Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Πώς να περιορίσετε το σκόρπισμα της άμμου στο σπίτι

Η συγκατοίκηση με μια γάτα είναι μια συνθήκη γεμάτη θετικά στοιχεία: παιχνίδια, αγκαλιές, χάδια, γουργουρητά, και μια παρέα που δεν μας κρίνει για τις επιλογές μας. Αν υπάρχει ένα αρνητικό – που σίγουρα δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να αναιρεί όλα τα θετικά, είναι όμως ενοχλητικό – είναι ότι κάθε φορά που βγαίνει από την αμμολεκάνη της η αγαπημένη μας γατούλα, το πάτωμα καταλήγει να θυμίζει παραλία στην Καραϊβική.


Έχετε προσπαθήσει τα πάντα, και όμως δεν βρίσκετε άκρη. Έχετε κουραστεί να σκουπίζετε συνεχώς το παρκέ – πολύ λογικό. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για το γεγονός ότι η άμμος φαίνεται αλλεργία στην ίδια την αμμολεκάνη, και προσπαθεί συνεχώς να βγει απ’ έξω;

Ας δούμε ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε το σκόρπισμα της άμμου σε όλο το σπίτι:

Επιλέξτε την σωστή τοποθεσία

Η τοποθεσία της αμμολεκάνης μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά για τη γάτα σας. Οι περισσότερες γάτες επιδιώκουν την ιδιωτικότητά τους όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα. Προτιμήστε να τοποθετήσετε την αμμολεκάνη όσο πιο μακριά γίνεται από το υπνοδωμάτιό σας, ώστε να αποφύγετε να βρίσκετε άμμο ανάμεσα στα σεντόνια σας. Θυμηθείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην τοποθεσία της αμμολεκάνης σταδιακά, ώστε να μην έχετε τυχόν ατυχήματα.

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος και σχήμα


Αν βρίσκετε πολλή άμμο έξω απ’ την αμμολεκάνη, ενδέχεται να έχει φτάσει η στιγμή να της αλλάξετε μέγεθος ή σχήμα. Οι αμμολεκάνες που μπαίνουν σε γωνίες είναι ιδανικές για κάποιες γάτες. Οι περισσότερες γάτες προτιμούν να καλύπτουν τις ακαθαρσίες τους σπρώχνοντάς τες προς τη γωνία, διατηρώντας έτσι το πάτωμα όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Οι κλειστές αμμολεκάνες μειώνουν δραματικά το πρόβλημα της σκορπισμένης άμμου, και οι αμμολεκάνες με άνοιγμα από πάνω είναι απλά εξαιρετικές. Προσοχή, όμως: οι τελευταίες ενδέχεται να δυσκολεύουν μικρές και ηλικιωμένες γάτες, ή γάτες με κινητικά προβλήματα.

Χαλάκια που συλλέγουν την άμμο

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά διαφορετικά χαλάκια που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συγκρατούν την άμμο και να μην της επιτρέπουν να σκορπίζεται ολόγυρα. Επιλέξτε ένα μεγάλο σε επιφάνεια χαλάκι ώστε να συγκεντρώνει όσο περισσότερη άμμο γίνεται. Τα καλύτερα χαλάκια της αγοράς επιτρέπουν την άμεση αφαίρεση της άμμου που συγκεντρώνεται. Πολλά απ’ αυτά διαθέτουν δύο στρώματα, ανάμεσα στα οποία παγιδεύεται η άμμος, για εύκολο καθάρισμα. Για έξτρα προστασία, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα διαδρομάκι από χαλάκια, ώστε να καλύπτεται όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται.

Αλλάξτε την ποιότητα της άμμου

Η άμμος από μπετονίτη είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Είναι οικονομική, δημιουργεί σβόλους, είναι εύχρηστη, αλλά δυστυχώς σκορπίζεται πιο εύκολα απ’ όλες μέσα στο σπίτι. Ευτυχώς, αν έχετε πρόβλημα με τη χρήση της, μπορείτε να επιλέξετε μια άμμο από σιλικόνη ή pellet.







Είστε έτοιμος/η για γάτα; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε

Είναι σημαντικό να νιώθετε απολύτως σίγουρος/η με την απόφασή σας πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία μιας γάτας.


Κάντε το καθάρισμα εύκολο

Ας το παραδεχτούμε: σε όσες αλλαγές κι αν προσφύγουμε, πάντα θα υπάρχει λίγη άμμος σκορπισμένη μέσα στο σπίτι. Αν φτυαρίζετε ήδη την άμμο της γάτας σας μια φορά τη μέρα, μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα πέντε λεπτά με ένα γρήγορο σκούπισμα, ώστε να μη συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες και διασκορπίζεται σε όλο το σπίτι όσο η γατούλα σας τρέχει και πηδάει. Θυμηθείτε, φυσικά, να μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα όσο η γάτα σας χρησιμοποιεί την τουαλέτα της, καθώς αυτό μπορεί να την ταράξει και να την αποδιοργανώσει.

Στο τέλος της μέρας, η συμβίωση με μία γάτα είναι πράγμα μαγικό. Μπορούμε, επομένως, να αντέξουμε το πάτωμα-αμμουδιά. Αρκεί να αποφεύγουμε πάντα να περπατάμε ξυπόλητοι – δεν είναι καθόλου ευχάριστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου