Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«The Uber Story»: Οι δύο επιχειρηματίες που έβγαλαν δισεκατομμύρια από μια απλή ιδέα

 

Η δημοφιλής εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2009, επέφερε την επανάσταση στις σύγχρονες μεταφορές - Σήμερα, χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες της τελευταίας δεκαετίας ενώ παράλληλα, είναι η μεγαλύτερη σε αξία ανεξάρτητη startup σε ολόκληρο τον κόσμο

Ξεκινώντας ως μια απλή ιδέα, η Uber σήμερα, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια start up πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα, είναι η μεγαλύτερη σε αξία ανεξάρτητη startup σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η δημοφιλής εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2009, επέφερε την επανάσταση στις σύγχρονες μεταφορές. Έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας και συγκεκριμένα, στις 9 Μαΐου 2019 εισήχθη για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο.

Όλα ξεκίνησαν το 2008, στο Παρίσι. Δύο φίλοι, ο Τράβις Καλάνικ και ο Γκάρετ Καμπ παρακολούθησαν το LeWeb, ένα ετήσιο τεχνολογικό συνέδριο με έμφαση στην καινοτομία. Μετά το τέλος του συνεδρίου ήταν αδύνατο οι δυο τους να βρουν ένα ταξί. Τι θα γινόταν αν μπορούσαν να είχαν καλέσει ένα ταξί μέσω του smartphone τους πριν ακόμη τελειώσει το συνέδριο; Λίγο αργότερα, οι δυο τους ίδρυσαν την Uber.

Η εν λόγω εταιρεία διαθέτει ένα στρατηγικό σχέδιο που είναι ξεκάθαρο. Συνδέει πελάτες που αναζητούν βόλτες με οδηγούς ταξί. Ενώ η Uber δεν έχει καν τα δικά της οχήματα, οι οδηγοί της χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και πληρώνουν στην Uber ένα τέλος για κάθε ναύλο. Η Uber χρεώνει στους οδηγούς-συνεργάτες της προμήθεια 25% σε όλους τους ναύλους. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το therichest ωστόσο, η χρέωση που χρεώνει η Uber είναι μεγαλύτερη από 25% λόγω πρόσθετων κρυφών χρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ακόμη, πως το 2007, οι δύο επιχειρηματίες πούλησαν τις προηγούμενες startups που είχαν ιδρύσει έναντι σημαντικών χρηματικών ποσών. Συγκεκριμένα, ο Καλάνικ πούλησε τη Red Swoosh για 19 εκατομμύρια δολάρια στην Akamai Technologies, ενώ ο Καμπ πούλησε τη StumbleUpon για 75 εκατομμύρια δολάρια στην eBay.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου