Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, μίλησε στο newmoney.gr για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών νέας γενιάς Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών νέας γενιάς, που αφορά στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο και αποτελεί ομπρέλα προστασίας των πολιτών και των βασικότερων λειτουργιών του κράτους παρουσιάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Ο κ. Χρίστος Δήμας μιλά στο newmoney και εξηγεί τι είναι το πρόγραμμα «Θώραξ» που σχεδίασε και προωθεί προς άμεση εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τονίζει τη σημασία του στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπογραμμίζει ότι στόχος του Προγράμματος είναι ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο.
Ο κ. Δήμας με τη συνέντευξή του στο newmoney.gr μιλά για τα εμπόδια της πανδημίας και τα εργαλεία υπέρβασής τους ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία και η έρευνα, περιγράφει πώς τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αναφέρει ποιοι είναι και πώς μπορεί να αξιοποιηθούν στη χώρα μας οι ψηφιακοί νομάδες.
-Κύριε Δήμα η εξέλιξη της πανδημίας οδηγεί στην παράταση του απαγορευτικού. Ποιες οι συνέπειες στην οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική;
Αναμφισβήτητα η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα και αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε κανέναν πολίτη και επαγγελματία να μείνει πίσω. Η εξέλιξη της πανδημίας παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μια επιθετική δυναμική και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν να μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την κινητικότητα. Αυτό εξαναγκάζει την επιτροπή των ειδικών να εισηγείται περαιτέρω περιορισμούς. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζοντας πως αυτό έχει κόστος στην οικονομία. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα πληττόμενα εισοδήματα, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Τα μέτρα ενίσχυσης θα διευρύνονται και επεκτείνονται μέχρι να αφήσουμε πίσω την πανδημία ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται και με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε σήμερα είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Όλοι οι πολίτες έχουν κουραστεί, όμως αυτή τη στιγμή έχουμε πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι ο εμβολιασμός. Με λίγη υπομονή από όλους μας, πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της ιστορίας.
-Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εμπόδια που επιβάλλει η πανδημία; Τα είχατε καταρχάς προβλέψει;
Πριν από έναν χρόνο νομίζω πως κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει την έκταση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και στο οικονομικό. Όμως κάποιες χώρες έλαβαν μέτρα προστασίας πιο έγκαιρα από κάποιες άλλες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν λιγότερες απώλειες, να θωρακίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Κατά κοινή ομολογία η Ελλάδα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ενδεικτικά αναφέρω τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής, της επιδότησης των ενοικίων, της κάλυψης των ενοικίων για τους ιδιοκτήτες, την αναστολή των υποχρεώσεων, την αναστολή εργασίας, το πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων κ.ά. Η πολιτεία θα πληρώσει επίσης και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Έχουμε πάει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, αρχικά το είχαμε ορίσει μέχρι τον Απρίλιο και τώρα το επεκτείναμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τέλος, πολλές επιχειρήσεις -όπως στην εστίαση- απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη για τους μήνες του περιορισμού. Παράλληλα, τρέχουν και πολλές δράσεις ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, θερμαντικά σώματα, ηλεκτρονικά καταστήματα κα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο στόχος μας είναι να μπορέσει το συντομότερο να λειτουργήσει κανονικά η αγορά και η οικονομία.
-Έχετε ολοκληρώσει την πρότασή σας για το Ταμείο Ανάκαμψης; Και ποια έργα -στο πεδίο ευθύνης του υπουργείου σας- πρόκειται να ενταχθούν;
Η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να πρωταγωνιστεί στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων και την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων. Παράλληλα, στοχεύουμε σε μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και παρεμβάσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έδειξε πράγματι γρήγορα αντανακλαστικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και κύρια επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας
-Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα «φτάσουν» στην πραγματική οικονομία και αφορά στο πλάνο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;
Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε στη χώρα μας τους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έρευνα αιχμής επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία 11 ευρώ. Άρα, η απάντηση είναι «ναι», θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία. Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κανέναν φυσικό χώρο καινοτομίας, όμως, πολύ σύντομα θα αποκτήσει δύο. Μεταξύ των προτάσεων που συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας που δημιουργούμε στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη, το ThessIntec. Έχουμε τις δυνατότητες, τη βούληση και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε πως η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να προσελκύει ταλαντούχους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πλούτο εντός της χώρας μας. Προφανώς όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν επιτυγχάνεται από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένα σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο στα χέρια μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Με τις δυο νέες υποδομές στον χώρο της καινοτομίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία χιλιάδων νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Παράλληλα όμως, με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σταδιακά στον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
-Η προσπάθεια για την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στην καινοτομία έχει αποδώσει; Έχετε μιλήσει για την «επιστροφή» νέων που τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται σε χώρες της Ευρώπης και αλλού. Σημειώνεται σχετική εξέλιξη;
Στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματικό ταλέντο που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες. Στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας θέσαμε ως κεντρικό μας στόχο από την πρώτη στιγμή την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.
Ήδη από 1.9.2020 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις μας για τα φορολογικά κίνητρα όπου αυξήσαμε το ποσοστό υπερέκπτωσης δαπανών έρευνας & ανάπτυξης (R&D) από το 130% στο 200%. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει σήμερα ένα από τα ελκυστικότερα φορολογικά κίνητρα στην Ευρώπη για την έρευνα & ανάπτυξη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη αλλά και για την προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό. Ναι μεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί, όμως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο έχουν δηλώσει πως θα πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις εταιρείες όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco η Amazon, η Volkswagen, E-go κ.α. Αυτή είναι μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Οι επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας συμβάλουν στο να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δημιουργείται μια δυναμική για τον επαναπατρισμό κάποιων από των νέων μας που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
-Τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την απόδοσή της στην έρευνα και καινοτομία;
Η Ελλάδα δυστυχώς υστερεί έναντι του μέσου Ευρωπαϊκού όρου στην καινοτομία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Καινοτομίας βρισκόμαστε μόλις στην 20ή θέση ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη. Άρα, πρέπει να κάνουμε άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερα βήματα για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Ειδικότερα, εκτός από την Πολιτεία Καινοτομίας και το ThessIntec και παρά την πανδημία καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας. Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε τη φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:
τη δημιουργία του ElevateGreece την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα
τη μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές
τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων
τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους
τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων.
Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας.
-Η επιδημιολογική κρίση έχει «φρενάρει» ή το αντίθετο τις νεοφυείς επιχειρήσεις;
-Και τα δύο. Η πανδημία του κορωνοϊού οπωσδήποτε δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες ειδικά για τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας υπό τις νέες αυτές συνθήκες. Άρα, ναι, κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη νέα πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εταιρείες οι οποίες μετρούν το ιικό φορτίο στα λύματα, οι οποίες βραβεύτηκαν και σε διεθνείς διαγωνισμούς ή στον τομέα των εφαρμογών υγείας.
Από την άλλη, οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες ήταν στον τομέα του τουρισμού υπέστησαν σημαντική μείωση στον τζίρο τους παρασυρόμενοι από τη σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά. Για αυτόν τον λόγο μέσω του Elevate Greece ανακοινώσαμε πρόσφατα μία δράση στήριξης, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece, άρα έχουν αξιολογηθεί και πληρούν τα χαρακτηριστικά που οφείλουν να διέπουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως αυτά έχουν οριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, το κεφάλαιο κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης τουλάχιστον κατά 50%. Πιο συγκεκριμένα, δύναται να λάβουν χρηματοδότηση ύψους από 5.000 έως και 100.000 ευρώ με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και διάφορα λειτουργικά έξοδα.
-Ακούγεται ότι έχετε μια νέα πρωτοβουλία στα σκαριά… Ένα μεγάλο πρότζεκτ…
-Από τους πρώτους μου στόχους στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν το πώς θα μπορέσουμε να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες Υπηρεσίες υπεγράφη μεταξύ της Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας και της Γ.Γ Εθνικής Άμυνας το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ – THO²RAX», το οποίο προορίζεται ως μία «ομπρέλα προστασίας». Τι ακριβώς όμως είναι; Πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών νέας γενιάς που αφορά στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Για τη λειτουργία της δράσης αναμένεται να συνεργαστούν πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης και Ερευνητικά Κέντρα για να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και επιστημονική λύση. Σε τι θα μας βοηθήσει; Οι προκλήσεις που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών απαιτούν ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευέλικτη αναπροσαρμογή στις καταστάσεις επί του πεδίου.
Η επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά πάσα στιγμή και ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και συγχρονισμός των δυνάμεων ή των μέσων που επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό και διυπουργικό επίπεδο αποτελεί ανάγκη αλλά και τεχνολογική πρόκληση. Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων στη χώρα μας όπως πχ. πλημμυρικά φαινόμενα, πολλαπλές πυρκαγιές, έρευνα και διάσωση ναυαγών ή σκαφών, υπερπτήσεις αεροσκαφών και UAV αγνώστου ταυτότητας, κίνηση πλοίων αγνώστου ταυτότητας, παράνομη αλιεία, μόλυνση, παράνομη μετανάστευση, ασφάλεια συνόρων, σεισμοί κ.α. απαιτούν μεγάλη προσπάθεια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους. Στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα με δυνατότητες να συνδυάζει κάθε είδους πληροφορία προς όφελος των ίδιων των πολιτών.
-Πώς συνδέεται το «τείχος ανοσίας» με τον ρυθμό ανάπτυξης;
-Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στο επόμενο στάδιο, το οποίο πλησιάζει σύντομα, θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε αυτές τις δύο ευαίσθητες πληθυσμιακά κατηγορίες, τότε αναμένεται να θέσουμε και τις προτεραιότητες και κατηγοριοποιήσεις ως προς τον εμβολιασμό. Καλώς εχόντων των πραγμάτων όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα, αναμένεται όσο περνάει ο καιρός να έχουμε και περισσότερα εμβόλια. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με τη ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας ειδικά κατά τη θερινή περίοδο.
Είναι γεγονός, όπως δείχνουν και τα στοιχεία πως προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό στοχεύουμε να το συνεχίσουμε. Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές και ο εμβολιασμός αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την εμπιστοσύνη που αποπνέει πλέον η χώρα μας. Πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Ο Μάρτιος θα είναι και αυτός δύσκολος. Δεν πρέπει να καθησυχαστούμε για να μην γκρεμίσουμε όλα όσα χτίζουμε τόσο καιρό.
-Καινοτομία και Τουρισμός συνδέονται με…
Με την πανδημία συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πως η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ειδικότερα στον χώρο της τεχνολογίας είναι όλο και συχνότερο το φαινόμενο να εργάζονται άνθρωποι χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αλλά από το σπίτι τους ή από όπου επιθυμούν. Μπορείτε να φανταστείτε να εργάζεστε το καλοκαίρι μπροστά από μια παραλία της Κορινθίας ενώ το γραφείο σας είναι στο εξωτερικό; Νομίζω πως σήμερα δεν απέχουμε τόσο πολύ από αυτήν την πραγματικότητα. Οι «ψηφιακοί νομάδες» είναι επαγγελματίες υψηλών και εξειδικευμένων προδιαγραφών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για να βιοποριστούν. Συνήθως εργάζονται από απόσταση είτε από το σπίτι τους είτε από καφέ, βιβλιοθήκες, συνεργατικούς χώρους καινοτομίας κ.ά.
Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας οργανώνεται και στοχεύει τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους από την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι «ψηφιακοί νομάδες» είναι επαγγελματίες με υψηλή και εξειδικευμένη γνώση, το όφελος δεν περιορίζεται μόνο στο ξένο συνάλλαγμα, αλλά επεκτείνεται και στο διαρκώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον καινοτομίας της χώρας. Η στρατηγική στόχευση της χώρας να προσελκύσει τουρισμό τεχνολογίας, θα είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Όμως θα είχε εξίσου μεγάλη σημασία στο διαρκώς εξελισσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας για το οποίο θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη ανθρώπων με ταλέντο, γνώση και διεθνείς επαφές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(8891)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
▼
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
-
▼
Φεβρουαρίου
(1454)
- Riccardo Cocchi - Yulia Zagoruychenko (USA) - Disn...
- VW Golf GTI
- Γάμος με εκατοντάδες καλεσμένους οδήγησε στο σκληρ...
- Αντζελίνα Τζολί πουλά τον πίνακα του Τσώρτσιλ με τ...
- Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και ν...
- H ναυμαχία της Πάτρας εν μέσω τρικυμίας (1822): Ο ...
- Για δεύτερη μέρα ο κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες
- Digidog: Το αστυνομικό ρομπότ-σκυλί κάνει «ντου» σ...
- Γερμανία κατηγορεί πολίτη της ότι παρέδωσε σχέδια ...
- Μωρό στις ΗΠΑ έχει κατά 51.418 φορές υψηλότερο ιικ...
- Πριγκίπισσα Λατίφα: Ζητά από την κυβέρνηση Τζόνσον...
- Γαλλία: Φόβοι για νέα επιδημική έκρηξη - Τα μισά κ...
- Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ισόβια και από το Εφετείο...
- Tι είναι χειρότερο; Η Tesla στο $1 τρισ. ή το bitc...
- Μπιλ Γκέιτς: Προφήτης καταστροφών ή συνωμότης κατά...
- Αργεντινή: Οδηγός κατέγραψε σμήνος κουνουπιών που ...
- Δωδεκάνησα: Συγκλονίζει η εξομολόγηση της «Αγγελικ...
- Το 13032 λειτουργεί, αν και δεν χρησιμοποιείται: Η...
- Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να ξεπαγώσεις κρ...
- Ποιος ήταν ο πατέρας του Δημήτρη Λιγνάδη
- Μπαράκ: Το πρόβατο που έχασε... 35 κιλά μαλλί
- Υπόθεση Λιγνάδη: Δικηγόρος αναλαμβάνει αφιλοκερδώς...
- Η υπόθεση πατέρα που κακοποιούσε σεξουαλικά την 2,...
- Πούλαγε κοσμήματα για 17.000 λίρες προκειμένου να ...
- ΕΝΦΙΑ: Για ποιους αυξάνεται ο φόρος έως και κατά 67%
- Νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Σιβηρία: Πτώση της θερ...
- Αλκοόλ: Τι δουλειά κάνουν όσοι είναι πιο «γερά ποτ...
- Έκλεισαν τα γκρουπ αποφοίτων των Αρσάκειων Σχολείω...
- Αδέλφια στρατιωτικοί βίαζαν τον γιο του ενός - Πώς...
- Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στ...
- Γερμανία: Πρωθυπουργοί κρατιδίων ζητούν να εμβολια...
- Θεσσαλονίκη: Νοίκιασε διαμέρισμα μέσω Airbnb για ν...
- Κορωνοπάρτι με 75 άτομα στην Αρτέμιδα
- Ανάκληση της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών & Εισ...
- Subaru WRX STi Ken Block
- Ford Explorer King Ranch
- Bεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει από αύριο Δευτέρα
- Αττική - Σε κατάσταση ασφυξίας τα νοσοκομεία με κα...
- Είχε προσπαθήσει ξανά να σκοτώσει την Γεωργία στο ...
- Προσοσχή: Τι ισχύει τελικά με τα Τέλη Κυκλοφορίας;
- Πάρνηθα: Με ελικόπτερο super puma οι προσπάθειες α...
- Πασίγνωστος τραγουδιστής εντοπίστηκε σε χαρτοπαιχτ...
- Έρχεται το «Θώραξ» για να αντιμετωπίσει «δύσκολα» ...
- Από Δευτέρα: Πρόστιμα και ποινές μαμούθ με on line...
- Μετέφεραν ολόκληρο σπίτι με φορτηγό (video)
- Υπόθεση Λιγνάδη: Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα ...
- NASA: Αυτή είναι η πρώτη πανοραμική φωτογραφία του...
- Τουρκία εναντίον Ρωσίας: Θέτει θέμα Κριμαίας και Τ...
- Έτοιμη να αποκαλύψει πληροφορίες για το καρτέλ ναρ...
- Κρήτη: Στην εντατική παιδί μετά από επέμβαση - Βρέ...
- 13 δολοφονίες του Δημήτρη Κουφοντίνα - Από τον Μομ...
- Hyundai Tucson 1.6 Turbo 48V Hybrid 180 PS
- «Ξεχύθηκαν» στη Νέα Παραλία οι Θεσσαλονικείς
- Στο φως ρωμαϊκό άρμα κοντά στην Πομπηία
- ΕΕ: Ερευνά απάτη με την προσφορά 900 εκατ. δόσεων ...
- Μυστήριο με μπάλα τιτανίου από το Διάστημα σε παρα...
- 5.000 ολοθούρια, αλλά τα παράτησαν για να διαφύγουν!
- Θύμισε καλοκαίρι η παραλία στο Καβούρι - φωτος
- Havana Camila Cabello Young Thug Dance Fitness -Me...
- Lexus NX
- Der Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ πίσω από μεγάλο τρ...
- Επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ: «Δεν μου άρεσε ο τρόπ...
- Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Δημοσιοποίησε βίντεο με...
- Κοντά στα 1.700 τα κρούσματα και σήμερα στη χώρα
- Μπάιντεν σε Βασιλιά Σαλμάν: «Θα λογοδοτήσεις - Αλλ...
- Ερντογάν: Νέα προβλήματα υγείας - Υποβασταζόμενος ...
- Φλώρινα: Αγριογούρουνο... κολυμπά στον ποταμό Σακο...
- Απατεώνας νοίκιαζε σπίτι που δεν ήταν... δικό του!
- Στεφανία Γουλιώτη: Με κακοποίησαν από τον κηπουρό ...
- Αιμορραγία 500 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα που εί...
- Πάτρα: Ιερέας που χλεύαζε πιστούς στην εκκλησία με...
- Θεσσαλονίκη: Τι είναι η Ερυθρά Παλίρροια που «κοκκ...
- Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία: Ποια είναι η...
- Θεσσαλονικιός εξάγει πρωτότυπους εκτυπωτές και συν...
- Αιχμές του προέδρου της Ένωσης Δικαστών κατά συναδ...
- Η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα προκαλεί αμ...
- «Θεούλης» έχασε 27 εκατ. σε καζίνο του Λονδίνου κα...
- ΗΠΑ: Κάθειρξη 20 ετών για δηλωμένο ρατσιστή - Σχεδ...
- Μακροζωία: Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας μαρτυρ...
- Lockdown: Πώς φτάσαμε στις 8 Μαρτίου – Από τι θα ε...
- Γερμανία - Κορωνοϊός: Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα ...
- Σάλος στη Γαλλία με τον βιαστή μαιευτήρα: Θύματά τ...
- Μιανμάρ: «Πυρ» της αστυνομίας κατά διαδηλωτών με σ...
- Lockdown: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Τα ...
- r129 Mercedes-Benz SL 500 with interior 277 leathe...
- Marc Anthony - You Sang To Me (Video)
- Ένα τεράστιο παγόβουνο 1.270 τετραγωνικών χιλιομέτ...
- Υπόθεση Λιγνάδη: «Ανοίγουν στόματα» στο Αρσάκειο -...
- Χίλιες και μια νύχτες στο Λαγονήσι: Ο Άραβας γαμπρ...
- ΗΠΑ: Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη ...
- Λονδίνο: Φυλάκιση 22 ετών για οδηγό λεωφορείο που ...
- Playboy: Όργια, ναρκωτικά, κόντρες ανάμεσα στα λαγ...
- Μυστήριο με ακινητοποιημένο ταξί στο σταθμό Λάριση...
- Αττική: Lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου και... βλέπου...
- Έκρηξη - μυστήριο σε ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο το...
- Γιατί προφυλακίστηκε ο Λιγνάδης – Τι λέει το ένταλ...
- Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν ζευγάρι στο κέντρο της πόλ...
- Ιρλανδές μοναχές έσπασαν την καραντίνα για να συμμ...
- Παραίτηση Ντογιάκου από την Ένωση Δικαστών και Εισ...
- Ξανά στο Αιγαίο το Τσεσμέ
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου