Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μπιλ Γκέιτς: Προφήτης καταστροφών ή συνωμότης κατά της ανθρωπότητας;


Η προτροπή του ιδρυτή της Microsoft για κατανάλωση συνθετικού κρέατος προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον προκαλεί τη δημιουργία νέων θεωριών, αλλά και προβληματισμό μετά την επαλήθευση των προβλέψεών του για την πανδημία

Σαν να έχει πάρει απόφαση να παίξει με τα νεύρα των συνωμοσιολόγων, ο Μπιλ Γκέιτς προχωρά σε νέες προφητείες για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή τη φορά με το καινούριο βιβλίο του με τίτλο «Πώς θα αποφύγουμε τον κλιματικό όλεθρο» θέτει στο επίκεντρο των ζοφερών του προγνώσεων την κλιματική αλλαγή. Κεντρίζει εκ νέου όμως την οργή όσων τον μισούν ενθαρρύνοντας το κοινό να καταναλώνει προϊόντα όπως τα φυτικά χάμπουργκερ, τους παρασκευαστές των οποίων ο ίδιος ο Γκέιτς στηρίζει με τα χρήματά του ως επενδυτής.

Για την πανδημία, ο υπερδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft δεν είχε γράψει καν βιβλίο - κι όμως, οι προειδοποιήσεις του για την επερχόμενη λαίλαπα από κάποιον ιό δικαιώθηκαν στο ακέραιο. Λόγω της προσωπικής του αγωνίας για τα επικείμενα δεινά, ίσως και κάποιας έκτης αίσθησης, βασισμένης όμως σε εμπεριστατωμένη ανάλυση της ίδιας της πραγματικότητας, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε μάντης κακών. Τόσο επιτυχημένος, μάλιστα, ώστε έφτασε να θεωρείται ύποπτος - αν όχι απευθείας ένοχος, ακόμη και για τον COVID-19. Οι εραστές των θεωριών συνωμοσίας τον κατηγόρησαν ότι κρύβεται πίσω από τον κορωνοϊό, με τον οποίο και φρόντισε να μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, αποσκοπώντας σε ίδιον, μολονότι απροσδιόριστο και ομιχλώδες, όφελος. Πιθανώς μέσω εμβολίων που θα περιείχαν τσιπάκια κ.λπ. Οπότε, τώρα που πλέον ο Γκέιτς στρέφει την προσοχή του στην καταστροφή του περιβάλλοντος, συμβαίνουν δύο τινά: αφενός ο λόγος του λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, ακριβώς επειδή είχε προφητεύσει ότι η επόμενη μεγάλη συμφορά για την παγκόσμια κοινότητα θα προερχόταν από έναν δαιμόνιο μικροοργανισμό όπως ο SARS-CoV-2. Αφετέρου θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των απανταχού «ψεκασμένων» να διακρίνουν τη μοχθηρή υστεροβουλία μετά τον κώδωνα κινδύνου που κρούει ο ίδιος με το τελευταίο του βιβλίο. Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί διαρκώς με πηχυαίους τίτλους τα παγκόσμια ΜΜΕ με απροσδόκητες απόψεις όπως «τα social media πρέπει να ανακαλέσουν την αποβολή του Ντόναλντ Τραμπ». Το παράδοξο είναι ότι ο Μπιλ Γκέιτς ανήκε στους αυστηρούς επικριτές της προεδρίας Τραμπ, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την αδιαφορία του τέως πλανητάρχη για τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα.




Το Twitter και το Facebook έχουν κάνει έξωση στον Ντόναλντ Τραμπ από τις πλατφόρμες τους μετά τα έκτροπα με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο και την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, ο Γκέιτς πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να επιτρέψουν ξανά στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να δημοσιοποιεί τις απόψεις του σε αυτά. Ο Γκέιτς αναφέρει συγκεκριμένα: «Θα μπορούσε να υπάρχει προειδοποίηση σε κάθε ανάρτηση του Τραμπ, ώστε το κοινό να διαβάζει με προσοχή. Επίσης, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά που λέει ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχαναν τη δύναμη επιρροής τους και θα διαδίδονταν όλο και λιγότερο».

Οσο για τα εμβόλια, των οποίων ο 64χρονος Αμερικανός κροίσος είναι ένθερμος υποστηρικτής, την άποψη της οικογένειας εξέφρασε η Τζένιφερ, η μεγαλύτερη κόρη του ζεύγους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Περιπαίζοντας τους συνωμοσιολόγους, η 24χρονη φοιτήτρια Ιατρικής Τζένιφερ έγραψε στο Instagram: «Δυστυχώς, το εμβόλιο που μου έκαναν δεν εμφύτευσε τον μεγαλοφυή πατέρα μου στον εγκέφαλό μου - μακάρι το mRNA (σ.σ.: η βιοτεχνολογική δομή του εμβολίου) να μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο!».





Φίλοι με τον Ελον Μασκ

Η σταυροφορία ευαισθητοποίησης της οικουμένης για την απειλή της κλιματικής αλλαγής ωθεί τον Μπιλ Γκέιτς να ξεπεράσει τις όποιες τριβές είχαν υπάρξει ανάμεσα σε αυτόν και τον Ελον Μασκ, ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας. Τότε ο Γκέιτς καλούσε σε παγκόσμια συστράτευση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο Μασκ βρισκόταν σε άρνηση να παραδεχτεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και υποβάθμιζε τον κίνδυνο. Βεβαίως, κανείς δεν μπορούσε να υποστηρίξει ότι υπάρχει εχθρότητα ανάμεσά τους λόγω της στενής συγκατοίκησής τους στις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ουδόλως ενοχλήθηκε ο Γκέιτς για το αν τα 132 δισ. της προσωπικής του περιουσίας δεν είναι πια αρκετά για να τον κρατήσουν στο Νο1, καθώς τον έχουν προσπεράσει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon με 182 δισ. και ο Ελον Μασκ με 197 δισ. δολάρια. Ο Γκέιτς, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζεται ως επιχειρηματίας-ευεργέτης, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στο φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος αγαθοεργιών Bill and Melinda Gates, το οποίο διαθέτει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προς ενίσχυση διάφορων κοινωφελών ενεργειών εντός και εκτός ΗΠΑ. Ο Γκέιτς και η σύζυγός του έχουν προσφέρει πάνω από 36 δισ. δολάρια στο Ιδρυμα από το 1994 έως το 2018. Οπως διευκρινίζεται επίσημα από το Ιδρυμα, προφανώς προς ικανοποίηση των καχύποπτων, από την κολοσσιαία αυτή δωρεά έχουν προκύψει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 11% για τους ίδιους.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις σχέσεις του με τον Ελον Μασκ, ο Γκέιτς έχει περάσει πλέον στον δημόσιο έπαινο προς τον αντισυμβατικό ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX. «Χρειαζόμαστε εκατοντάδες Ελον Μασκ», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, εννοώντας ότι ο εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης, στον οποίο ο Μασκ έχει αναδειχθεί κυρίαρχος, συμβάλλει στην αποφόρτιση του πλανήτη από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους - έστω εν μέρει. Πιθανώς για να προκαλέσει τον Μασκ, ο Γκέιτς διατυμπάνιζε προ καιρού ότι είχε αγοράσει μια ηλεκτρική Porsche και όχι κάποιο από τα μοντέλα της Tesla. Σήμερα όμως επαινεί τα αυτοκίνητα του Μασκ, λέγοντας ότι «είναι πολύ ισχυρά προϊόντα. Ανάγκασαν όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν προς τον ηλεκτρισμό και να τον συναγωνιστούν. Επιπλέον, ο Ελον Μασκ είναι πάντα πρόθυμος να υιοθετήσει παράτολμες ιδέες. Αν είχαμε μερικές εκατοντάδες σαν και αυτόν, θα μπορούσαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η Tesla κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και στο μέλλον τέτοιου είδους “πράσινες” λύσεις θα είναι κυρίαρχες στην αγορά. Από αυτή την άποψη, τα αυτοκίνητα της Tesla δεν διαφέρουν από άλλα προϊόντα, ακόμη και τρόφιμα, όπως αυτά που παράγουν οι εταιρείες Impossible Foods και Beyond Meat, οι οποίες παρασκευάζουν υποκατάστατα μοσχαρίσιου κιμά από φυτικές πρώτες ύλες».







Ανάμεσα σε δεκάδες άλλες επενδύσεις, ο Μπιλ Γκέιτς ενισχύει οικονομικά την Impossible Foods, την Beyond Meat καθώς και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συνθετικής πρωτεΐνης. Για την ακρίβεια, ο Γκέιτς είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος υποστηρικτής και οπωσδήποτε ο πλέον διάσημος κήρυκας υπέρ της κατανάλωσης φυτικού κρέατος στον κόσμο. Μάλιστα, προτρέπει όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου το ζωικό με φυτικό κρέας. Με αυτό το κήρυγμά του, όμως, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τους συνήθεις εχθρούς των απόψεών του, αλλά και από τον κλάδο των κτηνοτρόφων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της σταυροφορίας του Γκέιτς ενάντια στην παραδοσιακή κρεατοφαγία.

Πετώντας με βιοκαύσιμα

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν κυνηγά ανεμόμυλους. Εχει πλήρη συναίσθηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το πέρασμα σε τρόφιμα που παράγονται χωρίς τεράστια κατανάλωση ενέργειας και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι «πολλοί Αμερικανοί δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να τρώνε τα συνηθισμένα χάμπουργκερ. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν τρόπο να φτιάχνουμε τα συνθετικά μπέργκερ έτσι ώστε να μην είναι πιο ακριβά και ποιοτικώς κατώτερα από τα ζωικά. Αυτή τη στιγμή το μερίδιο αγοράς των συνθετικών κρεάτων είναι κάτω από το 1% της παγκόσμιας αγοράς. Θα γίνει όμως ό,τι και με τα αυτοκίνητα: όσο περισσότεροι αγοράζουν “πράσινα” προϊόντα, επειδή νοιάζονται για το περιβάλλον, τόσο καλύτερα και πιο οικονομικά θα γίνονται αυτά».

Στο βιβλίο του «Πώς θα αποφύγουμε τον κλιματικό όλεθρο», το οποίο έγινε ανάρπαστο αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, ζητά από τον αναγνώστη να θυμάται δύο αριθμούς: 51 δισ. και 0. Το πρώτο είναι οι τόνοι των βλαβερών αερίων θερμοκηπίου που εκλύονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα. Το απόλυτο μηδέν είναι ο στόχος για αυτά τα αέρια. Εάν επιθυμούμε την επιβίωση της ανθρωπότητας, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε μέσα στα επόμενα 30 χρόνια οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων να έχουν εκμηδενιστεί. Κατά τον Γκέιτς, αυτός ο στόχος, όσο άπιαστος κι αν φαίνεται, μπορεί να επιτευχθεί με την ευφυή και δημιουργική χρήση της τεχνολογίας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο και τον ήλιο, βοηθούν, αλλά αντιστοιχούν μόλις στο 30% της ρύπανσης. Το υπόλοιπο 70% της επιβάρυνσης για το περιβάλλον προκύπτει από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν οι βασικές μηχανές της παγκόσμιας βιομηχανίας: η μεταλλουργία, η παραγωγή υλικών δόμησης όπως το τσιμέντο, τα λιπάσματα, οι μεταφορές κ.λπ.

Ο ίδιος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι, αν οι κυβερνήσεις των κρατών δεν λάβουν κατεπειγόντως μέτρα για το περιβάλλον, η πορεία της οικουμένης προς την αυτοκαταστροφή της είναι προδιαγεγραμμένη. Και επ’ αυτού λέει χαρακτηριστικά: «Αν η ανθρωπότητα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, θα έχει πετύχει το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην Ιστορία της». Και ακόμη πιο παραστατικά δηλώνει: «Σε σύγκριση με τη διάσωση του περιβάλλοντος, η εξουδετέρωση του COVID-19 μοιάζει με παιχνίδι».

Μήπως όμως ο καλοπροαίρετος ιεραπόστολος και προφήτης για την απειλή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο συνεπής όσο θα μπορούσε ως προς τις αρχές που ο ίδιος κηρύττει; Για τις μετακινήσεις του, άλλωστε, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τακτικά το ιδιωτικό του τζετ, το οποίο αποτελεί ορισμό του ενεργοβόρου μέσου μεταφοράς. Ο ίδιος ανασκευάζει αυτή τη μομφή περί υποκρισίας εξηγώντας ότι «συνεχίζω να μετακινούμαι με τζετ, αλλά μου κοστίζει τρεις φορές περισσότερο, πάνω από 7 εκατ. δολάρια τον χρόνο, λόγω των βιοκαυσίμων που χρησιμοποιώ». Ωστόσο, ίσως ήταν ο προβληματισμός γύρω από αυτό το υπέρογκο έξοδο, που τον ώθησε να καταθέσει προσφορά περίπου 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Signature Aviation, της μεγαλύτερης εταιρείας ιδιωτικών τζετ παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου