Οι παράγοντες που επηρεάζουν την όρασή μας ποικίλουν σε ποσότητα, βαρύτητα και αλήθεια, από την διατροφή μας, έως τις ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη. «Φάε πολλά καρότα, γιατί κάνει καλό στα μάτια», «Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση» -εδώ μιλάμε για baby boomers και millennials- και «Μην δοκιμάζεις τα γυαλιά μου, γιατί θα πάθεις μυωπία». Σίγουρα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια αυτές τις προτροπές των γονιών μας, όπως και άλλες, λίγο αστείες και κλισέ εκφράσεις που μεγαλώνουμε και ανακαλύπτουμε ότι ίσως τελικά να μην ήταν όλες τόσο βάσιμες. Υπάρχει τελικά δόση αλήθειας πίσω από αυτές τις κοινές πεποιθήσεις;
Η κατανάλωση καρότων θα βελτιώσει την όρασή μας
Είναι γεγονός ότι τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή όραση, σύμφωνα με την έρευνα των Dr Wayne Smith, P. Mitchell και R. Lazarus, από το National Centre for Epidemiology and Population Health, Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.
Οι βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και ο ψευδάργυρος, περιέχουν όντως αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, την κατάσταση κατά την οποία το τμήμα του ματιού που ελέγχει την κεντρική όραση εκφυλίζεται, σύμφωνα με τον Dr. Wayne.
Αν και το να έχουμε μια διατροφή πλούσια με αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συνίσταται για την καλύτερη υγεία των ματιών μας, μην γίνετε Bags Bunny, δεν είναι απαραίτητο.
Σε περίπτωση που δεν συμπαθείτε τα καρότα οι εναλλακτικές είναι πολλές και περιέχουν κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι, φράουλες, γλυκοπατάτα και εσπεριδοειδή, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος.
Μερικά άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποτελούν επίσης το κλειδί για τη βελτίωση της όρασης, είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτενοειδή που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να λαμβάνετε αυτές τις ουσίες από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και τα αυγά.
Γενικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς σύμφωνα με το Vision Health Initiative (VHI), το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων συστηματικών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης, όπως η διαβητική οφθαλμοπάθεια ή το γλαύκωμα.
Η απόσταση μετράει
Οταν κοιτάμε για ώρα από πολύ κοντά μια οθόνη, ή ένα βιβλίο, βλάπτουμε τα μάτια μας; Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον Dr. Xiaoying Zhu – αναπληρωτή κλινικό καθηγητή οπτομετρίας και επικεφαλή ερευνητή μυωπίας στο SUNY College of Optometry στη Νέα Υόρκη- ότι τα μάτια μας δεν είναι προορισμένα να εστιάζουν σε αντικείμενα κοντά μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οπως αναλύει ο Dr. Xiaoying Zhu σε άρθρο των New York Times, αυτή μας η συνήθεια μπορεί με την πάροδο του χρόνου να βλάψει τον βολβό του ματιού μας και να οδηγήσει σε μυωπία.
Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από πολύωρη και κοντινής απόστασης έκθεση τόσο σε οθόνες, αλλά και σε βιβλία, ποικίλουν από την καταπόνηση των ματιών, την θολή όραση, τα προβλήματα εστίασης από απόσταση, έως τα ξηρά μάτια, τους πονοκεφάλους και τον πόνο στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους.
Η λύση που δίνει ο Dr. Xiaoying Zhu, είναι ο απλός κανόνας των είκοσι, σύμφωνα με τον οποίο μετά από κάθε 20 λεπτά κοντινής ανάγνωσης, είναι καλό να κοιτάξετε κάτι σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ξεκουράζοντας έτσι τα μάτια σας.
Οθόνες, ο εχθρός της όρασης
Η πιο συχνή συνέπεια του να περνάει κανείς ώρες μπροστά από μια οθόνη, είτε για επαγγελματικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους, είναι η ξηροφθαλμία. Οταν κοιτάμε για πολύ ώρα μια οθόνη, τείνουμε να μην ανοιγοκλείνουμε τόσο συχνά τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να θολώνουν και να κουράζονται.
Επίσης, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο μπλε φως, το οποίο ακτινοβολούν οι οθόνες του υπολογιστή μας ή της κινητής μας συσκευής, μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει προβλήματα όρασης με την πάροδο του χρόνου, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει με την τυπική έκθεση, δήλωσε ο Dr. Joshua Ehrlich, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στους New York Times.
Ωστόσο επειδή πλέον η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από μια οθόνη, πιο πολύ από ποτέ, μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας, κάνοντας τα εξής:
■ Μετακινήστε την οθόνη έτσι ώστε τα μάτια σας να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το πάνω μέρος της οθόνης. Αυτό σας επιτρέπει να κοιτάτε ελαφρώς προς τα κάτω.
■ Προσπαθήστε να αποφεύγετε την αντανάκλαση από παράθυρα και φώτα. Χρησιμοποιήστε μια αντιθαμβωτική οθόνη, αν χρειάζεται.
■ Επιλέξτε μια άνετη, υποστηρικτική καρέκλα. Τοποθετήστε την έτσι ώστε τα πόδια σας να είναι επίπεδα στο πάτωμα.
■ Αν τα μάτια σας είναι ξηρά, ανοιγοκλείνετε περισσότερο τα μάτια σας ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα.
■ Αν φοράτε ήδη γυαλιά, βεβαιωθείτε ότι η συνταγή των γυαλιών, ή των φακών επαφής σας είναι ενημερωμένη και κατάλληλη για να κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή.
■ Αν η καταπόνηση των ματιών σας δεν υποχωρεί, μιλήστε με το γιατρό σας για γυαλιά υπολογιστή.
Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία των ματιών
Το κάπνισμα κάνει κακό παντού από ότι φαίνεται. Στους πνεύμονες και την καρδιά σας, για να μην αναφέρουμε τα μαλλιά, το δέρμα, τα δόντια και σχεδόν κάθε άλλο μέρος του σώματός σας. Αυτό τελικά περιλαμβάνει και τα μάτια σας.
Οι τοξικές χημικές ουσίες του τσιγάρου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και βλάπτουν τους ευαίσθητους ιστούς των ματιών. Ετσι αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας, σύμφωνα με την Dr Odalys Mendoza, από Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
Ευτυχώς, τα μάτια σας, οι πνεύμονες, η καρδιά και άλλα μέρη του σώματός σας μπορούν να αρχίσουν να ανακάμπτουν από τα χρόνια βλάβης που προκαλούνται από τον καπνό μέσα στις πρώτες ώρες της διακοπής του καπνίσματος. Και όσο περισσότερο μπορείτε να αποφεύγετε το τσιγάρο, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν τα αιμοφόρα αγγεία σας και θα χαλαρώσει η φλεγμονή σε όλα τα μάτια σας και στον υπόλοιπο οργανισμό σας.
Η επιδείνωση της όρασης είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.
Λάθος. Οι κακές και καλές συνήθειες και οι συνέπειες τους επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο την υγεία των ματιών μας. Οι περισσότερες αιτίες μείωσης της όρασης στην ενήλικη ζωή – συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και του γλαυκώματος – μπορούν να προληφθούν, ή να αντιμετωπιστούν εάν τις εντοπίσετε νωρίς.
Δυο βήματα είναι απαραίτητα:
Αρχικά, ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις είναι κληρονομικές, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Εθνικό Οργανισμό Όρασης. Ουσιαστικά η γνώση των παθήσεων που είχαν οι γονείς ή οι παππούδες σας και η κατανόηση του οικογενειακού ιστορικού μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε έγκαιρα προφυλάξεις.
Δευτερεύον βήμα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για κοινές οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να απαιτούν πρόσθετη θεραπεία, ή διόρθωση. Ολοι χρειάζονται τακτική οφθαλμολογική εξέταση, ακόμη και τα μικρά παιδιά, καθώς αυτό βοηθά στην προστασία της υγείας της όρασής ειδικά εφόσον εντοπιστούν ασθένειες, όπως το γλαύκωμα, που δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(8352)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
-
▼
Μαΐου
(856)
- Chillout Lounge - Calm & Relaxing Background Music...
- Mercedes-Maybach
- Το εξερευνητικό έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όσ...
- Μαζική «εισβολή» στην Καστοριά για το «λουλούδι το...
- Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από το ναρκωτικό «ζόμ...
- Παιδική κακοποίηση: Επιχείρηση «Χελωνονιντζάκι» - ...
- Credit Suisse: Περίπου 150 άνθρωποι σε όλο τον κόσ...
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Λήγει σήμερα η ασφαλιστικ...
- Βόρεια Ήπειρος: Η μειονότητα από τον Χότζα μέχρι τ...
- Βόρεια Κορέα: Το παρασκήνιο της απόπειρας της να θ...
- Χαϊδάρι: Μαχαίρωσαν στο πόδι 24χρονο επειδή φορούσ...
- Γερμανία: Επτά συλλήψεις υπόπτων για χρηματοδότηση...
- Αυτή είναι η αεροπορική εταιρεία που θα σας ζητήσε...
- NASA: Συνεδριάζει σήμερα η ειδική επιτροπή για τα ...
- Κορυδαλλός: Κινδύνευσαν μητέρες και παιδιά από πυρ...
- Αίγυπτος: Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκ...
- Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της λίρ...
- Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος - Η διαδρομή του από το...
- Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμα τους;
- Έβρος: Το 2018 υπηρετούσαν στην ΕΥΠ τρεις από τους...
- IBIZA SUMMER MIX 2023 ↠ Dubai, Bali, Greece, Icela...
- Hennessey Venom F5 Roadster
- Ο Έλληνας που προαναγγέλλει το ηλεκτρικό μέλλον τη...
- Κακοποιούσε τη σύζυγό του και ο Άρειος Πάγος επέστ...
- Kia EV9 GT-Line
- «Με εκδικούνται γιατί χάλασα την πιάτσα», λέει ο κ...
- Εγκλήματα: Γυναίκες στην Ελλάδα που έβαλαν τους ερ...
- Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν νεογέννητο γαϊδουράκι με σπασ...
- Τουρκία - Ανάλυση Guardian για νίκη του Ερντογάν: ...
- Νέος Ατατούρκ θέλει να γίνει ο Ερντογάν - Οι στόχο...
- Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Ροταριανού Ομίλου ...
- Heidi Horten: Tα «ματωμένα» διαμάντια της δισεκατο...
- Google: Το Flood Hub έρχεται στην Ελλάδα - Προβλέψ...
- Μπαράζ κλοπών με λεία δίκυκλα σε όλη τη χώρα
- Τουρκία: Συνεχίζει την πτωτική της πορεία η λίρα
- Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επ...
- Ο μυστικός “Kανόνας των 20” που προστατεύει την όρ...
- Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί μ...
- Έβρος: «Παπούτσια», «βαλίτσες», «προίκα» - Οι κωδι...
- Τουρκία: Ο Ερντογάν επικράτησε ξανά γιατί δεν υπάρ...
- Καλλιθέα: Ένας Μαροκινός με... έξι ονόματα πίσω απ...
- VW T-Cross
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Άρση ασυλίας για την Μαρία ...
- Ρόδος: «Τον έβλεπα στο νερό με κεραυνούς γύρω-γύρω...
- Πόρτο Ράφτη: Σχολικό λεωφορείο έπεσε σε λακκούβα κ...
- Ισπανία: Η αστυνομία της Μαδρίτης έφτασε στα ίχνη ...
- Για «νέα εποχή» στις σχέσεις Βραζιλίας-Βενεζουέλας...
- Συγκλονίζει μέλος του αντιτορπιλικού «Βέλους»: «Το...
- Ο μακελάρης της Νέας Σμύρνης πέταξε τη σύντροφό το...
- Crash test: LED ή συμβατικοί λαμπτήρες – Πώς εξοικ...
- Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η νομική επ...
- Έβρος: Πώς λειτουργούσε η ομάδα των συνοριοφυλάκων...
- Τι μας κρύβουν; Αυτοκίνητα χάνονται ξαφνικά σε μυσ...
- Εκλογές στην Τουρκία: Ως νέος «Μωάμεθ ο Πορθητής» ...
- Ρόδος: Ποιος ήταν ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας πο...
- Έβρος: Συνελήφθησαν οι 5 συνοριοφύλακες - Εμπλέκον...
- Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Κισίντα απέπεμψε τον γιο τ...
- Σουηδία: Στις δυτικές ακτές η «Χβάλντιμιρ», φάλαιν...
- Τουρκία: Επιφυλακτικός ο γαλλικός Τύπος με την επα...
- Κίνα: Σπάνιες εικόνες με το μοναδικό πάντα-αλμπίνο...
- DW: Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον «πραγματιστή Μητσ...
- Τουρκία: Νέα συναλλαγματική κρίση με απρόβλεπτες σ...
- Ρόδος: Νεκρός 23χρονος τουρίστας - Χτυπήθηκε από κ...
- Porsche 718 Spyder RS
- Τουρκία: Η νίκη Ερντογάν ανησυχεί τις αγορές - Κον...
- Τουρκία: Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις...
- Πρώτη εμπορική πτήση για το κινεζικό επιβατικό αερ...
- Κληρονομιά Τράγκα: Ολική ρήξη ανάμεσα στον Γιάννη ...
- Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κ...
- Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την έξοδο από τη Συνθήκη ...
- Ισπανία: Πρόωρες εθνικές εκλογές στις 23 Ιουλίου α...
- Avicii, Maroon 5, Coldplay, Ellie Goulding, Alok, ...
- Caterham Seven
- Το ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρα» στον Ν. Ευβοϊκό το...
- Κωνσταντία Δημογλίδου: Ποια είναι η εντυπωσιακή εκ...
- Λέσβος: Ψάρευαν παράνομα με σκάφος που είχε κλεμμέ...
- Μέσα από την φυλακή εξαπάτησε 46 πολίτες σε όλη τη...
- Τουρκία - Ανάλυση της Bild για τουρκικές εκλογές: ...
- Μιλάνο: 16χρονος μαθητής μαχαίρωσε 51χρονη καθηγήτρια
- Η ευρωπαϊκή πόλη, όπου τα ενοίκια είναι… τριπλάσια...
- 29 Μαΐου 1453: Σαν σήμερα πριν από 570 χρόνια η Άλ...
- Avicii, Maroon 5, Coldplay, Ellie Goulding, Alok, ...
- Suzuki Jimny
- Φλώρινα: Aρκούδα προσπαθεί να απεγκλωβίσει τα μικρ...
- Το τσάι που καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε – Δ...
- Κύθηρα: Τι απαντά το Υπουργείο Ναυτιλίας για το το...
- Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό κεφάλαιο της Βίβλου
- Έσφαξε παράνομα 22 πρόβατα σε ένα ρυάκι στο Ηράκλειο
- Κύθηρα: Τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα σημαία κ...
- Τουρκία: Επισκευάζεται ο «Δούρειος Ίππος» στο Τσαν...
- Η μεγαλύτερη εντός πόλης σήραγγα στην Ελλάδα τα αλ...
- Το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο: Μπορεί να σηκώσει 1....
- Οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ Περσικού Κόλ...
- Νεκρός 55χρονος Γερμανός στο ΑΤ Ομόνοιας – Έπεσε α...
- Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Έρ...
- Αφεντικό απέλυσε υπάλληλο μετά από τεστ DNA που απ...
- Αθήνα: Δεκατρείς συλλήψεις από την αστυνομία για τ...
- Κονέκτικατ: Πεινασμένη αρκούδα έκλεψε από φούρνο 6...
- Βασιλιάς Κάρολος: Κάνει «έξωση» στον πρίγκιπα Άντρ...
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το σημείο του σώματος που ...
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου