Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Στο σφυρί το «ορφανό φιλέτο» του «Καρούζος Gate» δίπλα στο Ελληνικό

 Αποκάλυψη newmoney: Την Παρασκευή 30 Ιουλίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το ημιτελές ακίνητο της Trust Worth Development στην παραλιακή - Στα 4.104.000 ευρώ η τιμή εκκίνησηςΈνας πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Ιουλίου φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πολύκροτο σκάνδαλο του «Καρούζος Gate».

Όπως αποκαλύπτει το newmoney, το σφυρί αφορά ακίνητο πάνω στην παραλιακή λεωφόρο και πολύ κοντά στην υπό ανάπτυξη έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο ανήκει στην «Trust Worth Development Τεχνική Εμπορική Επενδύσεως Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία».

Πρόκειται για μια από τις δεκάδες εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί από τον Γιάννη Καρούζο και οι οποίες είχαν ως κύριο αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων με κάθε νόμιμο και… παράνομο τρόπο.



Ο Καρούζος αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ομώνυμου σκανδάλου που κυριάρχησε προ δεκαετίας στην επικαιρότητα, ενώ τόσο η συγκεκριμένη όσο μια σειρά άλλων εταιρειών του είχαν μεταβιβαστεί στη συνέχεια σε άλλον, μη εμπλεκόμενο, επιχειρηματία που με αναφορές του στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη συνέβαλε στην αποκάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων.
Το «Καρούζος Gate»

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Γιάννη Καρούζου-Ρεβέκκας Σκαφτούρα παραπέμφθηκε με βούλευμα σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Στο βούλευμα αναφερόταν ότι το ξέπλυμα «τελούνταν κατ΄ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής τα 30.000.000 ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε τον Γ. Καρούζο, καθώς και την (πρώην) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα σε πολυετείς ποινές. Συγκεκριμένα, στον Καρούζο επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών, χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στην Σκαφτούρα κάθειρξη 14 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.
Η Trust Worth Development και το «φιλέτο» στο Ελληνικό

Όσον αφορά την Trust Worth Development πρέπει να τονιστεί ότι με απόφαση (1445/2019)του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διορίστηκε προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από τους Νέστορα Αυγουστινιάτο (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος), Κλημεντίνη Παπαγεωργακοπούλου και Φώτη Παπαδογιάννη, οι οποίοι από τις 7 Ιουνίου 2020 έχουν παραιτηθεί.

Το ακίνητο που συνδέεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά και οδηγείται σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank, ως εκπροσώπου της εταιρείας ειδικού σκοπού «GALAXY ΙV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», με τιμή πρώτης προσφοράς 4.104.000 ευρώ.



Ο πλειστηριασμός γίνεται για είσπραξη 200.000 ευρώ που αποτελεί μέρος μεγαλύτερης απαίτησης απορρέουσας από το ανεξόφλητο υπόλοιπο ομολογιακού δανείου που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για «ημιτελές οικιστικό κτήριο οικιστικών μονάδων στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέντε επιπέδων, ήτοι δύο υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χρήσεων και ανωδομή αποτελούμενη από ισόγειο και δύο ορόφους κυρίων χρήσεων, κτισμένου επί οικοπέδου κειμένου στο Δήμο Ελληνικού Αττικής και επί των οδών Ποσειδώνος πρώην Βασ. Γεωργίου Β’ επί της οποίας φέρει τον αριθμό 15 και Δέλτα επί της οποίας φέρει τον αριθμό 2, εκτάσεως 2.540,16 τ.μ.».

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτιδα το 2005 με αγορά από την «Coshy Ανώνυμος Κτηματική Εταιρεία», που βρίσκεται σε φάση λύσης και εκκαθάρισης.

Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχει υποθήκη εγγραφείσα στις 21/12/2005 υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για ποσό 9 εκατ. ευρώ και αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εγγραφείσα στις 22/12/2015, για ποσό 4.105.963,02 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου