Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Biba: Η ιστορία πίσω από τη μάρκα και το κατάστημα που άλλαξε τη Λονδρέζικη μόδα


Μια έκθεση στο Fashion & Textile Museum στο Λονδίνο αφηγείται την συναρπαστική ιστορία του brand Biba και του καταστήματος που ηγήθηκε της λονδρέζικης μόδας για πάνω από μια δεκαετία. Είναι 1964 και το ΒΒC προβάλλει για πρώτη φορά την εκπομπή Top of the Pops, ο Τerence Conran ανοίγει κατάστημα Habitat στη Fulham Road και oι πρώτες ταραχές ανάμεσα σε mods και rockers ξεσπούν στην παραλία Κλάκτον στο Έσσεξ. Τα σινεμά στο Λονδίνο παίζουν Hard’s Days Night και Goldfinger και κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της The Sun. Η καρδιά της μόδας του Swinging London χτυπά στην Carnaby Street, και στις αρχές του φθινοπώρου ανοίγει το πρώτο κατάστημα Biba στο Kensington.


Η Τwiggy με λεοπάρ παλτό Biba, 1971 ©Justin De Villeneuve_Iconic Images

Η μάρκα που άλλαξε τη Λονδρέζικη μόδα
Πρόκειται για την μάρκα που έχει ιδρύσει η fashion illustrator Barbara Hulanicki μαζί με τον σύζυγό της Stephen Fitz-Simon ένα χρόνο πριν, τα ρούχα της οποίας πωλούνταν μέσω αλληλογραφίας. Ο Fitz-Simon, που εργαζόταν στη διαφήμιση, είχε προτείνει οι τιμές να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε οι νεαρές γυναίκες που εργάζονται ως γραμματείς και κερδίζουν 10 λίρες την εβδομάδα να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν και ρούχα Biba. «Ο σύζυγός μου είπε: “Tρεις λίρες πάνε στο φαγητό, τρεις στο ενοίκιο και τρεις στη Biba”. Έπρεπε λοιπόν να σχεδιάσουμε και να ράψουμε φορέματα των τριών λιρών γιατί οι νεαρές κοπέλες ήθελαν να ψωνίζουν κάθε εβδομάδα, κι ύστερα να πηγαίνουν για χορό και να συναντούν κόσμο» εξομολογείται η Hulanicki σε συνέντευξη που έδωσε στο Dazed. Η ιδέα προέκυψε «επειδή δεν υπήρχε πουθενά να πας για ψώνια» όπως αποκάλυψε η Ηulanicki στο ΒΒC, η οποία εκείνη την εποχή έφτιαχνε illustrations για επιδείξεις μόδας στο Παρίσι. Γρήγορα η μάρκα εξελίχθηκε σε φαινόμενο. Το περίφημο ροζ gingham φόρεμα, παρόμοιο με ένα φόρεμα που είχε φορέσει η Brigitte Bardot στο Σεν Τροπέ, διαφημίστηκε στην εφημερίδα Daily Mirror και πούλησε 17.000 κομμάτια.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60, τα καταστήματα Biba έγιναν σημεία συνάντησης για την νεολαία. «Εκείνες τις μέρες, οι πωλητές δεν σε άφηναν να αγγίξεις τα ρούχα. Σου τα έδειχναν. Δεν μπορούσες να ψαχουλέψεις τα πράγματα. Ήταν όλα πολύ επίσημα. Εμείς είχαμε καναπέδες, ο φωτισμός ήταν χαμηλός, βάζαμε πάντα μουσική. Υπήρχε μια τέλεια ατμόσφαιρα» θυμάται η Hulanicki.


Twiggy in Biba ©Justin De Villeneuve_Iconic Images


H Twiggy στο θρυλικό Rainbow το 1971. / ©Justin De Villeneuve_Iconic Images


Mοντέλο με φαρδύ παντελόνι, ριγέ τοπ και τουρμπάνι στη μπουτίκ Biba στο Λονδίνο, 1973. Photo: Getty Images / Ideal Image


Πλήθος από νεαρές κοπέλες σχηματίζει ουρά έξω από κατάστημα Biba στην Conduit Street του Λονδίνου, 1979 / Photo: Getty Images / Ideal Image


Στο Kensington Biba οι όροφοι του αρ ντεκό κτιρίου ήταν γεμάτοι με αντίκες και φωτίζονταν αμυδρά από πολυελαίους. / Photo: Getty Images / Ideal Image


H σχεδιάστρια Barbara Hulanicki / Photo: Getty Images / Ideal Image

Πρωτόγνωρη εμπειρία Shopping
Tο 1973 άνοιξε τις πόρτες του το Big Biba στην Κensington High Street, στο επταώροφο κτίριο του παλιού πολυκαταστήματος Derry & Toms. Το εμβληματικό πολυκατάστημα, αν και έκλεισε μόλις δύο χρόνια αργότερα, έμεινε στην ιστορία ως «το πιο εξωτικό κατάστημα στο Λονδίνο». Οι όροφοι του αρ ντεκό κτιρίου ήταν γεμάτοι με αντίκες, τα ρούχα ήταν κρεμασμένα σε καλόγερους και φωτίζονταν αμυδρά από πολυελαίους∙ υπήρχαν παντού φτερά πουλιών και καθρέφτες. Το Big Biba πουλούσε από ανδρική μόδα μέχρι τροφή για σκύλους και κάθε τμήμα είχε τη δική του απολαυστική σκηνογραφία. Στο τμήμα παιχνιδιών υπήρχε ένα παραμυθένιο χωριό με σαλούν, καρουζέλ και σκαμπό – κόκκινα μανιτάρια. Το τμήμα Mistress πουλούσε ζαρτιέρες, G-strings, λοσιόν σώματος και μαύρες σοκολάτες σε ένα σκηνικό που θύμιζε μπουντουάρ με λεοπάρ μαξιλάρια και σατέν σεντόνια – σε μια διαφήμιση υποσχόταν ότι προϊόντα και ατμόσφαιρα «ήταν όλα αφροδισιακά».
Το εστιατόριο-κλαμπ Rainbow είχε οροφή φωτισμένη με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και οι θαμώνες απολάμβαναν κοτόπουλο με κεράσια, πλάι στον David Bowie. Και το Kensington Roof Gardens, σέρβιρε τσάι και κοκτέιλ ανάμεσα σε εξωτικά φυτά και φλαμίνγκο. «Τα Σάββατα, η ουρά έκλεινε τον δρόμο, και οι πελάτες κυμαίνονταν από τινέιτζερ μέχρι τους Rolling Stones και την Twiggy» αναφέρει ο Guardian.


The Biba Story, 1964-1975 © Fashion and Textile Museum


Exhibition Church Street Display © Fashion and Textile Museum


Το περίφημο ροζ gingham φόρεμα. / Biba Pink Gingham Dress © Fashion and Textile Museum




Αυτό τον καιρό, μια ρετροσπεκτίβα στο Fashion & Textile Museum στο Λονδίνο εξερευνά πως η Biba έγινε το πρώτο lifestyle brand στον κόσμο και πυροδότησε μια επανάσταση στο shopping, φέρνοντας τη μόδα σε ένα νεότερο και ευρύτερο κοινό. Mε τίτλο “The Biba Story, 1964-1975”, η έκθεση παρουσιάζει σπάνια ενδύματα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της μάρκας – από αυθεντικά σκίτσα ρούχων μέχρι κονσέρβες με σούπα αστακού.
Ο επιμελητής της έκθεσης Martin Pel, επιμελητής μόδας και υφασμάτων στο Μουσείο του Μπράιτον και συγγραφέας του βιβλίου “The Biba Years 1963-1975”, δήλωσε ότι στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπώσει «πόσο υπέροχη ήταν η Biba». Ψυχή του brand, η Βarbara Hulanicki, που γεννήθηκε το 1936 στη Βαρσοβία, μεγάλωσε στην Παλαιστίνη και μετακόμισε στην Αγγλία σε ηλικία 12 ετών για να ζήσει με τη θεία της μετά τη δολοφονία του διπλωμάτη πατέρα της. Κάτοικος Μαϊάμι πλέον, επέστρεψε στο Λονδίνο για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Τα πρώην “Biba girls” έσπευσαν να προμηθεύσουν την έκθεση με εκατοντάδες κομμάτια από τα πατάρια και τις σοφίτες τους∙ ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει ένα λεοπάρ παλτό σχεδιασμένο για την Twiggy, ορισμένοι κατάλογοι φωτογραφημένοι από τον Helmut Newton, καθώς και τα iconic κραγιόν σε όλο το φάσμα των χρωμάτων που μαζί με τα υπόλοιπα καλλυντικά της μάρκας δημιούργησαν το περίφημο “Dudu look” της Twiggy. Και όπως ανέφεραν οι βρετανικές εφημερίδες, η ουρά την ημέρα των εγκαινίων ήταν τόσο μεγάλη, όσο και στα καταστήματα, εκείνα τα Σαββατιάτικα μεσημέρια της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70. Τhe Biba Story: 1964-1975, Fashion & Textile Museum, 22 Mαρτίου – 8 Σεπτεμβρίου 2024
https://fashiontextilemuseum.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου