Κυριακή 13 Μαρτίου 2022
Ρωσία εναντίον Δύσης: Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι του Πούτιν (πίνακες + pics)
Την ώρα που η Δύση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κυρίως με κυρώσεις, μεγάλοι «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας σφυρίζουν αδιάφορα – Οι σύμμαχοι του Πούτιν στον οικονομικό πόλεμο που του έχει κηρύξει η Δύση Σε μια περίοδο που η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεγάλοι «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να.. σφυρίζουν αδιάφορα.
Στον παγκόσμιο χάρτη, αυτή την περίοδο, υπάρχουν κυρίως τρία στρατόπεδα:
των χωρών που καταδικάζουν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προχωρούν σε κυρώσεις
των χωρών που συμμορφώνονται με τις κυρώσεις (κάποιες από αυτές αποτελούν έκπληξη όπως οι Ελβετία, Μονακό και τα Νησιά Κέιμαν)
των χωρών που κρατούν ίσες αποστάσεις.
Ο διχασμός αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία για ένα σχέδιο κειμένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το εισηγήθηκαν ΗΠΑ και Αλβανία, η Ρωσία άσκησε βέτο, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νότια Αφρική.
Οι λόγοι που οι τελευταίες κρατούν αυτή τη στάση είναι πολιτικοί, γεωστρατηγικοί αλλά κυρίως οικονομικοί.
Κίνα: Ναι μεν, αλλά…
«Η πολιτική θέση της Κίνας για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένει ασαφής, αν όχι αντιφατική» σημειώνει το ευρωπαϊκό think tank Bruegel. Κίνα: Εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, κατηγορώντας τη Δύση για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Στις 4 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και ένα μήνα πριν από την εισβολή, οι πρόεδροι Σι και Πούτιν υπέγραψαν ένα πλαίσιο συνεργασίας.
«Από πολιτική άποψη, η απάντηση της Κίνας είναι ένας συνδυασμός επίσημης ουδετερότητας με έντονη κριτική στη Δύση ότι είναι υπεύθυνη για τη σύγκρουση λόγω των προσπαθειών της να επεκτείνει το ΝΑΤΟ και λόγω των προηγούμενων κυρώσεων στη Ρωσία. Στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μέτωπο, η Κίνα μέχρι στιγμής κρατά ρεαλιστική στάση» αναφέρει το Bruegel. «Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες έχουν λάβει οδηγίες να συμμορφωθούν με τις δυτικές κυρώσεις και αρκετές έχουν ήδη διακόψει τις συναλλαγές με Ρώσους ομολόγους τους. Ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε την άρση των ορίων στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία, τα οποία ίσχυαν για αρκετό καιρό λόγω φυτοϋγειονομικών ανησυχιών. Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συμφωνία συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας στις 4 Φεβρουαρίου. Συνεπώς, η Κίνα συμμορφώνεται με το γράμμα, αλλά όχι με το πνεύμα των κυρώσεων. Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία, χωρίς να διακινδυνεύσει μια νομική διαμάχη με τη Δύση παραβιάζοντας τις κυρώσεις» εκτιμά το Bruegel.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισχυρότεροι εμπορικοί δεσμοί με την Κίνα και οι δυτικές κυρώσεις πιθανότατα θα ωθήσουν τη Ρωσία να αποδεχθεί, απρόθυμα, το γουάν ως μέσο πληρωμών.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τα ρωσικά ακίνητα
«Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (Center for Advanced Defense Studies)» γράφουν οι New York Times. «Έξι από αυτούς βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ και ένας άλλος ολιγάρχης που αντιμετωπίζει κυρώσεις έχει αγκυροβολήσει εκεί ένα γιοτ. Προς το παρόν, μπορούν να θεωρήσουν τους εαυτούς τους τυχερούς» σημειώνουν οι συντάκτες D. Kirkpatrick, M. El-Naggar και M. Forsythe. Χώρες προέλευσης στρατιωτικού εξοπλισμού Ινδίας, πηγή; Military Balance, IISS
«Τα ΗΑΕ, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους πλούσιους, εν μέρει λόγω της φήμης ότι κάνουν λίγες ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές του ξένου χρήματος. Τώρα τα Εμιράτα μπορεί να μετριάσουν ορισμένες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, αν συνεχίσουν να υποδέχονται Ρώσους ολιγάρχες. “Κάθε χρηματοοικονομικό κέντρο που είναι πρόθυμο να δραστηριοποιηθεί όταν άλλοι δεν το κάνουν, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις κυρώσεις” σημείωσε ο Άνταμ Μ. Σμιθ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.»
Ινδία: Μεταξύ δύο κόσμων
Περίπου 85% του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Stimson Center, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Η Ινδία έχει πιαστεί σε μια παγίδα», δήλωσε στο CNBC ο James Crabtree, εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ασίας.
«Η Ινδία ανησυχεί για την Κίνα, για αυτό χρειάζεται ρωσικά όπλα» εξηγεί ο Crabtree. «Αλλά αυτός είναι επίσης ο λόγος που έχει δαπανήσει πολύ χρόνο φλερτάροντας την Ουάσιγκτον και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται κοινούς στόχους για την εξισορρόπηση της Κίνας στην Ασία.».
Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία στην Ινδία αποτελούν καθοριστικής σημασίας λόγο για τις καλές διμερείς σχέσεις. Όμως, οι εξαγωγές αυτές μπορεί σύντομα να υπονομευτούν. Η Δύση έχει επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές ημιαγωγών προς τη Ρωσία, γεγονός που αναμένεται να πλήξει καθοριστικά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Νότια Αφρική: Το δέσιμο των BRICS
«Την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Νοτίου Αφρικής (Dirco) εξέδωσε μια αυστηρή δήλωση που καταδίκασε ξεκάθαρα την εισβολή» περιγράφει στο newmoney ο οικονομικός δημοσιογράφος, George Philipas, που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Αυτό ανατράπηκε στη συνέχεια από τον πρόεδρο Cyril Ramaphosa, ο οποίος δημοσίευσε μια χλιαρή δήλωση που περιλάμβανε κριτική στη Δύση επειδή δεν εξάντλησε όλες τις διπλωματικές οδούς.». George Philipas
«Εκ πρώτης όψεως, ως μέλος των BRICS, μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει ένα βάσιμο οικονομικό επιχείρημα», εξηγεί ο G. Philipas . «Η Νότια Αφρική έχει 25,5 δισεκατομμύρια ραντ (1,5 δισ. ευρώ) συνδεδεμένα με την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό για την εθνική οικονομία. Παράλληλα, η Νότια Αφρική επιδιώκει να αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ειδικά μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον Οκτώβριο του 2019 στο Σότσι. Στη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν δεσμεύτηκε για ελάφρυνση του χρέους της Ν. Αφρικής και για διπλασιασμό του εμπορίου σε πέντε χρόνια. Όμως, το πραγματικό οικονομικό κίνητρο είναι η Ν. Αφρική να μην θέλει να προσβάλει την Κίνα, με την οποία έχει πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.
Υπάρχει, τέλος, ο στενός δεσμός μεταξύ των ελίτ στις δύο χώρες, ειδικά μετά από την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και του προηγούμενου προέδρου Τζέικομπ Ζούμα το 2014. Το Ίδρυμα Zuma δημοσίευσε μια δήλωση, την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία αποκάλεσε τον Πούτιν “άνθρωπο της ειρήνης”.
Όμως, ο λόγος πίσω από τη χλιαρή στάση της Νοτίου Αφρικής είναι λιγότερο οικονομικός και περισσότερο πολιτικός. Η Νότια Αφρική ακολουθεί μια πολιτική μη επέμβασης σε ξένες υποθέσεις, καθώς ανησυχεί ότι θα βλάψει την εικόνα που απέκτησε μετά την ανεξαρτησία της» καταλήγει ο G. Philipas.
Βραζιλία: Τα λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου επισκέφτηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, και δήλωσε «αλληλεγγύη με τη Ρωσία». Συνάντηση Ζ. Μπολσονάρο – Β. Πούτιν, στη Μόσχα, 16 Φεβρουαρίου 2022
Προσέθεσε, επίσης, ότι τα ρωσικά λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για τον καθοριστικό για την εθνική οικονομία αγροτικό τομέα της Βραζιλίας.
Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επέπληξε τον αντιπρόεδρό του Χάμιλτον Μουράο, επειδή ο τελευταίος έκανε δήλωση καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας και την συνέκρινε με εκείνη του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930.
«Η Βραζιλία δεν παίρνει θέση (υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς) δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Carlos Franca, την Τρίτη, από τη Λισαβόνα. «Η θέση της Βραζιλίας είναι θέση αμεροληψίας, όχι αδιαφορίας» προσέθεσε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(9009)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
▼
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
-
▼
Μαρτίου
(1056)
- Lisa Stansfield - All Around the World (Live in Ma...
- Άννα Σόροκιν: Η απατεώνισσα του Instagram ξεκινάει...
- JPMorgan πίσω από την κατάσχεση σούπερ γιοτ του Ρώ...
- Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της Κομισιόν σε εγκατα...
- Δεν αποσύρεται η Ιαπωνία από μεγάλο έργο φυσικού α...
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καταδικάστηκε ο πρώην CEO Σ. Καλλιτσάντσ...
- Τι γνωρίζουμε για τις παιδοκτονίες: «Συχνά δολοφον...
- Lara Fabian Le Meilleur - Lara Fabian Greatest Hit...
- Ρωσικά μαχητικά φορτωμένα με πυρηνικά παραβίασαν τ...
- Ο φάρος που έδωσε το όνομά του στον «Φάρο του Ψυχι...
- Gazprom εξετάζει επιλογές για να κόψει την προμήθε...
- Αντζελίνα Τζολί: «Πυρά» εναντίον της για τη συνεργ...
- Φίλιππος Λιακουνάκος: Στα 250.000 δολάρια η εγγύησ...
- Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση των υπ. Εξωτερικών Ουκρ...
- Ενεργειακή κρίση: Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία κλείσει...
- Νότια Οσετία σχεδιάζει με δημοψήφισμα την επανένωσ...
- Χουάν Κάρλος: Η Κορίνα τον «καταδιώκει» ακόμα και ...
- Η μεγάλη ληστεία: Χάκερς έκλεψαν σχεδόν 600 εκατ. ...
- Βρέθηκε σε χωράφι έξω από το Μπάρι ο «θησαυρός» το...
- Πιερία - Απίστευτο κήρυγμα μίσους από ιερέα: Προέτ...
- Δείτε τη μεταμόρφωση του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ο...
- Πολωνός στρατηγός ζητά την ανάκτηση του Καλίνινγκρ...
- Αμερικανικό LNG: Στη Γερμανία οι πρώτες συνομιλίες...
- Γερμανία: Την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζει το SPD σ...
- Την ξυλοκόπησε για να της αρπάξει την τσάντα και μ...
- Θανάσης Κατερινόπουλος: Ο παρασημοφορημένος απόστρ...
- Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρω...
- Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι κλοπές σε τιμόνια και φ...
- Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης γ...
- Instaface, η νέα τάση: Σε λίγα χρόνια θα μοιάζουν ...
- Συνελήφθη μέλος σπείρας με απάτες ύψους 1.000.000 ...
- Ώρες κοινής ησυχίας: Τι ισχύει από την 1η Απριλίου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί έχουν αλλάξει οι στόχ...
- 5+1 tips για να δείτε σημαντικές μειώσεις στον επό...
- Σαρώνει η φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και πλατφόρμες...
- Ενεργειακή κρίση: Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία κλείσει...
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Πώς εξιχνιάστηκε ο θάνατος της ...
- Celine dion greatest hits full album 2020
- Avicii, Dua Lipa, Coldplay, Martin Garrix & Kygo, ...
- Τουρκία: Ο πρόεδρος της Βουλής επιτέθηκε στον Τασο...
- Μεγάλη φωτιά σε μάντρα αυτοκίνητων στον Ασπρόπυργο
- Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός: «H Ελλάδα συνεχίζει...
- Βομβαρδίζονται από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας συνο...
- Ερντογάν διαφημίζει το μέλι της περιοχής του, αλλά...
- Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη: Η πολυτάραχη ζωή της «...
- Τρόμος στη Γκράβα: Ανήλικος μαχαίρωσε 16χρονο και ...
- Nα καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα για να σταλεί αν...
- Πρωταθλητής Ευρώπης στην πάλη ο Γιώργος Κουγιουμτσ...
- Κορωνοϊός – Επαγγελματίες υγείας: Οι λόγοι που αρν...
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα... μηνύματα στο μνημόσυνο τ...
- Ελβετία: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία πί...
- Ρωσικό σούπερ-γιοτ αξίας 38 εκατ. λιρών πέρασε στα...
- Κατασχέθηκε Mercedes του Ουσμάνοφ στη Σαρδηνία, τη...
- Διαμάχη στην οικογένεια Λεμού: «Εχει σώας τας φρέν...
- Αθήνα: Πάνω από 30 κιλά ηρωίνης είχε 28χρονος αλλο...
- Γιώργος Τράγκας: Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογε...
- Λόφος Φιλοπάππου: Ένας 14χρονος και ένας 15χρονος ...
- «Μαϊμού» δελτία ΚΤΕΟ και τιμολόγια με 100 ευρώ το ...
- «Ηνίοχος 22» -φωτος από τα μαχητικά
- Lisa Stansfield - Change (Video (Colour Version))
- BMW X7
- Ντουμπάι: Το πάρτι των Ελλήνων επωνύμων στο Nammos...
- Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ιδρύει τη νέα πολιτική κίν...
- Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Είχε καταναλώσει μόνο σοκολάτα ...
- Partygate: 20 πρόστιμα για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ...
- Βρετανία απολογείται για τον… κουτσουρεμένο χάρτη ...
- Φωτιά στη Σάμο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο νησί
- Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς να αποφύγετε τα πρόστ...
- Τρόμος στον Κολωνό: Νεαρός ποδηλάτης προσπάθησε να...
- Νέες προσλήψεις στην Google στην Αθήνα, ποιες είνα...
- Lisa Stansfield - All Around the World
- Peugeot: Παράδοση 50 ετών στα αυτοκίνητα πόλης
- Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν...
- Η ιστορία του ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ, που φιλοξε...
- Βραζιλία: Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος Μπολσο...
- Ουκρανία: Στη Μαριούπολη ο Καντίροφ για να «ενισχύ...
- «Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρ...
- Ουκρανία: Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονι...
- Tουρκία: Μαθητής σκεπάζει με σακούλα απορριμμάτων ...
- «Μπαγκίρα»: Η διαβόητη Ρωσίδα sniper με τα 40 θύμα...
- Γιώργος Αρμένης: «Άνοιξα το λογαριασμό του φυσικού...
- Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί από επαύλεις και «ιερά α...
- Ψάρευε παράνομα ολοθούρια στην Κεραμωτή Καβάλας
- «Μπούκαρε» με όπλο και λήστεψε τράπεζα στη Θεσσαλο...
- Κορωνοϊός: Σε έξαρση η επιδημία στην Ελλάδα -Γιατί...
- Πρέβεζα: Δηλητηριώδες ψάρι επανεμφανίστηκε στα νερ...
- Ουκρανία: 9+1 μαθήματα πολέμου που αγνόησαν οι Ρώσ...
- Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας δικάζεται για διασπο...
- Φάρσαλα: Συνελήφθη ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί γ...
- Ουκρανία: Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιο...
- Κιρίλ Σαμάλοφ: Ο πρώην γαμπρός του Πούτιν γιορτάζε...
- Μαρόκο: Κατασχέθηκαν 2,3 τόνοι κάνναβης
- Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας μετά από...
- Γερμανία: Ακόμα να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο πρώην...
- Ελλάδα ορίζει για πρώτη φορά Ειδικό Αντιπρόσωπο στ...
- Η πρόεδρος «σήκωσε» το ταμείο του Ιωνικού και το έ...
- Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολ...
- Πεντάγωνο: Αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ ...
- Σεισμοί στη Θήβα: Τι λένε οι ειδικοί
- Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 15χρονος που αγνοούνταν ...
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου