Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Με αυτό το δίπλωμα οδηγείς ΙΧ και δίκυκλο έως 125 κ.εκ. – Πόσο κοστίζει

Σε ισχύ είναι η ισοδυναμία μεταξύ άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και δίκυκλου έως 125 κ.εκ. υπό προϋποθέσεις στη διαδικασία απόκτησης της νέας άδειας οδήγησης με την οποία μπορούμε να οδηγούμε αυτοκίνητο αλλά και δίκυκλο. Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια Σχολή Οδηγών ώστε να κανονίσουν να προσκομίσουν τα έγγραφα που χρειάζονται και βέβαια να προγραμματίσουν τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν και 30 ευρώ που αφορά στα παράβολα έκδοσης της νέας άδειας οδήγησης η οποία θα φέρει το κωδικό 121 δίπλα στην κατηγορία της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου και πλέον θα μπορούν νόμιμα να οδηγούν με το συγκεκριμένο δίπλωμα και δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα στις Σχολές Οδηγών αλλά και στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών από κατόχους αδειών οδήγησης αυτοκινήτων οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν άμεσα και χωρίς να δώσουν θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις και δίπλωμα για δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Το κόστος των πέντε υποχρεωτικών μαθημάτων μαζί με το παράβολο αντικατάστασης της άδειας οδήγησης αγγίζει τα 120 ευρώ ωστόσο ο έντονος ανταγωνισμός μπορεί να μειώσει περαιτέρω το κόστος απόκτησης της άδειας οδήγησης δίκυκλου έως 125 κ.εκ. στα 100 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Newsauto.gr το νέο δίπλωμα παραδίδεται σε ειδικό φάκελο που φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας.
Το νέο δίπλωμα επίσης όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία έχει όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης που μπορεί να έχει κανείς ωστόσο στην κατηγορία που μας αφορά και δεν είναι άλλη από εκείνη του αυτοκινήτου έχει τρία κουτάκια. Στο πρώτο αναγράφεται η ημερομηνία απόκτησης της συγκεκριμένης άδειας οδήγησης, στο δεύτερο η ημερομηνίας λήξης και στο τρίτο κουτάκι υπάρχει πλέον η ένδειξη «121». Αυτή είναι και η ένδειξη σύμφωνα με την οποία ο κάτοχος της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου μπορεί να οδηγεί και δίκυκλο με κινητήρα έως 125 κ.εκ. και επίσης αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό επιβεβαίωσης για τους αστυνομικούς της Τροχαίας ή της ΕΛΑΣ.
Τι είναι ο κωδικός 121 Σύμφωνα με το νέο νόμο η κατηγορία αδειών οδήγησης Β θα ισχύει για την οδήγησης οχημάτων της κατηγορίας ΑΜ αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος διπλώματος της κατηγορίας Β πάνω από 6 έτη, και έχει συμπληρώσει τα 27 έτη.

Η κατηγορία Β με τον εθνικό κωδικό αριθμό 121 ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1, μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, αν ο υποψήφιος οδηγός είναι κάτοχος της κατηγορίας Β για πάνω από 6 έτη, έχει συμπληρώσει το 27ο έτος και έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον πέντε μαθήματα υποχρεωτικής πρακτικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στον κωδικό 121 θα εμφανίζεται στην άδεια οδήγησης στην κατηγορία Β όπου θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχος μπορεί να οδηγεί και οχήματα της κατηγορίας Α1 έως 125 κ.εκ.

Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι κάτοχοι άδειας οδήγησης κατηγορίας Β με κωδικό 121 δεν θα μπορούν μετά από 2 χρόνια να αναβαθμίζουν την άδεια οδήγησης του δίκυκλου σε μεγαλύτερης κατηγορίας αλλά αν επιθυμούν να οδηγήσουν δίκυκλα μεγαλύτερου κυβισμού και ιπποδύναμης θα πρέπει να δώσουν κανονικά εξετάσεις όπως ισχύει και σήμερα.

Αν κάποιος είναι κάτοχος άδειας Μοτοποδηλάτου τότε μπορεί να οδηγήσει μοτοσυκλέτα έως 125 κ.εκ. αν έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης αυτοκινήτου για πάνω από 4 έτη ή έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης Μοτοποδηλάτου για πάνω από 4 έτη και έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.

Επίσης με την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου μπορεί κανείς να οδηγεί και μοτοποδήλατο έως 50 κ.εκ. αν έχει το δίπλωμα αυτοκινήτου στην κατοχή του για πάνω από 6 έτη και έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου