Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει νωρίτερα τον κίνδυνο


 
Ένα νέο μονοπάτι για την έγκαιρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) φωτίζει έρευνα από το Ακαδημαϊκό Κέντρο Οδοντιατρικής του Άμστερνταμ, χάρη στην οποία οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία και να επιτύχουν καλύτερη έκβαση της αυτοάνοσης πάθησης που πυροδοτείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Arthritis & RheumatologyTrusted Source, το νέο διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει η στοματική κοιλότητα και, ειδικότερα, το μικροβίωμα και η περιοδοντική υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις ομάδες 50 ατόμων σχετικά με τους δύο παραπάνω παράγοντες, μία με άτομα με πρώιμη ΡΑ, μια ομάδα ελέγχου χωρίς ΡΑ, παράγοντες κινδύνου ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και με καλή συνολικά υγεία, καθώς και μια ομάδα με άτομα υψηλού κινδύνου για την πάθηση, ούτως ειπείν με αρθραλγία ή αυτοαντισώματα έναντι κιτρουλλιωμένων πεπτιδίων (ACPA) στον ορό αίματος. Τα αντισώματα ACPA προηγούνται μήνες έως πολλά έτη της εκδήλωσης των κλινικών συμπτωμάτων της ΡΑ και αποτελούν τον βιοδείκτη με τη μεγαλύτερη διαγνωστική αξία για τη νόσο.


Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό και περιοδοντολογικό έλεγχο που περιελάμβανε την εξέταση των ούλων για αιμορραγία ή φλεγμονή και των δοντιών για απώλειες, εμφράξεις (σφραγίσματα), κοιλότητες ή τερηδόνα καθώς και αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, καθώς και συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια της γλώσσας, το σάλιο και την υποουλική τρυγία. Παράλληλα, ερωτήθηκαν σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη στοματική υγιεινή και πότε βούρτσισαν τελευταία φορά τα δόντια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου