Ποιος ο ρόλος του ChatGPT - Δεν θα στηρίζεται σε αλγόριθμους όπως η Google, αλλά θα εξελιχθεί σε αυτόνομη μηχανή γνώσης και σκέψης Εως το 2027, σύμφωνα με τις προγνώσεις επιστημόνων τις οποίες συνέλεξε και μελέτησε το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οδικές μεταφορές στην πλειονότητά τους θα εκτελούνται με αυτόνομα φορτηγά, δηλαδή με βαρέα οχήματα χωρίς οδηγό ή, αλλιώς, χωρίς την παραμικρή ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης για τον χειρισμό τους.
Αυτομάτως -όσο αυτομάτως θα κινούνται και τα φορτηγά στον δρόμο- οι τέως οδηγοί τους θα αναγκαστούν να στραφούν σε κάποιο εναλλακτικό επαγγελματικό πεδίο για τον βιοπορισμό τους. Να απασχοληθούν δηλαδή σε τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα έχει καταστήσει τις μηχανές πανίσχυρες και τα ανθρώπινα χέρια εντελώς περιττά.
Ωστόσο, οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες για τους εργαζομένους, καθώς θεωρείται κατά 50% βέβαιο ότι εντός των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θέσει τον άνθρωπο εκτός παραγωγικής διαδικασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εικάζεται ότι σε 120 χρόνια θα έχει εκλείψει τελείως η έννοια της εργασίας για τον άνθρωπο - τουλάχιστον με τον συμβατικό τρόπο.
Σε τέτοιου είδους προβλέψεις, εξ ορισμού υπάρχει μια διάσταση μελλοντοφοβίας. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης επιμένουν ότι η ανθρώπινη κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για βίαιες κοινωνικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα επέλθουν από τις κατακτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με άλλα λόγια, οι σκεπτόμενες μηχανές θα εξασφαλίσουν ότι, π.χ., οι δικές τους μεταφραστικές δεξιότητες από γλώσσα σε γλώσσα θα ξεπερνούν σε ακρίβεια και ταχύτητα ακόμη και τον καλύτερο έμβιο διερμηνέα. Αυτό υποτίθεται πως θα γίνει πολύ σύντομα, έως το 2024. Εως το 2026 οι υπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης θα γράφουν πρωτότυπες σχολικές εκθέσεις οι οποίες δεν θα ξεχωρίζουν από εκείνες των πραγματικών μαθητών.
Εως το 2049 τα best seller μυθιστορήματα θα γράφονται από μηχανές, ενώ έως το 2053, δηλαδή σε 30 χρόνια από σήμερα, στα χειρουργεία των νοσοκομείων δεν θα υπάρχει γιατρός, αλλά μόνο ρομπότ τα οποία θα διαγιγνώσκουν και θα κάνουν πλήρεις χειρουργικές επεμβάσεις.
Η τομή του chatbot
Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζί με μια δέσμη συναφών κατακτήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει ήδη ξεκινήσει και προμηνύεται να εξελιχθεί σε σαρωτικό κύμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μεταξύ των επαϊόντων ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της θα αλλάξουν άρδην κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται επί του παρόντος με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προβλεπόμενη πρόοδό της τις επόμενες δεκαετίες σχεδόν μονοπωλείται και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανατροπή που φέρνει στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας το ChatGPT.
Αν μη τι άλλο, το πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας έχει ήδη μετατραπεί σε μια αρένα όπου διεξάγεται σκληρή πάλη επιβίωσης ανάμεσα σε δύο θηρία: την κυρίαρχη και καταξιωμένη Google, από τη μία, και το φιλόδοξο, ανυπόμονο «νεαρό λιοντάρι», το ψαχτήρι του μέλλοντος στο Ιντερνετ, το ChatGPT. Η μεν Google εκπροσωπεί το status quo, την καθιερωμένη και κυρίαρχη φιλοσοφία, όπου η επιτυχία της μηχανής αναζήτησης κρίνεται βάσει δύο, κυρίως, κριτηρίων: την ταχύτητα και την ακρίβεια, το πόσο γρήγορα προσφέρει ο αλγόριθμος της Google την απάντηση που χρειάζεται ο χρήστης, υπό μορφήν διευθύνσεων σε ιστοσελίδες σχετικές με το ερώτημά του.
Το ChatGPT είναι προπομπός μιας εντελώς διαφορετικής κοσμοθεωρίας εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις μηχανές που έρχονται να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Το ChatGPT, όμως, απαντά το ίδιο στις ερωτήσεις, συνθέτει πληροφορίες και παρουσιάζει ένα κείμενο με λογική σύνταξη, αντί να παραπέμπει απλώς σε εξωτερικές πηγές. Είναι κάπως σαν τη σύγκριση ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα διαφορετικών γενεών, όπως ένα μοντέλο με θερμικό κινητήρα και ένα ηλεκτροκίνητο. Αμφότερα εξυπηρετούν μεν την ίδια ανάγκη, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Και την ειδοποιό διαφορά κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, εφόσον το ChatGPT δεν χτίζεται πάνω σε έναν αλγόριθμο, όπως η αναζήτηση της Google, αλλά σε εξελιγμένες μηχανές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα της μάθησης μέσω της συνεκτίμησης ενός ασύλληπτα μεγάλου όγκου πληροφοριών. Χάρη στον ιδιαίτερο, καινοτόμο «τρόπο σκέψης» -αλλιώς τη σύνθετη αλγοριθμική αρχιτεκτονική του- το ChatGPT προηγείται στην κούρσα στην οποία εντός των επόμενων ετών νομοτελειακά θα συμμετάσχουν όλοι οι γίγαντες του ψηφιακού κόσμου (Google, Microsoft, Apple κ.λπ.) - ενδεχομένως με την προσθήκη και άλλων νεοεισερχόμενων στο παιχνίδι της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Διχογνωμία
Το πόσο σημαντική, ενδεχομένως ιστορικής σημασίας, είναι η τομή που επιφέρει με την εμφάνισή του το ChatGPT στο ψηφιακό σύμπαν εμφαίνεται από την έντονη διχογνωμία την οποία έχει προκαλέσει μεταξύ διανοουμένων πρώτης γραμμής και οικουμενικού βεληνεκούς.
Στη μία όχθη τάσσεται, π.χ., ο πάνσοφος γέρων -και αρχέτυπη «αλεπού» της διεθνούς διπλωματίας-, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Στα 99 του χρόνια και από κοινού με τον πρώην διευθύνοντα της Google Ερικ Σμιτ και τον πρύτανη της Σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT Ντάνιελ Χουτενλόχερ συνυπέγραψε πρόσφατα ένα μακροσκελές πλην εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο ανάλυσης του ChatGPT στη «Wall Street Journal». Εν ολίγοις, η τριανδρία Κίσινγκερ, Σμιτ και Χουτενλόχερ αποπειράται να τεκμηριώσει τον τίτλο και τον υπότιτλο του άρθρου τους, ότι δηλαδή «Το ChatGPT πυροδοτεί μια διανοητική επανάσταση - Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει μια φιλοσοφική και πρακτική πρόκληση σε κλίμακα μεγέθους πρωτοφανή, από την εποχή του Διαφωτισμού και εξής».
Η αντι-προφητεία
Η άποψη των τριών διαπρεπών διανοητών, όπως άλλωστε την έχουν αναπτύξει και σε σχετικό βιβλίο που συνυπογράφουν, συνίσταται επιγραμματικά στο ότι η νέα τεχνολογία που εισάγει το ChatGPT δεν αποτελεί μια διασταύρωση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τη δομή μιας συμβατικής μηχανής αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
Το ChatGPT είναι προπομπός μιας εντελώς καινούριας και διαφορετικής κοσμοθεωρίας εξαιτίας της οποίας ο άνθρωπος θα πρέπει να προσαρμοστεί στις έξυπνες μηχανές τελευταίου τύπου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που, εν τέλει, θα αλλάξει μια για πάντα τις γνωστικές και πνευματικές διαδικασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
O διάσημος κοινωνιολόγος Νόαμ Τσόμσκι
Από την άλλη, ο διάσημος κοινωνιογλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι παραμένει δύσπιστος απέναντι στην επικείμενη παντοδυναμία της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζοντας ότι «το ανθρώπινο μυαλό εκπλήσσει με το πόσο αποτελεσματικό είναι, πόσο κομψός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί με παραμικρές πληροφορίες τις οποίες αξιοποιεί όχι για να πετύχει χονδροειδείς συσχετισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά δεδομένα, αλλά για να δώσει πειστικές εξηγήσεις».
Ο Τσόμσκι αναγνωρίζει την καινοτομία του ChatGPT, χωρίς όμως να παρασύρεται από όσους τείνουν να το αντιμετωπίζουν σαν ψηφιακό μεσσία. Κατά τη γνώμη του, το ChatGPT είναι εξ ορισμού περιορισμένης αποτελεσματικότητας, απλώς διότι δεν διαθέτει κρίση. «Συστήματα όπως το ChatGPT δεν διέπονται από ηθικές αρχές, είναι ευάλωτα στην ψευδο-επιστήμη και ανεπαρκή από γλωσσικής άποψης», υποστηρίζει ο ίδιος, καταλήγοντας ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γελάμε ή να κλαίμε με το ChatGPT και τα ομοιώματά του».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(8352)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
-
▼
Μαΐου
(856)
- Chillout Lounge - Calm & Relaxing Background Music...
- Mercedes-Maybach
- Το εξερευνητικό έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όσ...
- Μαζική «εισβολή» στην Καστοριά για το «λουλούδι το...
- Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από το ναρκωτικό «ζόμ...
- Παιδική κακοποίηση: Επιχείρηση «Χελωνονιντζάκι» - ...
- Credit Suisse: Περίπου 150 άνθρωποι σε όλο τον κόσ...
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Λήγει σήμερα η ασφαλιστικ...
- Βόρεια Ήπειρος: Η μειονότητα από τον Χότζα μέχρι τ...
- Βόρεια Κορέα: Το παρασκήνιο της απόπειρας της να θ...
- Χαϊδάρι: Μαχαίρωσαν στο πόδι 24χρονο επειδή φορούσ...
- Γερμανία: Επτά συλλήψεις υπόπτων για χρηματοδότηση...
- Αυτή είναι η αεροπορική εταιρεία που θα σας ζητήσε...
- NASA: Συνεδριάζει σήμερα η ειδική επιτροπή για τα ...
- Κορυδαλλός: Κινδύνευσαν μητέρες και παιδιά από πυρ...
- Αίγυπτος: Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκ...
- Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της λίρ...
- Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος - Η διαδρομή του από το...
- Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμα τους;
- Έβρος: Το 2018 υπηρετούσαν στην ΕΥΠ τρεις από τους...
- IBIZA SUMMER MIX 2023 ↠ Dubai, Bali, Greece, Icela...
- Hennessey Venom F5 Roadster
- Ο Έλληνας που προαναγγέλλει το ηλεκτρικό μέλλον τη...
- Κακοποιούσε τη σύζυγό του και ο Άρειος Πάγος επέστ...
- Kia EV9 GT-Line
- «Με εκδικούνται γιατί χάλασα την πιάτσα», λέει ο κ...
- Εγκλήματα: Γυναίκες στην Ελλάδα που έβαλαν τους ερ...
- Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν νεογέννητο γαϊδουράκι με σπασ...
- Τουρκία - Ανάλυση Guardian για νίκη του Ερντογάν: ...
- Νέος Ατατούρκ θέλει να γίνει ο Ερντογάν - Οι στόχο...
- Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Ροταριανού Ομίλου ...
- Heidi Horten: Tα «ματωμένα» διαμάντια της δισεκατο...
- Google: Το Flood Hub έρχεται στην Ελλάδα - Προβλέψ...
- Μπαράζ κλοπών με λεία δίκυκλα σε όλη τη χώρα
- Τουρκία: Συνεχίζει την πτωτική της πορεία η λίρα
- Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επ...
- Ο μυστικός “Kανόνας των 20” που προστατεύει την όρ...
- Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί μ...
- Έβρος: «Παπούτσια», «βαλίτσες», «προίκα» - Οι κωδι...
- Τουρκία: Ο Ερντογάν επικράτησε ξανά γιατί δεν υπάρ...
- Καλλιθέα: Ένας Μαροκινός με... έξι ονόματα πίσω απ...
- VW T-Cross
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Άρση ασυλίας για την Μαρία ...
- Ρόδος: «Τον έβλεπα στο νερό με κεραυνούς γύρω-γύρω...
- Πόρτο Ράφτη: Σχολικό λεωφορείο έπεσε σε λακκούβα κ...
- Ισπανία: Η αστυνομία της Μαδρίτης έφτασε στα ίχνη ...
- Για «νέα εποχή» στις σχέσεις Βραζιλίας-Βενεζουέλας...
- Συγκλονίζει μέλος του αντιτορπιλικού «Βέλους»: «Το...
- Ο μακελάρης της Νέας Σμύρνης πέταξε τη σύντροφό το...
- Crash test: LED ή συμβατικοί λαμπτήρες – Πώς εξοικ...
- Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επ...
- Έβρος: Πώς λειτουργούσε η ομάδα των συνοριοφυλάκων...
- Τι μας κρύβουν; Αυτοκίνητα χάνονται ξαφνικά σε μυσ...
- Εκλογές στην Τουρκία: Ως νέος «Μωάμεθ ο Πορθητής» ...
- Ρόδος: Ποιος ήταν ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας πο...
- Έβρος: Συνελήφθησαν οι 5 συνοριοφύλακες - Εμπλέκον...
- Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Κισίντα απέπεμψε τον γιο τ...
- Σουηδία: Στις δυτικές ακτές η «Χβάλντιμιρ», φάλαιν...
- Τουρκία: Επιφυλακτικός ο γαλλικός Τύπος με την επα...
- Κίνα: Σπάνιες εικόνες με το μοναδικό πάντα-αλμπίνο...
- DW: Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον «πραγματιστή Μητσ...
- Τουρκία: Νέα συναλλαγματική κρίση με απρόβλεπτες σ...
- Ρόδος: Νεκρός 23χρονος τουρίστας - Χτυπήθηκε από κ...
- Porsche 718 Spyder RS
- Τουρκία: Η νίκη Ερντογάν ανησυχεί τις αγορές - Κον...
- Τουρκία: Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις...
- Πρώτη εμπορική πτήση για το κινεζικό επιβατικό αερ...
- Κληρονομιά Τράγκα: Ολική ρήξη ανάμεσα στον Γιάννη ...
- Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κ...
- Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την έξοδο από τη Συνθήκη ...
- Ισπανία: Πρόωρες εθνικές εκλογές στις 23 Ιουλίου α...
- Avicii, Maroon 5, Coldplay, Ellie Goulding, Alok, ...
- Caterham Seven
- Το ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρα» στον Ν. Ευβοϊκό το...
- Κωνσταντία Δημογλίδου: Ποια είναι η εντυπωσιακή εκ...
- Λέσβος: Ψάρευαν παράνομα με σκάφος που είχε κλεμμέ...
- Μέσα από την φυλακή εξαπάτησε 46 πολίτες σε όλη τη...
- Τουρκία - Ανάλυση της Bild για τουρκικές εκλογές: ...
- Μιλάνο: 16χρονος μαθητής μαχαίρωσε 51χρονη καθηγήτρια
- Η ευρωπαϊκή πόλη, όπου τα ενοίκια είναι… τριπλάσια...
- 29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα πριν από 570 χρόνια η Άλ...
- Avicii, Maroon 5, Coldplay, Ellie Goulding, Alok, ...
- Suzuki Jimny
- Φλώρινα: Aρκούδα προσπαθεί να απεγκλωβίσει τα μικρ...
- Το τσάι που καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε – Δ...
- Κύθηρα: Τι απαντά το Υπουργείο Ναυτιλίας για το το...
- Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό κεφάλαιο της Βίβλου
- Έσφαξε παράνομα 22 πρόβατα σε ένα ρυάκι στο Ηράκλειο
- Κύθηρα: Τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα σημαία κ...
- Τουρκία: Επισκευάζεται ο «Δούρειος Ίππος» στο Τσαν...
- Η μεγαλύτερη εντός πόλης σήραγγα στην Ελλάδα τα αλ...
- Το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο: Μπορεί να σηκώσει 1....
- Οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ Περσικού Κόλ...
- Νεκρός 55χρονος Γερμανός στο ΑΤ Ομόνοιας – Έπεσε α...
- Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Έρ...
- Αφεντικό απέλυσε υπάλληλο μετά από τεστ DNA που απ...
- Αθήνα: Δεκατρείς συλλήψεις από την αστυνομία για τ...
- Κονέκτικατ: Πεινασμένη αρκούδα έκλεψε από φούρνο 6...
- Βασιλιάς Κάρολος: Κάνει «έξωση» στον πρίγκιπα Άντρ...
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το σημείο του σώματος που ...
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου