Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Είναι πιο ευτυχισμένες οι γάτες που ζουν έξω; Τι λένε οι ειδικοί

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί αν η γάτα σας μέσα στο σπίτι είναι ευτυχισμένη; Και αν εκτός σπιτιού θα ήταν πιο χαρούμενη και με πιο φυσιολογική ζωή; Αν πείτε όχι, δεν λέτε την αλήθεια. Γιατί σε όλους μας έχει περάσει από το μυαλό κάτι τέτοιο. Και πολλοί από εμάς έχουμε και λίγες ενοχές για αυτό. Τι όμως πραγματικά συμβαίνει και πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτές οι σκέψεις μας; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι πρώτες γάτες εξημερώθηκαν περίπου πριν από 9 χιλιάδες χρόνια. Και παρά το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από το τώρα, οι έντονες κυνηγετικές δεξιότητές τους υπάρχουν μέχρι σήμερα. Κυνηγάνε ό,τι κινείται, ανεβαίνουν στα δέντρα με μεγάλη ταχύτητα-άσχετα αν κάποιες φορές μετά δεν μπορούν να κατέβουν- και εκφράζουν και άλλες ενστικτώδεις συμπεριφορές όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.


Βλέποντας λοιπόν το γατάκι μας να χοροπηδάει και να παίζει στον ήλιο μας κάνει συχνά να πιστεύουμε ότι είναι πιο ευτυχισμένο σε εξωτερικούς χώρους. Και ότι εμείς το έχουμε κλεισμένο μέσα και του στερούμε όλη αυτή τη χαρά.

Καταρχήν να πούμε ότι το έξω κρύβει αμέτρητους κινδύνους. Αυτοκίνητα, άλλα ζώα, φόλες, κακοποιήσεις, δηλητήρια, αρρώστιες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα αδέσποτο ζώο έχει μέσο όρο ζωής 2 με 3 χρόνια.

Οι άνθρωποι που αφήνουν τις γάτες τους έξω μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει όσα είπαμε πιο πάνω όσον αφορά τους κινδύνους και τα ελάχιστα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς του οργανισμού Animal Humane Society οι γάτες που ζουν έξω δεν είναι πιο ευτυχισμένες από τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι. Ο επικεφαλής κτηνίατρος του οργανισμού Graham Brayshaw αναφέρει: ”Αν και είναι αλήθεια ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τη γάτα σας να κάνει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα έξω, είναι επίσης δυνατό να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή και μέσα στο σπίτι αποφεύγοντας και τους πολλούς κινδύνους που υπάρχουν έξω. Και αυτό έχει να κάνει με το εξής: Αν μια γάτα έχει να κάνει πράγματα μέσα στο σπίτι ώστε η καθημερινή της ζωή να έχει ενδιαφέρον, με κυνήγι και εξερεύνηση ώστε να μη βαριέται, τότε μπορεί να ζήσει μέσα μια ευτυχισμένη και υπέροχη ζωή.

Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον


Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι είναι στην πραγματικότητα πιο απασχολημένες από ό, τι νομίζουμε. Κυκλοφορούν σε ολόκληρη την περιοχή του διαμερίσματος κάθε μέρα (ή συχνά και τη νύχτα) και κάνουν διάφορα. Από τη μεριά σας εσείς μπορείτε να κάνετε αυτή την καθημερινή ρουτίνα τους ακόμα πιο διασκεδαστική κρύβοντας φαγητό και λιχουδιές σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Μπορείτε επίσης να τους έχετε μια ποικιλία παιχνιδιών για να τις βοηθήσετε να εξασκηθούν στο κυνήγι που τόσο λατρεύουν αλλά και να παίξουν και να ασκηθούν, κάτι που τόσο χρειάζονται.

Το να παρέχετε στη γάτα σας πολλά πράγματα ώστε να μη βαριέται είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας της που δεν πρέπει να αμελείτε. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών, όπως ραβδιά, μπάλες, παζλ και διαδραστικά παιχνίδια για να έχει μια ποικιλία στην ημέρα της. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι ποιοτικός χρόνος και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην υγεία της γάτας σας.

Ένα άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε ένα κάθισμα παραθύρου όπου η γάτα σας θα το λατρέψει και δεν θα ξεκολλάει από εκεί καθώς τα ερεθίσματά της – πουλιά, άνθρωποι, άλλα ζώα- θα είναι πολλά. Και θα μένει εκεί προσηλωμένη με τις ώρες. Τα καθίσματα στα παράθυρα επιτρέπουν στη γάτα σας να παρατηρεί και να ασχολείται με τον έξω κόσμο χωρίς κίνδυνο.

Εναλλακτικές λύσεις για γάτες που επιμένουν στο έξω

Υπάρχουν όμως κάποιες γατούλες που επιμένουν να είναι έξω. Το μυαλό τους είναι μονίμως εκεί. Εδώ πρέπει να προσέξετε γιατί οι συγκεκριμένες εύκολα φεύγουν από βεράντες, παράθυρα ή πόρτες- για αυτό σε όλες τις περιπτώσεις τοποθετούμε το ειδικό δίχτυ προστασίας. Και είμαστε γενικά προσεκτικοί.


Μια λύση είναι να τις εκπαιδεύσετε στο λουρί. Γενικά οι γάτες δεν ανέχονται το λουρί, όμως αν το μάθουν από πολύ μικρές μπορεί να γίνουν θαύματα. Θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Οι βόλτες που θα τις πάτε θα είναι ευχάριστες και όταν θα γυρίσετε σπίτι, εκείνες θα είναι ικανοποιημένες και χορτασμένες από εμπειρίες

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ή να χτίσετε μια υπαίθρια κλειστή κατασκευή γάτας (που ονομάζεται catio), η οποία θα δώσει στη γάτα σας την ευκαιρία να έχει καθαρό αέρα και την αίσθηση ότι βρίσκεται έξω, κρατώντας την ταυτόχρονα μακριά και από όλους τους κινδύνους.

Τέλος μπορείτε να φτιάξετε ένα πορτάκι σε πόρτα του σπιτιού σας ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στη βεράντα- η οποία, όπως είπαμε, θα πρέπει να είναι πάντα προστατευμένη.

Για αυτό μη νιώθετε ενοχές που έχετε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι. Δεν της στερήσατε την ελευθερία και την ευτυχία της. Και αυτό γιατί μέσα στο σπίτι, αν τηρήσετε τα πιο πάνω, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και να είναι συνεχώς απασχολημένη και ευτυχισμένη. Και φυσικά προστατευμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου