Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Αγγλία: Κέλτικη θεότητα ή... παίκτης χόκεϋ της δεκαετίας του 1980;


Έχει και μουστάκι - Τι λένε οι αρχαιολόγοι
Ένα αγαλματίδιο κέλτικης θεότητας που χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ωστόσο η μορφή που απεικονίζει δεν είναι και τόσο συνηθισμένη για τα δεδομένα της τότε εποχής. Συγκεκριμένα, αυτός ο μικρός θεός έχει κούρεμα σε στυλ καπέλου καθώς και μουστάκι, ακριβώς όπως ένας παίκτης χόκεϋ τη δεκαετία του ’80!

Το χάλκινο αγαλματίδιο μήκους μόλις πέντε εκατοστών ανακάλυψαν πρόσφατα αρχαιολόγοι στο Cambridgeshire της Αγγλίας και χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. Παρά την παλαιότητά του, το κούρεμα είναι το ίδιο με εκείνο πολλών ποδοσφαιριστών, αστέρων του χόκεϋ και ροκ μουσικών που έζησαν χιλιάδες χρόνια αργότερα.
Αν και αρχικά οι ερευνητές πίστευαν ότι το μικρό άγαλμα αντιπροσώπευε τον Κερνούνο, τον κελτικό θεό της γονιμότητας, αργότερα διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μία άλλη, άγνωστη θεότητα. «Αυτή η μορφή αποτελεί ένα αξιοσημείωτο εύρημα και χάρη στην προσεκτική συντήρηση και τον καθαρισμό μπορούμε να διακρίνουμε τη λεπτομερή σχεδίασή της», δήλωσε ο Σάνον Χόγκαν αρχαιολόγος της National Trust στην Ανατολική Αγγλία.

Παρόλα αυτά, ο αρχαιολόγος εξηγεί πως παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν το κεφάλι του αγαλματιδίου αντιπροσώπευε το δημοφιλές κούρεμα των ανθρώπων της εποχής ή αν σχετίζεται με τον τρόπο που κοσμούσαν τα πρόσωπα των θεοτήτων αποκλειστικά.

«Οι γνώσεις μας για τους Άγγλους μιας τόσο παλαιάς εποχής είναι περιορισμένες, οπότε αυτή η λεπτομερώς σκαλισμένη φιγούρα δίνει μία νέα οπτική για το πώς μπορεί να έμοιαζαν ή πώς φαντάζονταν τους θεούς τους», πρόσθεσε ο Χόγκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου