Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Βουλγαρία: Με αποχή 70% οι βουλευτικές εκλογές - Νικητής ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ


Την πλάτη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία γύρισαν οι πολίτες καθώς μόλις το 30% των ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος «Gerb», Μπόικο Μπορίσοφ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ αποσπά ποσοστό 25,4%.



Το κεντρώο κόμμα κατά της διαφθοράς, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Κίριλ Πετκόφ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 20,2%.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα για τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ αναμένονται την Πέμπτη μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο εξωτερικό.






Παρά τη νίκη του Μπορίσοφ στις χθεσινές εκλογές, είναι αβέβαιη η επιστροφή του στην εξουσία, καθώς τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης του έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν να γίνουν κυβερνητικοί του εταίροι.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της Βουλγαρίας κλήθηκαν για τέταρτη φορά σε διάστημα 18 μηνών να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους, σε μία περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής αστάθειας από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

Οι Βούλγαροι ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό, όπως και τον Νοέμβριο του 2021, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία, σχολιάζει το euronews.

Αν και η διαφθορά ήταν το θέμα των συζητήσεων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ασφάλεια κυριάρχησε αυτήν την φορά στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 20%.

«Οι πολίτες ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για το γεγονός ότι το καλάθι της νοικοκυράς κοστίζει μια περιουσία. Η διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι τεράστια. Ωστόσο, έχοντας στη φαρέτρα του δεκαετή εμπειρία στην εξουσία, ο Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει το χάος» στη χώρα του.



Πολλοί Βούλγαροι θεωρούν ότι είναι το «μικρότερο κακό» και επενδύουν στο ότι μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα δυτικά και τα ρωσικά συμφέροντα. Αλλά, η εικόνα του Μπορίσοφ είναι για πολλούς συνώνυμο της διαφθοράς.

Η λαϊκή αγανάκτηση σε βάρος του κορυφώθηκε το 2020 όταν η Βουλγαρία συγκλονίσθηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς .Για το λόγο αυτό, ο Μπορίσοφ δυσκολεύεται να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει, δηλώνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ανοικτός σε όσους υπερασπίζονται «τη θέση της Βουλγαρίας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».






Την ίδια ώρα, ο πολιτικός του αντίπαλος και πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, του έχει κλείσει ερμητικά την πόρτα της συνεργασίας διατυμπανίζοντας όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι δεν μπορεί να συμμαχήσει με κάποιον που ενσαρκώνει το διεφθαρμένο παρελθόν της Βουλγαρίας.

Ο 42χρονος Πετκόφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ δοκίμασε τις δυνάμεις του το 2021 στην βουλγαρική πολιτική σκηνή, ωστόσο, ανετράπη τον περασμένο Ιούνιο με πρόταση μομφής. Είχε τα ηνία της χώρας συνολικά επί επτά μήνες.

Σήμερα πάντως δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει την δουλειά και κάλεσε τους Βούλγαρους να επικυρώσουν την επιλογή τους «για μία νέα Βουλγαρία της ευημερίας».

«Μαζί με τους συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές (απέσπασαν ποσοστό 11%) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (8%) «δεν διαθέτουν αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση», επισημαίνει η αναλύτρια του ινστιτούτου «Alpha Research», Μποριάνα Ντιμιτρόβα, η οποία προβλέπει μακρές διαπραγματεύσεις και δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για την προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με βάση ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν η συμμαχία «Gerb» του Μπορίσοφ με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας «MDL» (απέσπασε ποσοστό περίπου 13%) και με τους υπερεθνικιστές της παράταξης «Vazrajdane» (Αναγέννηση) που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

«Πρόκειται για έναν συνασπισμό μαθηματικά εφικτό, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτό» λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, υποστηρίζει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου