί χέρι πάνω από το κεφάλι. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογίες που κυμαίνονταν από το 0 έως το 80, ανάλογα με το πόσο ευλύγιστοι ήταν.

Από την ανάλυση αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, οι ειδικοί συμπέραναν ότι τα άτομα ηλικίας 46 έως 65 ετών με υψηλότερη βαθμολογία είχαν δύο έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου