Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γάτα ανά φάση ζωής

 Πολλά ακούγονται για το ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για κάθε γάτα. Εδώ θα τα διαλευκάνουμε όλα. Μικρό γατούδι που ετοιμάζεται να πάει σε ένα σπίτι. Μέχρι ηλικιωμένο γατοπαππουδάκι που περπατάει και «τρίζουν» οι αρθρώσεις του. Ίδιες εξετάσεις χρειάζονται αυτές οι δύο γάτες; Φυσικά και όχι. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κάθε στάδιο ή φάση της ζωής μας επιβάλλει να κάνουμε τις σωστές εξετάσεις αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε υγιείς και να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού μας.


Η πρόληψη -το ξέρουμε πλέον όλοι- είναι η καλύτερη θεραπεία. Και είναι πάντα προτιμότερο (και πιο οικονομικό!) να κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις στη γάτα μας, παρά να δρούμε «πυροσβεστικά» μόνο όταν η γάτα έχει παρουσιάσει θέματα υγείας – μακριά από εμάς! Ας δούμε λοιπόν ποιες εξετάσεις προτείνονται κτηνιατρικά ανά φάση ζωής του ζώου μας.

Γατάκι έως 1 έτους

Ο πρώτος έλεγχος στο γατάκι σας, εκτός από την κλασική κλινική εξέταση το κτηνιάτρου που γίνεται σε αυτιά, ματάκια, μύτη, στόμα, δόντια, καρδιά κ.λπ. και έλεγχο για παράσιτα, μπορεί να περιλαμβάνει και μια γενική εξέταση αίματος. Η γενική εξέταση δίνει πληροφορίες για τους τρεις κύριους τύπους κυττάρων στο αίμα: λευκά, ερυθρά και αιμοπετάλια. Επίσης με την ίδια αιμοληψία μπορείτε να γίνει και βιοχημική εξέταση, δηλαδή για δείκτες σχετικά με νεφρά, συκώτι, γλυκόζη κ.λπ. Αυτό το πρώτο check up του μικρού σας φίλου λειτουργεί ως βάση και ως σημείο αναφοράς για όλα τα επόμενα που θα κάνετε, και θα σας δώσει μια καλή εικόνα για τυχόν ζητήματα που πρέπει να προσέχετε και που ίσως δεν φαίνονται στην κλινική εξέταση.

Επίσης συστήνουμε να κάνετε έναν έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα (FIV, FeLV, Fip). Να θυμάστε ότι το Fip, ο ιός της περιτονίτιδας, είναι αρκετά σύνηθες να «δώσει» θετικά αποτελέσματα στην εξέταση (π.χ. 1/200, 1/400 κ.λπ.), αλλά αυτό δεν αποτελεί πάντα αιτία ανησυχίας. Συζητήστε το με τον/την κτηνίατρό σας.

Συμβουλή: Αν δεν συντρέχει άλλος λόγος, τότε μπορείτε να κάνετε τις εξετάσεις αυτές γύρω στους 6 μήνες ζωής του γατιού, που ούτως ή άλλως θα το πάτε για στείρωση. Πολλοί γιατροί -σωστά- συστήνουν προεγχειρητικό έλεγχο πριν την αναισθησία, οπότε με μια αιμοληψία, τα έχετε καλύψει όλα!


Ενήλικη γάτα (1 έτους ως 8 περίπου ετών)

Οι γάτες (όπως όλα τα ζώα συντροφιάς) γερνούν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο οι άνθρωποι, οπότε από το ένα check up τους ως το επόμενο μπορεί να έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Μην αμελείτε να κάνετε ετησίως μια γενική εξέταση αίματος και μια βιοχημική. Προαιρετικά μπορείτε να κάνετε και εξέταση θυρεοειδούς, κυρίως αν το ζώο έχει πλεονάζον βάρος. Όπως και επαναληπτικό check up για τα λοιμώδη νοσήματα, ιδίως αν η γάτα σας έρχεται σε επαφή με άγνωστες γάτες (αν π.χ. έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους).

Συμβουλή: Μια καλή ιδέα είναι να κανονίσετε επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο δύο φορές τον χρόνο (ανά εξάμηνο). Στη μία θα κάνετε τα εμβόλιά σας και στην άλλη τις εξετάσεις σας: έτσι ο γιατρός θα έχει την ευκαιρία να δει το ζώο σε δύο διαφορετικές φάσεις μέσα στη χρονιά. Επίσης, ανεξαρτήτως των κτηνιατρικών επισκέψεων στον/στην γιατρό, μπορεί να ελέγχετε τακτικά μόνοι/ες σας και το βάρος, ζυγίζοντας το γατούδι σας, καθώς η παχυσαρκία είναι συχνή σε ενήλικες δεσποζόμενες γάτες.






Πώς να φροντίσετε μια ηλικιωμένη γάτα στο σπίτι

Κάποιες γάτες όταν περνάνε τα χρόνια χάνουν λίγο τη γεύση και την όσφρησή τους.


Γάτα τρίτης ηλικίας

Μετά τα 8-10 χρόνια το γατί σας είναι σαν ένας άνθρωπος που μπαίνει στην τρίτη ηλικία, οπότε ίσως χρειάζεται πιο συχνές εξετάσεις, π.χ. ανά εξάμηνο. Με το πέρας των χρόνων τα όργανα του «ώριμου» φίλου μας μπορεί να υποστούν κάποιον εκφυλισμό (δηλαδή μια μικρή φθορά και δυσλειτουργία). Τα πιο συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζουν γηραιές γατούλες είναι θέματα με τα νεφρά ή με το ήπαρ (συκώτι), με τον διαβήτη κ.ά. Με μια γενική αίματος και έναν βιοχημικό έλεγχο, παίρνετε πολύτιμες απαντήσεις.


Συμβουλή: Υπάρχουν φυσικά και άλλες εξετάσεις όπως εξετάσεις/αναλύσεις ούρων αλλά και ακτινογραφίες, υπέρηχοι, κ.λπ. που έχουν διαγνωστικό χαρακτήρα. Αν ο/η γιατρός σας κρίνει ότι είναι καλό να κάνετε κάτι από αυτά, έχει τους λόγους του/της. Και σίγουρα τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη συνολική ευζωία του ζώου σας.

Τελικές σκέψεις: Όσο πιο συνεπείς είστε απέναντι στις τακτικές εξετάσεις της γάτας σας, τόσο πιο ήσυχο θα έχετε το κεφάλι σας. Τα γατούδια έχουν -ευτυχώς ή δυστυχώς- μηχανισμούς με τους οποίους κρύβουν τυχόν προβλήματα υγείας, οπότε είναι πιθανόν κάτι που αντιμετωπίζει η γάτα σας να περάσει «κάτω από το ραντάρ σας». Εκεί φαίνεται πόσο απαραίτητες είναι οι εξετάσεις για την ανίχνευση θεμάτων, την ποιότητα ζωής και την μακροζωία του μικρού αιλουροειδούς που έχετε υπό την προστασία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου