Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Νιώθετε τύψεις ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο με τη γάτα σας;



Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περιορισμένος. Όταν επιτέλους γυρίζουμε σπίτι, το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να κάτσουμε στον καναπέ, να δούμε τηλεόραση και να ξεκουραστούμε. Όμως, έχουμε και υποχρεώσεις εντός σπιτιού. Εκτός από τις δουλειές όπως το μαγείρεμα και η καθαριότητα, έχουμε και ένα πλασματάκι να μας περιμένει, το οποίο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, περιποίηση, αγάπη και στοργή. Αυτό το υπέροχο πλάσμα δεν είναι άλλο εκτός από τη γάτα μας, που μας θέλει πώς και πώς να επιστρέψουμε σπίτι για να παίξουμε, να αγκαλιαστούμε και να ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: να της βάλουμε να φάει.

Μπορεί οι γάτες να έχουν τη φήμη των ανεξάρτητων και απόμακρων ζώων, όμως είναι λάτρεις της ανθρώπινης συντροφιάς, ειδικά των αγαπημένων τους ανθρώπων, πάντα φυσικά με τους δικούς τους όρους.

Αν νιώθετε κι εσείς τύψεις που μένει η γατούλα σας πολλές ώρες μόνη της και θέλετε να κάνετε κάποια πράγματα για να ενισχύσετε το δέσιμό σας αλλά και για να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Κάντε τη γάτα σας να νιώθει σαν το σπίτι της

Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον έτσι ώστε η γάτα σας να νιώθει ότι πράγματι αυτό που ζει είναι το σπίτι της. Φτιάξτε τη δική της γωνιά, με το κρεβάτι της, τα μπολ του νερού και του φαγητού της, μακριά από δυνατούς θορύβους και άλλα κατοικίδια. Η αμμολεκάνη της θα πρέπει να είναι τοποθετημένη κι αυτή σε μια ήσυχη γωνιά για να μπορεί να την επισκέπτεται όποτε θέλει και με την ιδιωτικότητα που επιθυμεί. Ένα ψηλό ονυχοδρόμιο είναι must γι’ αυτό μην ξεχάσετε να αγοράσετε το καλύτερο της αγοράς. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι όταν δεν είστε σπίτι η γάτα σας θα μπορεί να διασκεδάζει, να κοιμάται, να ξεκουράζεται και γενικά να νιώθει σαν το σπίτι της. Άρα αυτές τις πολλές ώρες που λείπετε εκείνη θα βρίσκει πάντα κάτι να κάνει, θα είναι ευτυχισμένη και δεν θα αγχώνεται.



Μάθετε τη γλώσσα του σώματός της

Μπορεί η γάτα σας να μη μιλάει την ανθρώπινη γλώσσα, όμως εκφράζεται πολύ καλά με τη γλώσσα του σώματος. Αν και πολλές φορές θα προσπαθήσει να κρύψει τι νιώθει και αν αισθάνεται καλά, εσείς θα πρέπει να παρατηρείτε όλα τα πιθανά σημάδια. Οπότε, ακόμα και αν λείπετε πολύ εκτός σπιτιού, όταν επιστρέφετε θα μπορείτε να γνωρίζετε αν είναι καλά ή αν χρειάζεται βοήθεια. Θα μπορείτε να καταλάβετε αν είναι χαρούμενη, αν έχει άγχος, αν πονάει. Η γλώσσα του σώματος της γάτας σας, θα σας βοηθήσει να ελέγχετε την συνολική της υγεία και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Αλληλεπιδράστε με τη γάτα σας

Όταν επιστρέφετε σπίτι, όσο κουραστικό και αν σας φαίνεται, αφιερώστε χρόνο για να παίξετε με το γατάκι σας. Αλληλεπιδράστε μαζί της. Αφήστε την να σας πλησιάσει, να σας κάνει πατουσάκια, να σας παραπονεθεί που λείπετε τόσες ώρες. Παίξτε με το αγαπημένο της παιχνίδι. Κάντε της μασάζ, κάντε της grooming, χτενίστε την αλλά πάντα με μέτρο και με τους δικούς της περιορισμούς. Είναι σίγουρο ότι θα γουργουρίσει από ευτυχία και όπως έρευνες έχουν δείξει το γουργουρητό έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τους ανθρώπους. Θα σας χαλαρώσει, θα σας ηρεμήσει και θα διώξει μακριά όλες σας τις έννοιες.

Δώστε λιχουδιές στη γάτα σας

Όταν, λοιπόν, τα κάνετε όλα αυτά, μην ξεχάσετε να την ανταμείψετε με την αγαπημένη της λιχουδιά. Πώς αλλιώς να κλείσει καλύτερα η μέρα άλλωστε; Προσέξτε όμως τις υπερβολές γιατί οι λιχουδιές δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 10% της ημερήσιας διατροφή της.


Συνοψίζοντας

Ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να συνδυάσεις τα πάντα, και ζωή, και δουλειά, και προσωπική φροντίδα και κατοικίδιο. Όμως, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε γιατί θα είστε κι εσείς ευτυχισμένος/η αλλά και ο μικρός σας αίλουρος. Δυστυχώς, δεν ζούνε όσο θέλουμε, οπότε ας κάνουμε αυτές τις στιγμές που περνάμε μαζί τους ακόμα πιο όμορφες για να έχουμε να τις θυμόμαστε με χαρά όσο χρόνια κι αν περάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου