Σάββατο 13 Απριλίου 2024

To πρόβλημα των νεοσσών – Γιατί βρίσκουμε τόσα νεογέννητα πουλάκια στα πεζοδρόμια


Δύσκολη είναι η εποχή που διανύουμε για την οργάνωση Anima γιατί εκτός από τα καθημερινά περιστατικά της άγριας ζωής που έρχονται στα χέρια των εθελοντών για περίθαλψη και νοσηλεία, υπάρχει και το θέμα με τους νεοσσούς που στην κυριολεξία έχουν κατακλύσει το σταθμό της οργάνωσης.

Μιλώντας μας για το θέμα αυτό η κ. Μαρία Γανωτή της Anima ανέφερε ότι η αναπαραγωγική περίοδος που άρχισε στο τέλος του χειμώνα διαρκεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Ένας λοιπόν από τους λόγους που οι άνθρωποι βρίσκουν μωρά πουλάκια στα πεζοδρόμια και άλλα μέρη είναι τα κλαδέματα που γίνονται αυτήν την περίοδο, κάτι που η οργάνωση έχει ζητήσει να απαγορευτεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει εισακουστεί, με αποτέλεσμα τόσο οι Δήμοι όσο και πολλοί ιδιώτες να επιλέγουν να κλαδέψουν αυτή την περίοδο με καταστροφικά αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα.

Από την άλλη όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, και ιδιαίτερα σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα, πολλά μωρά πουλάκια, των οποίων οι φωλιές είναι στα κτίρια, όπως χελιδόνια και σταχτάρες, δεν αντέχουν την πολλή ζέστη και πηδούν για να σωθούν. Επίσης πολλά μωρά πουλάκια βρίσκονται ορφανά γιατί οι γάτες σκοτώνουν τους γονείς τους στα άλση και τους κήπους.

Όσον αφορά τώρα τι πουλάκια μπορεί να βρει κανείς, η κ. Γανωτή μας είπε ότι αυτή την περίοδο σε αστικές περιοχές μπορούν να βρεθούν κοτσυφάκια, σπουργιτάκια, καρδερινάκια, καλογεράκια, κουρουνάκια. Λίγο αργότερα καρακαξάκια, γλαράκια ενώ τον Ιούνιο μωρά χελιδόνια και σταχτάρες, χωρίς να αποκλείουμε μωρά γκιώνηδες, τσαλαπετεινάκια, κουκουβαγάκια.

Τι πρέπει τώρα να κάνετε αν βρείτε ένα μωρό πουλάκι μόνο του; Με δεδομένο ότι βρίσκετε την ΑΝΙΜΑ πάντα στο τηλέφωνο, βγάζετε μια φωτογραφία το πουλάκι που εντοπίζετε και τη στέλνετε με Viber η WhatsApp στο 6972664675, γράφοντας την περιοχή. Αν κινδυνεύει από γάτα ή άλλο ατύχημα, το βάζετε άμεσα σε έναν ασφαλή χώρο, κουτί, για παράδειγμα, μέχρι να επικοινωνήσετε. Και μην το ταΐζετε πριν πάρετε οδηγίες.

Τέλος όποιος θέλει να βοηθήσει την ΑΝΙΜΑ για το πολύ σημαντικό έργο που κάνει στην ιστοσελίδα της www.wild-anima.gr θα βρει τους τρόπους, είτε με την κατάθεση ενός ποσού στους λογαριασμούς της είτε με συμβολική υιοθεσία ενός ζώου, που είναι κάτι εξίσου σημαντικό είτε και με άλλους τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου