Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Έλληνας που ζει στην Κωνσταντινούπολη: Από το κατρακύλισμα της λίρας έχω χάσει σε ευρώ το 50% του εισοδήματός μου


Όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας ελπίζουν σ ένα «θαύμα», επισημαίνει ο Αντώνης Φιλιππίδης Από την μια Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να σχηματίζουν εξαιτίας του πληθωρισμού ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης και από την άλλη όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν παγώσει τις εισαγωγές τους προς την Τουρκία μέχρι η λίρα να σταθεροποιηθεί και να σταματήσει την τρελή πτωτική της πορεία καθώς καθημερινά οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες.
Δυστυχώς η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην γειτονική χώρα έχει «χτυπήσει» όλα τα νοικοκυριά με τα πιο φτωχά να είναι αυτά που ζουν πλέον κάτω από τα όρια. Όπως εξηγεί  ο Έλληνας διευθυντής μεγάλης τουρκικής εταιρίας Αντώνης Φιλιππίδης, που ζει μαζί με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση.

«Αν και ανήκω στα υψηλά στρώματα, ωστόσο από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχω χάσει σε ευρώ το 50% του εισοδήματος μου. Άρα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε νοικοκυριά που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που σε ευρώ ανέρχεται γύρω στα 220ευρώ (2.800λίρες)», τονίζει.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία μέχρι και η Apple αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα της στην Τουρκία προκειμένου να μην έχει οικονομικές απώλειες.

«Εχει κατολισθήσει σε τέτοιο βαθμό η τουρκική λίρα που η ζωή εδώ έχει αλλάξει. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν αποθέματα προϊόντων, απλά ο κόσμος στην προσπάθεια του να συγκεντρώσει στοκ πρώτων ειδών τρέχει ν αγοράσει με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Εξαιτίας του πληθωρισμού ο κόσμος τρέχει να αγοράσει με σημερινή τιμή, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να έχουν συνεχώς οικονομικές απώλειες. Ακόμα και η Apple αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα της και να σταματήσει τις πωλήσεις στην Τουρκία», υποστηρίζει.

Όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας ελπίζουν σ ένα «θαύμα». Όπως λέει ο επιχειρηματίας «όλοι περιμένουν να σταθεροποιηθεί κάπου η λίρα, ώστε να προσαρμοστεί η ζωή στα νέα επίπεδα, χωρίς να χαθούν χρήματα που είναι και το ζητούμενο. Τα πιο πολλά προϊόντα εδώ εισάγονται με αποτέλεσμα οι πληρωμές να γίνονται με δολάρια χωρίς όμως να γνωρίζουν οι αγοραστές που θα κινηθεί η τιμή του. Έτσι σταμάτησαν τις πωλήσεις μέχρι να αφομοιώσουν την κατρακύλα της λίρας στη νέα τιμή του προϊόντος. Το δολάριο από τις 9,5 λίρες ξέφυγε στις 12,5 και τώρα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί κάπου στο 12. Αν κάποιος έχει αγοράσει με το δολάριο κάπου στα 10 και αυτό έχει ξεφύγει στο 15 τότε θα πληρώσει επιπλέον ένα 50% επιπλέον για το ίδιο προϊόν. Πολλές εταιρίες έχουν σταματήσει να πουλάνε προϊόντα προς την Τουρκία».

Ακόμα και τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες. «Οι πολίτες είναι καταχρεωμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν τον μήνα τους. Ο κατώτατος μισθός εδώ σε ευρώ έχει διαμορφωθεί στα 220ευρώ, ο κόσμος δεν βγαίνει, δεν μπορεί να ζήσει. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που αμείβετε με αυτόν τον μισθό. Έτσι όταν κάθε μέρα βλέπεις πως δεν μπορείς να αγοράσεις ψωμί εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματος σου, τότε καταλαβαίνεις τις δυσκολίες. Πολλές οικογένειες που ζουν με τους μισθούς αυτούς πως θα ζήσουν. Εκτός από το φαγητό καλούνται να πληρώσουν ενοίκια, τα έξοδα των παιδιών τους, σχολεία πως θα βγουν. Δεν βγαίνει ο μήνας των οικογενειών αυτών. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αυτοκτονούν γιατί δεν μπορούν ν αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα επενδυθούν τα 10δισ που προέκυψαν από την συμφωνία με τον πρίγκιπα των Εμιράτων αλλά ακόμα κι αυτά δεν φτάνουν», υποστηρίζει ο επιχειρηματίας.

Από την αρχή του έτους μέχρι τώρα ο Αντώνης Φιλιππίδης έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος του. «Εγώ πληρώνομαι σε Τουρκικές λίρες και έχω χάσει το μισό μου εισόδημα από την αρχή του χρόνου αν το μετατρέψουμε σε ευρώ. Βέβαια λόγω της θέσης μου ανήκω στο υψηλό επίπεδο του πληθυσμού, αλλά το θέμα αυτό μας αφορά όλους. Αυτή την ώρα το δολάριο είναι στις 12 λίρες αν ξεφύγει και πάει στις 15 τότε έχουμε ένα 25% κατολίσθηση που σημαίνει πως όλος ο κόσμος είναι φτωχότερος κατά 25%. Αν οι τιμές πρέπει να προσαρμοστούν τότε θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις. Ο κόσμος γι αυτό πανικοβλήθηκε και έτρεξε να προλάβει είδη πρώτης ανάγκης γιατί όταν έχεις μάθει να υπολογίζεις την κάθε λίρα τότε καλείσαι να λάβεις τα μέτρα σου. Γι αυτό δημιουργήθηκαν ουρές σε πρατήρια βενζίνης, σούπερ μάρκετ. Αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και δεν αυξηθούν οι μισθοί που θα καλύψουν τον πληθωρισμού τότε δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Δυστυχώς το κρέας που αγοράζαμε αντί για κιλό θα το μετράμε σε γραμμάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου