Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Φινλανδία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση - Η Σάνα Μαρίν δίνει μάχη στήθος με στήθος με την δεξιά

 Kρας τεστ για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού της Φινλανδίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Σάνα Μαρίν, θα είναι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με τους δημοσκόπους να προεξοφλούν ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη. Οι κάλπες στήνονται σε λίγα 24ωρα την ώρα που η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και η Σάνα Μαρίν, που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2019, απειλείται από άλλα δύο κόμματα:

Το κεντροδεξιό Κόμμα «Εθνικού Συνασπισμού» (NCP) του Πέτερι Όρπο, που έχει το προβάδισμα με ποσοστό σχεδόν 20% στις δημοσκοπήσεις, και το λαϊκίστικο δεξιό «Κόμμα των Φινλανδών», της Ρίκα Πούρα, το οποίο δίνει σκληρή μάχη με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη δεύτερη θέση.

Αν και το κόμμα της Μαρίν ξεκίνησε την ενταξιακή διαδικασία της πατρίδας της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία -την οποία υποστηρίζουν οκτώ στους δέκα Φινλανδούς- αυτό δεν σημαίνει ότι και θα την ολοκληρώσει.






Επιπλέον, σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ίδια δηλώνει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να στείλει η χώρα της στο Κίεβο παροπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.


Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πολιτικός της αντίπαλος, Πέτερι Όρπο, χαρακτήρισε «απρόσεκτη» την υπόσχεσή της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Σε ηλικία 34 ετών έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο

Το 2019, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο στα 34 της χρόνια. Τώρα θα δώσει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία ενόψει των βουλευτικών εκλογών καθώς η πατρίδα της αντιμετωπίζει ύφεση με τους αντιπάλους τους να κατηγορούν την κυβέρνησή της για διογκωμένες δημόσιες δαπάνες.

Αν και θεωρείται πρότυπο από την νέα γενιά, καθώς έχει εμφανιστεί στα εξώφυλλα της Vogue και του Time, στο εσωτερικό της χώρας της επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για τις δαπάνες του κεντροαριστερού συνασπισμού της που ενισχύουν το χρέος και από τα ΜΜΕ για συμμετοχή της σε πάρτι και το προκλητικό της κολάν όταν γυμνάζεται, την εποχή που η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έπληξε σκληρά τη Φινλανδία.

Η Σάνα Μαρίν έγινε η πιο δημοφιλής πολιτικός στον πλανήτη

Η μοντέρνα φεμινίστρια πολιτικός, που τα λέει σταράτα, έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, όπως αναφέρει το BBC. Η κριτική που δέχθηκε πέρυσι στην πατρίδα της μετά τη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο που την έδειχνε να χορεύει προκλητικά με γνωστή influencer και φίλους σε πάρτι, δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητά της παρά την άνοδο της Κεντροδεξιάς και των δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις



Τα τρία κόμματα που βρίσκονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών είναι ο δεξιός «Εθνικός Συνασπισμός»- προηγείται με 19,8% και ακολουθούν, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μαρίν και το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών που ισοψηφούν με 19,2%.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, η δημοτικότητα της Μαρίν θα μεταφραστεί σε νίκη του κόμματός της στο κοινοβούλιο. Το 2019, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν με άνεση με ποσοστό 17,7% .

Ζητούμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός

Οι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τη Φινλανδία να σταματήσει να συσσωρεύει περισσότερο χρέος και, αν χρειαστεί, προτιμούν την αύξηση των φόρων από τη μείωση των δαπανών.

Με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 71% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 65% που ήταν όταν η Μαρίν ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του 2019, κυρίως λόγω των δαπανών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, το χρέος της Φινλανδίας κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των 20 χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat. Η χώρα αναμένεται να τείνει σε ήπια ύφεση φέτος, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% τον Δεκέμβριο του 2022.

Με ποιους θα διασταυρώσει τα ξίφη της η Μαρίν στις κάλπες

Οποιοσδήποτε νικητής αναδειχθεί στις κάλπες της Κυριακής θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό πολλών κομμάτων για να αποκτήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η Μαρίν απέρριψε τον σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα των Φινλανδών, αποκαλώντας το «ανοιχτά ρατσιστικό» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης τον Ιανουάριο – κατηγορία που η επικεφαλής του, Ρίικα Πούρα, απέρριψε κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα, με το κεντροδεξιό του κόμμα ο 53χρονος Πέτερι Όρπο προσπαθεί να δώσει την εικόνα του πιο υπεύθυνου στα δημοσιονομικά κατηγορώντας τη Μαρίν ότι με την πολιτική της έχει σωρεύσει δημόσιο χρέος. Για τους πολιτικούς αναλυτές είναι δύσκολο τα κόμματα του Όρπο και της Μαρίν να ενώσουν τις δυνάμεις τους . Εξάλλου δεν τα βρήκαν και στις προηγούμενες εκλογές.

Το εθνικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών», της Ρίικα Πούρα, γνωστό ως «Αληθινοί Φινλανδοί», θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη στις εκλογές, αφού, όπως λέει ο πολιτικός σχολιαστής Γιαν Έρολα, «αν η επόμενη πρωθυπουργός δεν είναι η Σάνα Μαρίν, είναι λίαν πιθανό να έχουμε γυναίκα αντικαταστάτρια. Θα ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλαγή, να πάμε από μια νεαρή αριστερή σε μια νέα δεξιά πρωθυπουργό».

Οι Σοσιαλδημοκράτες και άλλα δύο κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστούν με το «Κόμμα των Φινλανδών», αλλά ο Όρπο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύμπραξης με κανένα κόμμα. Όταν εξελέγη πρωθυπουργός η Μαρίν, ήταν μία από τις πέντε επικεφαλής κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, μαζί με το Κεντρώο Κόμμα, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αλλά, λόγω του πολυκομματικού συστήματος στη Φινλανδία, δεν αποκλείεται κανένα κόμμα να ξεπεράσει το όριο του 20%, άρα ο νικητής θα χρειαστεί να πείσει και άλλα κόμματα να μετάσχουν στην κυβέρνησή του. «Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος θα έχουμε κυβέρνηση», σημειώνει. Ωστόσο, όπως λέει, το έργο αυτό θα είναι πολύ δυσκολότερο σε περίπτωση που κόψει πρώτο το νήμα το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα της Πούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου