Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Γκισλέιν Μάξγουελ: Το «μυστικό» του Έπσταϊν την στέλνει... 80 χρόνια φυλακή!


Η ομάδα υπεράσπισής της στο δικαστήριο κόστισε το ιλιγγιώδες ποσό των 5,2 εκατομμυρίων λιρών - Η «μαύρη βίβλος» των επαφών του παιδεραστή πρώην φίλου της θα λειτουργήσει ως αδιάσειστη απόδειξη της ενοχής του θηλυκού «σεξουαλικού αρπακτικού» Την ημέρα των Ευχαριστιών, την περασμένη βδομάδα, στο Μανχάταν οι δρόμοι βούιζαν από κίνηση, τα μαγαζιά ήταν στολισμένα με χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα εστιατόρια και τα μπαρ ήταν φίσκα στον κόσμο, καθώς η Νέα Υόρκη ανακάμπτει από τους περιορισμούς του lockdown. Λίγα μίλια πιο μακριά ωστόσο, στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, δεν υπήρχαν πολυτέλειες για την 59χρονη Βρετανίδα κοσμική Τζισλέιν Μάξγουελ, που περιμένει να ξεκινήσει τη Δευτέρα η δίκη της, η «Δίκη της δεκαετίας».



Έχει περάσει τους τελευταίους 17 μήνες υπό κράτηση εκεί, υπό συνθήκες που ο ίδιος ο αδελφός της επισημαίνει πως ισοδυναμούν με βασανιστήρια, μετά τη σύλληψή της τον Ιούλιο του 2020. Μπορεί και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της πίσω από τα κάγκελα - εκτός κι αν πείσει τους ενόρκους για την αθωότητά της. Η Μάξγουελ αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες σε αυτή τη δίκη, μεταξύ των οποίων αποπλάνηση και sex trafficking ανηλίκων. Η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες, οι οποίες καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ 1994 και 2004 και επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 80 χρόνια. Για αυτήν, οι επόμενες έξι εβδομάδες, είναι ο αγώνας της ζωής της.

Πανζουρλισμός στα ΜΜΕ




Καθώς η Μάξγουελ σκέφτεται τη μοίρα της στο μικρό κελί που ήταν το σπίτι της για περισσότερες από 500 ημέρες, όλα τα ΜΜΕ βρίσκονται σε αναβρασμό, ετοιμάζοντας ειδικά αφιερώματα για να συμπέσουν με την έναρξη της δίκης. Οι New York Times διεξήγαγαν μια μεγάλη έρευνα για τις τελευταίες ημέρες του παιδόφιλου, πρώην φίλου της Μάξγουελ, Τζέφρι ΄Επσταϊν, του δισεκατομμυριούχου που, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019 ενώ περίμενε την ποινική του δίωξη.




Πάνω από 80 δημοσιογράφοι αναμένεται να καλύψουν την έναρξη της δίκης της Μάξγουελ στην αίθουσα 318 Δικαστηρίου Thurgood Marshall των ΗΠΑ στο Lower East Side του Μανχάταν. Μιας που οι διαθέσιμες θέσεις για δημοσιογράφους μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου είναι πολύ περιορισμένες, οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς και οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ και ταινιών έχουν λάβει οδηγίες να κάνουν ουρά πολύ πριν τις 6 το πρωί για να διασφαλίσουν ότι θα μπουν στο κατάμεστο δικαστήριο, για να μεταδώσουν ζωντανά τη ροή της διαδικασίας.

Πανάκριβο νομικό επιτελείο κατά Εισαγγελίας Νέας Υόρκης



Η κορυφαία ομάδα υπεράσπισής της περιλαμβάνει έναν πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταδίκη του βασιλιά των ναρκωτικών του καρτέλ Σιναλόα, Χοακίν Αρκιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα, του διαβόητου "El Chapo", ένα κατόρθωμα για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο True American Hero Award και έναν άλλο πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα του οποίου οι επιτυχίες περιλαμβάνουν τη καταδίκη του εκτελεστή της Μαφίας Τόμας Πιτέρα, του επονομαζόμενου «Τόμι Καράτε». ΄Ένα τέτοιο επιτελείο στοιχίζει πολλά, η ίδια η Μάξγουελ μάλιστα φέρεται πως αποκάλυψε στα δικαστικά έγγραφα, ότι έχει αφήσει στην άκρη το ιλιγγιώδες ποσό των 5,2 εκατομμυρίων λιρών για να πληρώσει τους δικηγόρους της.

Αυτοί οι λαμπροί πρώην εισαγγελείς και νυν συνήγοροι υπεράσπισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εγνωσμένου κύρους Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ειδικότερα με μια ομάδα εισαγγελέων που έχουν οι ίδιοι ένα εντυπωσιακό ιστορικό για την ανάληψη υποθέσεων υψηλού προφίλ.

Η «Μαύρη Βίβλος», ο μπάτλερ και ο πρίγκιπας

Οι εισαγγελείς θα επικεντρωθούν σε τέσσερις γυναίκες που λένε ότι στρατολογήθηκαν από την Μάξγουελ ως έφηβες για να κακοποιηθούν στη συνέχεια σεξουαλικά από τον ΄Επσταϊν και οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες πρόσωπο με πρόσωπο με την Μάξγουελ στο δικαστήριο.



Σύμφωνα με ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο του δικαστηρίου, μία από τις κατηγόρους της Μάξγουελ θα περιγράψει λεπτομερώς μια αποκρουστική σεξουαλική πράξη που διέπραξε σε βάρος της ο Έπσταϊν. Η Βρετανίδα, που ταυτοποιείται ως «ανήλικο θύμα 3», περιγράφει τη στιγμή ως ηθικά κατακριτέα. Αποκαλύπτει επίσης πως γνώρισε τον Επστάιν και την Μάξγουελ το 1994 όταν ήταν περίπου 17 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μάξγουελ έγινε φίλη με το κορίτσι στο Λονδίνο και κανόνισε πολλά σεξουαλικά μασάζ με τον Έπσταϊν.Οι δικηγόροι της Μάξγουελ, υποστηρίζουν ότι η κατάθεση της γυναίκας αυτής θα πρέπει να αποκλεισθεί από την αξιολόγηση στην δίκη, δεδομένου ότι ήταν άνω των 16 ετών - η ηλικία συναίνεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν λέγεται ότι έλαβε χώρα η πράξη.

Οι εισαγγελείς σχεδιάζουν επίσης να εμφανίσουν e-mails που φέρεται να έστειλε η Μάξγουελ σε τουλάχιστον δύο κραταιούς άνδρες, στα οποία τους κανόνιζε ραντεβού με γυναίκες. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα δείχνουν ότι η Μάξγουελ «χρησιμοποιούσε την ικανότητά της να παρέχει πρόσβαση σε γυναίκες ως μια μορφή «κοινωνικής αποδοχής». Ισχυρίζονται ότι ήταν πρόθυμη να ευχαριστήσει» τους άντρες και ήθελε να «αποκτά την εύνοιά τους διευκολύνοντας σεξουαλικές επαφές με γυναίκες. Στην απάντησή τους, οι δικηγόροι της Μάξγουελ είπαν η διεκδίκηση της εύνοιας ενός φίλους δεν είναι κάτι αξιόμεμπτο. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις ότι δεν ήταν ήδη φίλη για πολλά χρόνια και με τους δύο άνδρες.

Οι εισαγγελείς από την πλευρά τους είπαν επίσης ότι σκοπεύουν να εμφανίσουν ως αποδεικτικό στοιχείο έξι σελίδες από τη μυστική «Μαύρη Βίβλο» των επαφών του Έπσταϊν ως αδιάσειστη απόδειξη της ενοχής της Μάξγουελ-που μπορεί να την καταδικάσει σε 80 χρόνια φυλάκιση. Θα ισχυριστούν ότι η ατζέντα ήταν στην πραγματικότητα της Μάξγουελ και θα παρουσιάσουν έναν μάρτυρα που θα καταθέσει γι' αυτό.Το βασικό μέρος της ατζέντας που θα παρουσιασθεί θα είναι μια ενότητα που ονομάζεται «μασάζ», καθώς περιλαμβάνει τα ονόματα των γονέων ορισμένων κοριτσιών, είπαν οι εισαγγελείς, και αυτό δείχνει πόσο μικρά ήταν.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένα φερόμενο θύμα στην υπόθεση έχει παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην ανωνυμία. Είναι η Αμερικανίδα ψυχολόγος΄Αννι Φάρμερ, η οποία έχει ήδη ισχυριστεί ότι η Μάξγουελ και ο ΄Επστάιν την κακοποίησαν σεξουαλικά όταν ήταν 16 ετών ενώ βρισκόταν στην έπαυλή του στο Νέο Μεξικό το 1996. Η κυρία Φάρμερ, η οποία περιέγραψε την Μάξγουελ ως «σεξουαλικό αρπακτικό» που ποτέ δεν μετάνιωσε για τα αποτρόπαια εγκλήματά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης αν η Μάξγουελ δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της.

Προς υπεράσπιση της Μάξγουελ , η ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Λόφτους θα καταθέσει για «ψευδείς αναμνήσεις» σεξουαλικής κακοποίησης, μία ψυχική κατάσταση όπου οι άνθρωποι μπορούν να περιγράψουν με σιγουριά, λεπτομέρεια και συναίσθημα καταστάσεις που δεν έχουν στην πραγματικότητα βιώσει- χωρίς να λένε εσκεμμένα ψέματα. Βέβαια, πέρσυ η Λόφτους κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν κατά τη δίκη του για βιασμό. Δεν βοήθησε και πολύ μια που εκείνος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για 23 χρόνια.

Σύμφωνα τη Daily Mail, το 2011 ο πρώην μπάτλερ του Επστάιν, Χουάν Αλέσι, μίλησε για διάφορα άσχημα περιστατικά στην έπαυλη του μεγιστάνα στο Palm Beach στη Φλόριντα - και για τη φιλία του παιδόφιλου με τον Πρίγκιπα Άντριου και τη σχετικά άγνωστη τότε Τζισλέιν Μάξγουελ.

Ο Αλέσι είχε πει πώς ο Δούκας του Γιορκ είχε παρευρεθεί σε πάρτι στην πισίνα όπου οι γυναίκες χαζογελούσαν γυμνές (ο πρίγκιπας φορούσε το μαγιό του, διευκρίνισε ο πρώην μπάτλερ), δεχόταν καθημερινά μασάζ από νεαρές αλλά όχι ανήλικες γυναίκες και φωτογραφίες γυμνών- αλλά όχι ανήλικων- κοριτσιών στόλιζαν τους τοίχους. Λόγω μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας εμπιστευτικότητας με τον Έπσταϊν, διευκρίνισε ότι μπορούσε να μιλήσει μόνο με «γενικούς όρους» σε θέματα σχετικά με την Μάξγουελ, για την οποία ο Αλέσι ισχυρίζεται ότι προσλάμβανε νεαρές «μασέζ» για τον Έπσταϊν. «Έψαχνε για τις καλύτερες. Πήγα μια-δυό φορές μαζί της σε διαφορετικά σπα και διαφορετικά κλαμπ... Έψαχνε για τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπεύτριες μασάζ».

Μια νεαρή γυναίκα την οποία η Μάξγουελ προσέλαβε ως θεραπεύτρια μασάζ για τον Έπσταϊν ήταν η Βιρτζίνια Ρόμπερτς. Το 2011, η Ρόμπερτς (τώρα παντρεμένη στην Αυστραλία) ισχυρίσθηκε ότι είχε συναντήσει τον πρίγκιπα ΄Αντριου τρεις φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες το 2001, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όταν ήταν 17 ετών. Μια διαβόητη πλέον φωτογραφία, που τραβήχτηκε στο σπίτι της Μάξγουελ στο Λονδίνο, δείχνει την ίδια να κοιτάζει τον Άντριου που χαμογελαστός κρατά τη 17χρονη από τη μέση. Η φωτογραφία εκτιμάται ότι τραβήχτηκε από τον Έπσταϊν.



Ο ΄Αντριου αναμφίβολα θα παρακολουθεί ανήσυχος τη δίκη της Μάξγουελ. Νωρίτερα πάντως αυτή την εβδομάδα υπήρξε μια σπάνια μέρα με καλά νέα για τον ίδιο, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Βιρτζίνια Ρόμπερτς , 38 ετών σήμερα, δεν θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη της Μάξγουελ. Μια πηγή κοντά στη νομική ομάδα του Δούκα του Γιορκ δήλωσε : «Θα περίμενε κανείς ότι η κυρία Ρόμπερτς θα ήταν η πρωταγωνίστρια, μια που είναι η κατήγορος του ατόμου με το πιο υψηλό προφίλ. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν πρόκειται να καταθέσει μπορεί μόνο να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι ολοένα και πιο αντικρουόμενες καταθέσεις της την καθιστούν λιγότερο αξιόπιστη μάρτυρα».

Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι αν θα καταθέσει η ίδια η Mάξγουελ. Σε μια συνέντευξη του πριν λίγες μέρες, ο αδερφός της, Ίαν, ανέφερε ότι δεν ήταν ακόμα σίγουρος. Εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να έχει μια δίκαιη δίκη, ο αδερφός της υπογράμμισε την τεράστια αρνητική κάλυψη της Τζισλέιν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τουλάχιστον τους τελευταίους 18 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου