Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Τεράστιο χτύπημα για την εγχώρια γουνοποιία οι κυρώσεις στη Ρωσία

Εκτεθειμένες πολλές επιχειρήσεις της χώρας που αφενός δεν μπορούν να προβούν σε νέες πωλήσεις, αφετέρου να εισπράξουν παλαιότερες οφειλές απ’ τους πελάτες στην χονδρική – Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν πάνω απ’ το 50% της εγχώριας παραγωγής γούνας  Σε παύση εργασιών οδηγούνται οι περισσότερες γουνοποιίες στη χώρα μετά το τεράστιο χτύπημα που δέχεται σύσσωμος ο κλάδος απ’ τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά και την καταστροφή που συντελείται στην Ουκρανία. Κι αυτό καθώς οι δύο αγορές αποφέρουν για ολόκληρο τον κλάδο σήμερα πάνω απ’ το 50% των πωλήσεων, με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια να έχει πάρει τα ηνία.

Οι περίπου 2000 επιχειρήσεις του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας, όχι μόνο δεν μπορούν να προβούν σε νέες πωλήσεις, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν με τον «μουτζούρη» στο χέρι καθώς η αποπομπή των ρωσικών τραπεζών απ’ το SWIFT καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια αποπληρωμής των παλαιών οφειλών πελατών απ’ τη Ρωσία.

«Με την αποπομπή απ’ το SWIFT τελειώσαμε. Η πόρτα στη ρωσική αγορά έκλεισε διότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Απόστολος Τσούκας.

«Δύο χρόνια τώρα, με την πανδημία, ο κλάδος πέρασε πολύ δύσκολα. Και φέτος που ετοιμαζόμασταν να ξανακάνουμε την παγκόσμια έκθεση μας με την προσδοκία της ανάκαμψης, έγινε αυτό. Για πολλούς εκτιμώ ότι θα είναι ταφόπλακα, για να μη μιλήσω για ολόκληρο τον κλάδο», τονίζει ο ίδιος.

Ακόμα και οι παλαιές οφειλές των Ρώσων πελατών της χονδρικής κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ανείσπρακτες. «Υπάρχουν πάρα πολλά υπόλοιπα. Οι λογαριασμοί όταν υπάρχει μία εμπορική σχέση παραμένουν ανοικτοί», λέει ο κ. Τσούκας.

Αποκαλύπτει δε πως πολλοί γουνοποιοί πλέον είναι εκτεθειμένοι απ’ τις πρόσφατες αγορές που έκαναν στην μεγάλη δημοπρασία δερμάτων, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στην Αγ. Πετρούπολη. «Πληρώσαμε τα δέρματα, και πλέον δεν μπορούν να τα στείλουν. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ», λέει ο κ. Τσούκας.

Ήδη η Ομοσπονδία έχει απευθύνει αίτημα στην κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου και όπως λέει ο κ. Τσούκας το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Μεταξύ των μέτρων στήριξης που ζητούν οι γουνοποιοί είναι η δυνατότητα να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και παράλληλα να παγώσουν οι τρέχουσες οφειλές, είτε αφορούν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είτε τις τράπεζες.

Σημειωτέον πως το πρώτο μεγάλο χτύπημα η ελληνική γουνοποιία το δέχθηκε τη διετία 2014 – 2015 όταν η Ρωσία είχε επιβάλει είτε εμπάργκο είτε αυστηρούς περιορισμούς στην εισαγωγή ευρωπαϊκών – και ελληνικών – προϊόντων στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Παράλληλα υπήρξε μεγάλο φρένο στις εξαγωγές στην Ουκρανία, που ως τότε απορροφούσε σχεδόν τις ίδιες ποσότητες με τη Ρωσία, λόγω της οικονομικής φθίνουσας πορείας της ουκρανικής οικονομίας στον απόηχο των τότε εξελίξεων.

Ως αποτέλεσμα ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές ελληνικής γούνας κινούνταν ως το 2013 στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ το χρόνο, το 2019, τελευταία χρονιά απρόσκοπτης λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς (πριν την πανδημία και τα lockdowns), είχαν υποχωρήσει στα 108 εκατ. ευρώ. Στη διετία της πανδημίας οι πωλήσεις στο εξωτερικό συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο. Μαζί τους και ο αριθμός των εκτροφείων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2020 είχαν μείνει μόλις 92, μία μείωση 20% σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν!

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στις επιχειρήσεις του κλάδου, μαζί με αυτούς που βγήκαν στην ανεργία την τελευταία διετία λόγω των λουκέτων, φθάνουν τα 5.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου