Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Το τηλεσκόπιο της NASA κατέγραψε έναν κοσμικό χορό που ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια (vid)

 Οι προηγμένες δυνατότητες του James Webb του επιτρέπουν να καταγράφει εικόνες και λεπτομερή φάσματα στο υπέρυθρο φως, αποκαλύπτοντας πτυχές του σύμπαντος που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι.Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA γιορτάζει τη δεύτερη επιστημονική του επέτειο με μια εκπληκτική εικόνα ενός διδύμου αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, γνωστού ως Arp 142. Αυτοί οι γαλαξίες, που ονομάζονται Πιγκουίνος (NGC 2936) και Αυγό (NGC 2937), εμπλέκονται σε έναν κοσμικό χορό που ξεκίνησε πριν από 25 έως 75 εκατομμύρια χρόνια.

Οι προηγμένες δυνατότητες του James Webb του επιτρέπουν να καταγράφει εικόνες και λεπτομερή φάσματα στο υπέρυθρο φως, αποκαλύπτοντας πτυχές του σύμπαντος που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι.


Ο γαλαξίας Πιγκουίνος, αρχικά ένας σπειροειδής γαλαξίας, διαθέτει τώρα μια εντυπωσιακή εμφάνιση με το γαλαξιακό του κέντρο να λάμπει σαν μάτι. Οι ξετυλιγμένοι βραχίονές του έχουν μετατραπεί σε ράμφος, κεφάλι, ραχοκοκαλιά και φουσκωμένη ουρά. Ο


Αντίθετα, ο γαλαξίας Αυγό παραμένει σχετικά αμετάβλητος. Ως ελλειπτικός γαλαξίας, περιέχει παλαιότερα άστρα και σημαντικά λιγότερο αέριο και σκόνη, γεγονός που περιορίζει τον σχηματισμό νέων άστρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου