Τρίτη 9 Απριλίου 2024

«Πράσινο» άναψε ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος - OK από τον δήμο για το data center της Μicrosof


«Πράσινο» άναψε ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος για το data center της Μicrosoft, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εντός του επιχειρηματικού πάρκου «Πέτρα Γιαλού – Βούλια». 

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η κατασκευή κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα προωθεί την αναβάθμιση της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη μέσω της προσέλκυσης εταιρειών πληροφορικής, της άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και της αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές μονάδες και τις μονάδες υγείας της χώρας. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «στα κυριότερα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου συμπεριλαμβάνονται: 

α) η αύξηση του βαθμού ασφάλειας των δεδομένων και των υπηρεσιών νέφους καθώς και 

β) η ανθεκτικότητα. 

Με βάση τα στοιχεία της υπό εξέταση ΜΠΕ, διαφαίνεται ότι το έργο στη φάση κατασκευής δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Επίσης στη φάση λειτουργίας οι αρνητικές συνέπειες σε τοπικό και πάλι επίπεδο φαίνεται ότι είναι από μικρές έως αμελητέες. 

Οι θετικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο αφορούν κυρίως τη δημιουργία 100 θέσεων εργασίας. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση λειτουργίας το έργο θα καταναλώνει ενέργεια από 82% (ΦΑΣΗ 1) έως 159% (μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς ΦΑΣΗΣ 2) της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στην επικράτεια του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος. 

Το γεγονός αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις κλιματικές επιδόσεις του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος αφού μετά την έναρξη λειτουργίας, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στις οποίες συμβάλλουν όλες οι δραστηριότητες που τελούνται εντός του δήμου, θα εμφανίσουν αύξηση τουλάχιστον κατά 50%. 

Η συνέπεια αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί με το γεγονός ότι στη φάση μελέτης εναλλακτικών λύσεων δεν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των ενεργοβόρων διατάξεων ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε ψύξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου