Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με tablet παρουσιάζουν πολύ διαφορετική συμπεριφορά


Μία ερευνήτρια που μελετά τη συμπεριφορά παιδιών από τριών μηνών έως τριών ετών εξέφρασε τη γνώμη της για τη χρήση του tablet στην ανατροφή των παιδιών, επισημαίνοντας τις συμπεριφορικές διαφορές ανάμεσα σε όσα μεγαλώνουν διαρκώς με το συγκεκριμένο τεχνολογικό gadget στο χέρι και σε αυτά που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό.

Η Liv, σε ένα κατατοπιστικό βίντεό της στο TikTok, εξήγησε ότι έχει σπουδάσει νευροεπιστήμες και στην παρούσα φάση δουλεύει σε ένα εργαστήριο που διεξάγει έρευνα πάνω στη συμπεριφορά των παιδιών. Η ίδια βρήκε αφορμή να μιλήσει δημόσια για το θέμα του tablet όταν είδε κάποια σχόλια γονιών απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, που τους είχαν ασκήσει έντονη κριτική για τη χρήση της τεχνολογίας στην ανατροφή τους.

«Κάθε φορά ένα παιδί του tablet έρχεται στο εργαστήριο, εμείς οι ερευνητές το καταλαβαίνουμε. Δεν χρειαζόμαστε πολύ χρόνο, είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που εκτίθενται 24 ώρες κάθε μέρα σε μία οθόνη και σε αυτά που δεν το κάνουν. Μπορείς να το αντιληφθείς στο πρώτο δεκάλεπτο».



Η Liv εξήγησε ότι το tablet για τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτό είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η αρχή και το τέλος του κόσμου, κι αν τολμήσεις κάποια στιγμή να τους το απομακρύνεις, η συμπεριφορά τους θα αλλάξει απότομα. Η ίδια θυμάται παιδιά δέκα μηνών που δεν έδιναν καμία σημασία σε παιχνίδια που είχαν φυσική μορφή και προτιμούσαν κατευθείαν να έρθουν σε επαφή με το tablet, αν το έβρισκαν στο χώρο τους. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, ωστόσο δεν σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να αποκλείσουν τα παιδιά τους από την τεχνολογία.

«Υπάρχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό στο tablet», είπε η Liv, συμπληρώνοντας ότι μπορεί η χρήση του να είναι ευεργετική στα παιδιά που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτό που γίνεται με λανθασμένο τρόπο είναι το tablet parenting: Το να βασίζεται κανείς μόνο στην τεχνολογία και το περιεχόμενό της για να απασχολεί το παιδί του. Αν ένα παιδί μαθαίνει να ζει έτσι, χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλου είδους παιχνίδι και χωρίς να επιδιώκει να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο, τότε κινδυνεύει να μην αναπτύξει γρήγορα τις κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παρουσιάσει μελλοντικά μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτό αποδεικνύουν οι μέχρι στιγμής μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από τους επιστήμονες που μελετούν εξονυχιστικά το ζήτημα και που ομοίως συνιστούν περιορισμένη, ελεγχόμενη χρήση του tablet και του κινητού τηλεφώνου.

Αντί για το tablet, η Liv συστήνει στους γονείς τη χρήση βιβλίων ζωγραφικής, διαδραστικών παιχνιδιών, επιτραπέζιων παιχνιδιών και παζλ και, φυσικά, εξόδους στην παιδική χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου