Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

ΗΠΑ: Και δεύτερη τροπολογία στην Αμερικανική Γερουσία για τα F-16

Και δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις βαν Χόλεν, βάζει επιπρόσθετους όρους στην Τουρκία σχετικά με τα F-16.«Φρένο» στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχείρησε να βάλει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία που κατατέθηκε, όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Και τώρα, με τη σειρά του, το ίδιο επιχειρεί και ο Κρις βαν Χόλεν, βάζοντας πρόσθετους όρους στην Άγκυρα σχετικά με τα F-16 και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά της χώρας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν από την επικύρωση της ένταξης τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει το «βέτο» Μενέντεζ για τις υπερπτήσεις

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Μπομπ Μενέντεζ είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου. Πλέον αυξάνονται σοβαρά οι πιθανότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου