Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Νέος Ατατούρκ θέλει να γίνει ο Ερντογάν - Οι στόχοι για τη νέα θητεία

Οι νέο-οθωμανικές κορώνες του -εκ νέου- Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453, μαρτυρούν τη βούλησή του να συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα τα εθνικιστικά και ισλαμικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας, με στόχο να μείνει στην ιστορία ως νέος… Μωάμεθ ο Πορθητής.

«Χαιρετίζω την 570η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, που έχει χαραχθεί στην ιστορία και επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ανατολία θα συνεχίσει να είναι η αιώνια τουρκική πατρίδα. Θα θυμάμαι για πάντα τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και τον ηρωικό στρατό του, ο οποίος άνοιξε και έκλεισε μια εποχή» σχολίασε -σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τη Δευτέρα- χωρίς ωστόσο να παραβρεθεί στην πρωινή προσευχή που τελέστηκε στην Αγία Σοφία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς.











Παρά τα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, με κορυφαίο την οικονομική κατάσταση και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας, εκτιμάται πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να διεγείρει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των πολιτών, είτε με μεγαλεπήβολα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα είτε με προκλητικά αφηγήματα όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα με στόχο να καταστεί περιφερειακή δύναμη και ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν -κυρίως- οι ΗΠΑ, επιτρέψουν την αυτονόμηση της Άγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα, την ίδια ώρα που συνεχίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.



Οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου για τον «αιώνα» της Τουρκίας, «Με την σπουδαία αυτή νίκη της Τουρκίας- Ας αρχίσει ο αιώνας της Τουρκίας» όπως σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα το βράδυ της Κυριακής που επανεξελέγη θριαμβευτικά, θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα με αφορμή δύο σοβαρές ιστορικές επετείους της νεότερης τουρκικής ιστορίας. Τον Ιούλιο (24/7/2023), που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, και τον Οκτώβριο που επίσης κλείνει ένας αιώνας από την ανακήρυξη της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (29/10/2023). Παράλληλα θα προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση νέου Συντάγματος, τροποποιώντας τα πρώτα τέσσερα άρθρα που ουσιαστικά περικλείουν το όραμα του Μουσταφά Κεμάλ για τη σύγχρονη Τουρκία.








Στην περίπτωση της Συνθήκης της Λωζάνης ο Ερντογάν ουδέποτε απέκρυψε τη φιλοδοξία του είτε να την καταργήσει είτε να την τροποποιήσει με στόχο τα «σύνορα της καρδιάς του» που περιλαμβάνουν και ελληνικά εδάφη. Ενώ, ακριβώς 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ, δεν κρύβει πως επιδιώκει να γίνει πλέον νέος Ατατούρκ. Δηλαδή «πατέρας» των Τούρκων. Με αφορμή τις επετείους αυτές, θα φανεί προς τα που θα κατευθυνθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική την επόμενη πενταετία, που εκ των πραγμάτων θα είναι και η τελευταία στην πολυετή παντοδυναμία του Τούρκου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου