Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μέσα στο θρυλικό ντελικατέσεν πολυτελείας του Λονδίνου με την ιστορία 300 ετών

Τα εκλεκτά εδέσματα, το πολυώροφο κατάστημα που θυμίζει ανάκτορο και η εμπειρία του απογευματινού τσαγιού. Στη βρετανική πρωτεύουσα που συνδυάζει ετερόκλητες τάσεις και ποικίλες δραστηριότητες, σ΄ αυτή τη συναρπαστική μητρόπολη που ενθουσιάζει χάρη στη μοναδική της ικανότητα να επαναεφευρίσκει τον εαυτό της και παράλληλα στον πυρήνα της να παραμένει ίδια, ακόμη και το shopping μετατρέπεται σε εμπειρία μοναδική, ενίοτε ταξίδι στον χρόνο και σε κόσμους μοναδικού στυλ και χαρακτήρα. Ειδικά όταν επισκέπτεται κανείς τα ουκ ολίγα καταστήματα με παράδοση αιώνων, απόλυτα συνυφασμένα με τη λονδρέζικη ιστορία, με χώρους κομψούς και καλαίσθητους, γεμάτους εκλεκτά είδη και signature προϊόντα.

Ανάμεσά τους, στο κέντρο του εκλεκτικού Mayfair και πάνω στην πολυσύχναστη Piccadilly St, το Fortnum and Mason, με χρονολογία έναρξης λειτουργίας το 1707, αποτελεί από μόνο του ξεχωριστό κεφάλαιο όχι μόνο στην κατηγορία «Αγορές» στο Λονδίνο, αλλά και στην ίδια την ιστορία της πόλης. Παρά το γεγονός ότι πολιορκείται από Βρετανούς και τουρίστες, δεν κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητά του, δεν υποκύπτει σε εύκολους εντυπωσιασμούς, αλλά και δεν παύει να ανανεώνεται, ακολουθώντας τις τάσεις με απαράμιλλο στυλ και πάντα κρατώντας ψηλά την παράδοση.
















Η απίστευτη ιστορία των Mr Fortnum και Mr Mason και οι καινοτόμες ιδέες
Σίγουρα η θέση του εκλεκτού αυτού ντελικατέσεν και πολυκαταστήματος στην κορυφή των προτιμήσεων της βασιλικής οικογένειας, αριστοκρατών, ευγενών και στις μέρες μας επίσης και εκατομμυρίων τουριστών δεν είναι τυχαία. Η ιστορία του καταστήματος, που δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος προμηθευτής εξαιρετικής ποιότητας τροφίμων και όλων των σπάνιων εδεσμάτων που ένας connoisseur θα επιθυμούσε, ξεκινά 316 χρόνια πριν, από μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αυλή της βασίλισσας Αννας. Ενας υπηρέτης της, ο William Fortnum, ο οποίος επίσης διατηρούσε ένα μικρό μπακάλικο στο κεντρικό Λονδίνο, εκμεταλλευόμενος τη συνήθεια και εμμονή της βασίλισσας να μην επιτρέπει να χρησιμοποιούνται δεύτερη μέρα τα μισοκαμένα κεριά που φώτιζαν το παλάτι, παίρνει την άδειά της να τα εμπορεύεται. Παράλληλα πείθει τον σπιτονοικοκύρη του, ονόματι Hugh Mason, να συνεταιριστούν και κάπως έτσι γεννιέται το παντοπωλείο Fortnum & Mason στην αγορά του St James’s.









Fortnum’s Tea Kit Gift Box, για τους λάτρεις του τσαγιού






Οι στενοί δεσμοί με τους εκάστοτε βασιλείς συνεχίστηκαν από τους απογόνους των ιδρυτών της επιχείρησης και εδραιώθηκαν χάρη στα ποιοτικά αγαθά με τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονταν το κατάστημα, αλλά και τα τολμηρά επιχειρηματικά βήματα. Η τριών αιώνων πορεία του θρυλικού πλέον καταστήματος είναι γεμάτη από τέτοια ορόσημα που εξάπλωναν διαρκώς τη φήμη του. Οπως η «εφεύρεση» του διάσημου κι αγαπημένου βρετανικού Scotch Egg το 1738, ενός σνακ που θα ήταν νόστιμο και θα μεταφέρονταν εύκολα στα ταξίδια, ή η υπηρεσία αποστολής και παραλαβής αλληλογραφίας μέσω του καταστήματος από το 1794, πολύ πριν λειτουργήσει η αντίστοιχη κρατική υπηρεσία το 1839. Η μεν ιδέα του βρασμένου αυγού που περιβάλλεται από κρέας λουκάνικου και τυλίγεται σε παναρισμένη γαλέτα αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής όσο παραμένει σήμερα, η δε παροχή ταχυδρομικών θυρίδων στους πελάτες έφερνε όλο και περισσότερους Λονδρέζους στο καινοτόμο F&M.

Ο επόμενος αιώνας και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι καθιστούν το Fortnum & Mason προμηθευτή των στρατιωτών για είδη όπως αποξηραμένα φρούτα και μέλι, ενώ και η εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο της Κριμαίας φέρνει τη βασίλισσα Βικτώρια να διατάζει το κατάστημα για «μια τεράστια αποστολή με συσκευασμένο ζωμό κρέατος στο μέτωπο» το 1856. Τριάντα χρόνια μετά, ένα άλλο αγαπημένο πλέον συστατικό του βρετανικού πρωινού, τα φασόλια σε κονσέρβα, καταφθάνουν από την Αμερική και την εταιρία Heinz στα ράφια του Fortnum, που αρχίζει να αποκτά τη φήμη τού παντοπωλείου των πιο εξωτικών εδεσμάτων.




Κουτιά από μπισκότα σε χρώματα και συσκευασίες που ξελογιάζουν









Η “Σαμπάνια” του τσαγιού, Badamtam First Flush Darjeeling

Ο 20ός αιώνας ξεκινά με μια πρόκληση, καθώς ο Εδουάρδος Η ΄κατά τη βραχύβια βασιλεία του ζητά από το κατάστημα να του ετοιμάσει το εκλεκτότερο τσάι του κόσμου. Το αποτέλεσμα που ενθουσίασε τον βασιλιά, ένα μείγμα ινδικού Assam και λουλουδάτου Pekoe από τη Σρι Λάνκα, πωλείται ακόμη και σήμερα 121 χρόνια μετά, με το όνομα Royal Blend, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα χαρμάνια του καταστήματος. Αλλά και η αποστολή του 1922 στο Εβερεστ είχε τη σφραγίδα του F&M, αφού δεν γινόταν να ξεκινήσει χωρίς τις 60 κονσέρβες με foie gras ορτυκιού και τις 4 δωδεκάδες σαμπάνιας Montebello του 1915.

Εχοντας πλέον καθιερωθεί ως το κορυφαίο βρετανικό κατάστημα εκλεκτών ειδών, το Fortnum δημιουργεί ως επίσημος βασιλικός προμηθευτής ένα ξεχωριστό τμήμα για τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των εστεμμένων από κάθε γωνιά της γης, που περευρέθηκαν στο ιωβηλαίο του Γεωργίου Ε΄ το 1935, ενώ η εγγονή του, Ελισάβετ Β΄στο δικό της ιωβηλαίο το 2012, επιθεώρησε η ίδια στον χώρο του καταστήματος τα 60 διαφορετικά προϊόντα που δημιουργήθηκαν προς τιμήν της, εγκαινιάζοντας και τον απόλυτο προορισμό για παραδοσιακό απογευματινό τσάι, το Diamond Jubilee Tea Salon. Χωρίς να εφησυχάζει ποτέ, λίγα χρόνια μετά κι ύστερα από 13 χρόνια γευστικών πειραματισμών, το F&M γίνεται το πρώτο κατάστημα στη Βρετανία που παρουσιάζει το τέταρτο είδος σοκολάτας: η περίφημη Ruby Chocolate με το ροζ χρώμα, τις φρουτώδεις νότες και την έντονη επίγευση, δίνει στους σημερινούς αγοραστές έναν ακόμη λόγο να αγαπήσουν το εκπληκτικό κατάστημα.






Μια ανεπανάληπτη καταναλωτική εμπειρία
Ακόμη και σε μια πόλη σαν το Λονδίνο, που δεν στερείται εντυπωσιακών πολυκαταστημάτων, το Fortnum and Mason πραγματικά ξεχωρίζει. Αρκεί να σταθεί κανείς στο απέναντι πεζοδρόμιο και να παρατηρήσει το εκπληκτικό κτήριο, που με το πολυώροφο σχέδιο σε νεο-γεωργιανό ρυθμό και το περίτεχνο ρολόι της πρόσοψης, μοιάζει περισσότερο με γιγάντιο κουκλόσπιτο εποχής. Φροντίστε να είστε εκεί όχι μόνο όταν κάθε 15΄οι 18 καμπάνες του ρολογιού -από το ίδιο χυτήριο με του Big Beg- παίζουν κι έναν άλλο σκοπό, αλλά κι όταν η ώρα σημάνει ακριβώς. Τότε, που δύο παράθυρα που πλαισιώνουν τον μηχανισμό του 1964 ανοίγουν και οι φιγούρες των κυρίων Fortnum και Mason εμφανίζονται υποκλινόμενοι ο ένας στον άλλο.

Εξίσου αξιοπρόσεκτες και οι βιτρίνες του, είναι πάντα μεταξύ των πιο ευφάνταστων κι εμπνευσμένων του Λονδίνου, συχνά με κινούμενες φιγούρες και μουσική που πλημμυρίζει το πεζοδρόμιο. Κι αν το εξωτερικό σας φανεί αρκετά εντυπωσιακό, περιμένετε να δείτε και μέσα. Ενας κόσμος κομψότητας και πολυτέλειας, με κόκκινα χαλιά, πολυελαίους, ασανσέρ από σκαλιστό ξύλο και προσωπικό με φράκο ξετυλίγεται γύρω από μια αστραφτερή σπειροειδή σκάλα και περιβάλει προϊόντα ντελικατέσσεν της υψηλότερης ποιότητας. Εδώ ακόμη κι ο πιο εγκρατής οφείλει να παρασυρθεί από τις λιχουδιές σε χρώματα, αρώματα και συσκευασίες που ξελογιάζουν. Το κατάστημα είναι γνωστό παγκοσμίως για τις ποικιλίες τσαγιού και τα σχετικά αξεσουάρ, τα μπισκότα και τα γλυκίσματα για να συνοδεύσετε το ρόφημά σας, τα πολυτελή σερβίτσια και τα καλάθια του πικ νικ που περιμένουν να γεμίσουν με ό,τι εκλεκτό τραβά η όρεξή σας.

Το ισόγειο μοιάζει με παράδεισο απ΄το «Χάνσελ και Γκρέτελ», με τμήματα αφιερωμένα στη σοκολάτα -500 διαφορετικά είδη από τρούφες, πραλίνες, σοκολατάκια- ράφια με απίθανες μαρμελάδες, μέλι και chutneys, δεκάδες είδη μπισκότων σε υπέροχα μεταλλικά κουτιά, τεράστιες γυάλες με γλασαρισμένα φρούτα και βουτυράτα fudge ή toffee, εποχικά γλυκά όπως σοκολατένια δέντρα τα Χριστούγεννα και λαγουδάκια το Πάσχα και βέβαια μια μοναδική ποικιλία τσαγιών από κάθε γωνιά της γης, που συμπληρώνουν βοτανικά ροφήματα, καφές και μείγματα για ζεστή σοκολάτα.




Τα διάσημα ψάθινα καλάθια για πικ νικ




Lovestruck Hamper, καλάθι με limited edition τσάι, μπισκότα, τρούφες κ.ά.

Αν τα χάσατε ήδη, σκεφτείτε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού στο υπόγειο Food Hall, δίπλα στο πλούσιο κελάρι μπορείτε να βρείτε φρέσκα προϊόντα και σπεσιαλιτέ ημέρας, από εξωτικά φρούτα, ολόφρεσκα όστρακα και χαβιάρι ως σπάνια βρετανικά τυριά, παραδοσιακές κρεατόπιτες και φυσικά τα περίφημα Scotch eggs. Ακόμη κι αν δεν σκοπεύετε να γεμίσετε ένα από τα διάσημα ψάθινα καλάθια για πικ νικ που σας υποδέχονται στον πρώτο όροφο, αξίζει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε γεύσεις μοναδικές που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Οι οποίες φυσικά απαιτούν και το ανάλογο art de la table, τέχνη την οποία το Fortnum κατέχει όσο κανείς. Ειδικά τμήματα είναι αφιερωμένα στο σερβίρισμα του τσαγιού, με όλα τα γνωστά ή εξειδικευμένα αξεσουάρ σωστής προετοιμασίας και εκλεκτές πορσελάνες για να απολαύσετε το τέλειο ρόφημα. Δύο ακόμη όροφοι είναι γεμάτοι εκλεκτά είδη ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, αντιπροσωπεύοντας exclusive brands αρωμάτων, προϊόντων μπάνιου, περιποίησης και αρωματικών χώρου, για την επιλογή των οποίων διατίθεται και υπηρεσία personal shopping.




Tea salon restaurant




The Sparkling Tea Breakfast Box

Οι φινετσάτοι χώροι εστίασης
Μπορεί τα εκλεκτά τρόφιμα να είναι η ειδικότητα του F&M, η προετοιμασία και το σερβίρισμα όμως των πιο συναρπαστικών γεύσεων είναι το πάθος τους. Γι΄αυτό και σχεδόν κάθε όροφος του εμβληματικού καταστήματος διαθέτει κι έναν χώρο εστίασης για την απόλαυση ποιοτικών μενού σε ιστορικό περιβάλλον. Η ζεστή αίθουσά του στο υπόγειο, όπου το ξύλο περιβάλει τη μπάρα και τα τραπέζια, προσφέρεται για δοκιμή ξεχωριστών κρασιών και τον συνδυασμό τους με τα πιο ταιριαστά εδέσματα, ενώ οι εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η «Champange of the month», με εκλεκτές ετικέτες σαμπάνιας να προσφέρονται σε ποτήρι, και η «Take a flight» που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ποικιλίες ή οινοπαραγωγικές περιοχές.

Το κομψό αλλά χαλαρό περιβάλλον του νέου Field, που από το υπερυψωμένο επίπεδο του ισογείου επιβλέπει την κίνηση στο κατάστημα, είναι ιδανικό για το παραδοσιακό Sunday roast -είτε με premium κοπές μοσχαριού, είτε με αρνί ή κοτόπουλο- αλλά και για εποχιακά μενού με υλικά που προέρχονται από συνεργαζόμενους παραγωγούς και φάρμες με πρακτικές βιωσιμότητας και βιολογικές καλλιέργειες. Εδώ θα δοκιμάσετε και εποχικών γεύσεων afternoon tea, αλλά και καλοφτιαγμένα cocktails μέχρι να ξανανοίξει το μπαρ στον 3ο όροφο.

Οσο για την επιτομή του τελετουργικού του βρετανικού απογευματινού τσαγιού, το Diamond Jubilee Tea Salon στον 4ο όφορο, εκεί όπου κάποτε ζούσε η οικογένεια Fortnum και που αργότερα στεγάζονταν το τμήμα αντικών του καταστήματος, ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονική αυτή παράδοση και αποτελεί ένα από τα κορυφαία μέρη για να πάρετε το τσάι σας στο Λονδίνο. Τα πορσελάνινα σερβίτσια στη χαρακτηριστική γαλάζια απόχρωση του F&M, οι σπάνιες ποικιλίες, τα φρεσκοψημένα scones, τα υπέροχα συνοδευτικά που γεμίζουν τις τριώροφες πιατέλες και το άψογο σερβίρισμα υπό τους ήχους του πιάνου της αίθουσας, όλα συμβάλουν σε μια εμπειρία που μαγεύει τις αισθήσεις.




Diamond Jubilee Tea Salon











Πιο ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη εμπειρία, το casual περιβάλλον του The Parlour, με τα λαχταριστά παγωτά και sundaes του, αποτελεί παράδεισο για γλυκατζήδες κάθε ηλικίας. Παστέλ τόνοι στους τοίχους, δροσερά sorbet και smoothies, γεύσεις όπως Banana split, Sticky toffee pudding και Black forest με κάποιες να φτιάχνονται βάση παμπάλαιων συνταγών, ευφάνταστα toppings όπως καραμελωμένο ποπ κορν ή σκωτσέζικο shortbread, σερβίρισμα σε πολύχρωμα, σκαλιστά, γυάλινα μπολ και ζεστή σοκολάτα με φρέσκια σαντιγί για τις κρύες μέρες, κάνουν υποχρεωτική τη στάση στον 1ο όροφο.

Είτε για ψώνια, είτε για φαγητό, είτε για ένα ποτήρι κρασί, είτε απλά για να περιηγηθείτε σε ένα ολοζώντανο κομμάτι της ιστορίας του Λονδίνου, η επίσκεψη στο Fortnum & Mason είναι εκ των ουκ άνευ ενός ταξιδιού στη βρετανική πρωτεύουσα κι αποδεικνύεται κάθε φορά μια συναρπαστική και απολαυστική εμπειρία.
Fortnum & Mason: 181 Piccadilly, St. James’s, W1A 1ER


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου