Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Η γρήγορη σκέψη αυτής της μητέρας έσωσε την όραση της 9 μηνών κόρης της

Η Brandee Artale θήλαζε τη νεογέννητη κόρη της στα τέλη του περασμένου έτους, όταν παρατήρησε κάτι διαφορετικό στα μάτια της κόρης της.«Την κοιτούσα και σκέφτηκα ότι κάτι φαίνεται περίεργο στα μάτια της», δήλωσε η Artale, από το Bellevue της Νεμπράσκα, στο “Good Morning America”. «Έμοιαζαν κάπως θολά».

Η Artale και ο σύζυγός της, Andrew, πήγαν την κόρη τους, Madison, στον παιδίατρό τους, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Dr. Paul Rychwalski, παιδοφθαλμίατρο και επικεφαλής της οφθαλμολογικής κλινικής στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Νεμπράσκα.

Έπειτα από ένα ταξίδι σχεδόν εννέα μηνών που περιελάμβανε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, ο οφθαλμίατρος πιστώνει στην άμεση δράση των γονιών το ότι το κοριτσάκι σήμερα βλέπει. «Ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι οι γονείς δεν αψήφησαν το ένστικτό τους και θέλησαν να το ψάξουν περισσότερο», δήλωσε ο Rychwalski στο “GMA”.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Rychwalski διέγνωσε ότι η Madison πάσχει από συγγενή καταρράκτη, μια πάθηση που μπορεί να παρατηρηθεί και σε μικρά παιδιά ή κατά τη γέννηση και είναι τόσο σπάνια που εμφανίζεται μόνο σε περίπου τρεις στις 10.000 γεννήσεις.

Με τον συγγενή καταρράκτη, ο φακός του ματιού είναι θολός αντί να είναι διαυγής.

Εκτός από το θολό στρώμα στα μάτια που παρατήρησαν οι γονείς της μικρής Madison, άλλα συμπτώματα του συγγενούς καταρράκτη περιλαμβάνουν ασυνήθιστα γρήγορες κινήσεις των ματιών, την απουσία κόκκινου αντανακλαστικού της κόρης στις φωτογραφίες και την έλλειψη συνειδητοποίησης του κόσμου γύρω του από το βρέφος, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Madison, διαγνώστηκε με καταρράκτη και στα δύο μάτια, μια διάγνωση για την οποία η Brandee Artale δήλωσε ότι η ίδια και ο σύζυγός της δεν ήταν προετοιμασμένοι με το πρώτο τους παιδί.

Ενώ οι περιπτώσεις συγγενούς καταρράκτη συχνά εντοπίζονται κατά την εξέταση των ματιών που γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση, οι Artales είπαν ότι δεν είχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την όραση της Madison.

«Δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι», δήλωσε η Brandee Artale για τη διάγνωση της κόρης της. «Νομίζαμε ότι ήταν ένα υγιές, ευτυχισμένο μωρό».
Προκειμένου να σώσει την όρασή της, η Madison υποβλήθηκε σε δύο οφθαλμολογικές επεμβάσεις λίγο μετά τη διάγνωσή της.

Ο οφθαλμίατρός της δήλωσε ότι οι επεμβάσεις ήταν επείγουσες. «Θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτή τη θόλωση του φακού το συντομότερο δυνατό, ιδανικά στις πρώτες έξι εβδομάδες ζωής», δήλωσε. «Ο εγκέφαλος δεν είναι πλήρως ενεργοποιημένος σε αυτές τις πρώτες έξι εβδομάδες, οπότε έχουμε κάποια ευελιξία, αλλά μετά από αυτό ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα».

Με τις χειρουργικές επεμβάσεις πίσω της, η Madison μπόρεσε να πάρει το πρώτο της ζευγάρι γυαλιά προσαρμοσμένα στα μέτρα της σε ηλικία 4 μηνών, μια εμπειρία που όπως είπαν οι γονείς της τη μεταμόρφωσε.

«Στην αρχή το πάλευε και μετά επιτέλους μπορούσε να δει πράγματα. Με κοίταξε σαν να μου είπε: “Μαμά, σε βλέπω” και εγώ έβαλα τα κλάματα», δήλωσε η Brandee Artale. «Μπορείς να την δεις να καταλαβαίνει τα πάντα».

Ο πατέρας της πρόσθεσε: «Όταν την κοιτάζω και βλέπω τα μάτια της, ειδικά όταν είναι χαρούμενη, είναι η ευτυχία».

Επειδή ο καταρράκτης της Madison εντοπίστηκε τόσο νωρίς, ο γιατρός που παρακολουθεί το κορίτσι δήλωσε ότι η 9 μηνών πλέον μικρή έχει «πολύ καλή πρόγνωση για την όρασή της. Αν την παρακολουθούμε προσεκτικά μπορεί να φτάσει σε πολύ καλό ποσοστό καθαρής όρασης σε κάθε μάτι – αρκεί να μην υπάρξουν επιπλοκές.

Από την πλευρά τους οι γονείς δηλώνουν ευγνώμονες για την ταχεία εξυπηρέτηση των γιατρών.

Ο οφθαλμίατρος έστειλε ένα μήνυμα μέσω του GMA προς όλους τους γονείς: «Ο πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το παιδί σας και να μη φοβάστε ποτέ να μιλήσετε στο γιατρό σας αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό. Να είστε σε εγρήγορση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου