Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Μπορούμε να απαλλαγούμε από το «δέρμα κοτόπουλου»;


Μια διαδεδομένη, αλλά συχνά παρεξηγημένη δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από μικρά, τραχιά εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τους μηρούς, τους γλουτούς και μερικές φορές στο πρόσωπο, είναι η περίπτωση της θυλακικής υπερκεράτωσης. Η πάθηση αυτή αν και δεν ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, μπορεί τελικά να αποτελέσει πηγή ανασφάλειας και ψυχικής δυσφορίας για τους πάσχοντες, καθώς επηρεάζει οπτικά το δέρμα μας και πολύ έντονα την αυτοπεποίθησή μας. Τα καλά νέα είναι όμως ότι με τη σωστή προσέγγιση, το “δέρμα κοτόπουλου” μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και μάλιστα από το σπίτι μας.

Γιατί έχω “δέρμα κοτόπουλου”;
Η θυλακική υπερκεράτωση, ή Keratosis Pilaris, εμφανίζεται όταν η κερατίνη, μια πρωτεΐνη που προστατεύει το δέρμα, συσσωρεύεται και σχηματίζει φραγμούς μέσα στους θύλακες των τριχών. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό μικρών, τραχιών εξογκωμάτων, τα οποία συχνά περιγράφονται ότι μοιάζουν με σπυράκια και έχουν υφή γυαλόχαρτου. Τα εξογκώματα συνήθως δεν πονούν ή δεν φαγουρίζουν και είναι λευκά και κάποιες φορές κόκκινα. Αν και η ακριβής αιτία της πάθησης αυτής δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το “δέρμα κοτόπουλου”, τείνει να εμφανίζεται αρχικά σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα. Εάν, για παράδειγμα, ένας ή και οι δύο γονείς έχουν την πάθηση, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την αναπτύξουν και τα παιδιά τους. Επιπλέον το ξηρό δέρμα επιδεινώνει τα συμπτώματα της θυλακικής υπερκεράτωση, καθώς όταν αυτό στερείται υγρασίας, γίνεται πιο τραχύ και πιο επιρρεπές στη συσσώρευση κερατίνης, εντείνοντας την εμφάνιση των εξογκωμάτων. Σημαντικό ρόλο βέβαια απαρτίζουν και οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, όπως κατά της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή της εμμήνους ρύσης, που είναι ικανά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πάθησης. Ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες επηρεάζουν την παραγωγή κερατίνης και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη συσσώρευση στους θύλακες της τρίχας. Επίσης και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των εξογκωμάτων, καθώς ο κρύος καιρός και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, μπορούν να συμβάλουν στην ξηροδερμία, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της πάθησης.

Παρά τα προαναφερθέντα η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι σοβαρή και δεν επιδεινώνεται, ενώ παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά και έφηβοι την βιώνουν, τα συμπτώματά της συνήθως εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνουν - το πολύ μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Βέβαια, η εμφάνιση της θυλακικής υπερκεράτωσης μπορεί να βελτιωθεί με ορισμένες συνταγές, φάρμακα και ατομική φροντίδα.


Τρόποι αντιμετώπισης από το σπίτι

Αν και η κεράτωση pilaris μπορεί να είναι μια κοινή και επίμονη δερματική πάθηση, τελικά είναι θεραπεύσιμη. Με την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της και την εφαρμογή απλών οικιακών θεραπειών, τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά της. Το κλειδί εδώ, είναι η συνέπεια, η οποία μαζί με την ενσωμάτωση ορισμένων πρακτικών σε μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται παρά τις οικιακές θεραπείες, συνιστάται η συμβουλή ενός δερματολόγου για περαιτέρω αξιολόγηση και εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας. Παρακάτω ωστόσο, ακολουθούν κάποιοι εξακριβωμένοι τρόποι αντιμετώπισης και αυτοφροντίδας:

• Τακτική ενυδάτωση: Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης. Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν γαλακτικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ, οι οποίες βοηθούν στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και μαλακώνουν τα τραχιά σημεία.
• Ήπια απολέπιση: Η τακτική απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην αποσυμφόρηση των τριχοθυλακίων. Ωστόσο, η σκληρή απολέπιση μπορεί να επιδεινώσει την θυλακική υπερκεράτωση, γι' αυτό καλύτερα να επιλέξετε ήπια απολεπιστικά και να αποφύγετε τις υπερβολές.
• Ενυδατώστε τον αέρα: Η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ξηρότητας του εσωτερικού αέρα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγρασίας μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος και την επιδείνωση των συμπτωμάτων της πάθησης.
• Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια και το ζεστό νερό: Τα σκληρά σαπούνια και το ζεστό νερό μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε περαιτέρω ξηρότητα και ερεθισμό. Προτιμήστε ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα και χλιαρό νερό όταν κάνετε ντους ή μπάνιο.


• Τοπικές θεραπείες: Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες και λοσιόν που περιέχουν συστατικά όπως τα άλφα υδροξυοξέα (AHAs) ή τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των εξογκωμάτων που σχετίζονται με την θυλακική υπερκεράτωση.
• Διατροφικές επιλογές: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος, και η διατήρηση της ενυδάτωσης με την κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει γενικά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και να γίνει πολύτιμος σύμμαχος κατά της πάθησης αυτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου