Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Στην καραντίνα οι Έλληνες το... έριξαν στα ναρκωτικά: Η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010

Υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα,
αλλά και αύξηση 650% στην αμφεταμίνη και 37% στη μεθαμφεταμίνη, δείχνει η ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για την περίοδο της καραντίνας!
Πρωτοφανή ευρήματα από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, τονίζει πως η ψυχολογική πίεση και ο εγκλεισμός είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών από τους Έλληνες!

650% αύξηση της αμφεταμίνης

Συγκεκριμένα, μέσω της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που εκπονεί η ομάδα του από το 2010 διαρκώς έως σήμερα, διαπιστώθηκε υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010, καθώς αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, αλλά και αύξηση 650% στην αμφεταμίνη και 37% στη μεθαμφεταμίνη!


Χαρακτηριστικά, λέει ο κος Θωμαΐδης: «Ειδικότερα στις ναρκωτικές ουσίες παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%(!), σε σύγκριση με το 2019. Επίσης αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης».

Σε ό,τι αφορά αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, ο καθηγητής χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τριπλασιασμός κατανάλωσης της παρακεταμόλης

Τονίζει: «Σημειώνεται αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων».

Σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο, πως εμφανίζεται αύξηση κατά 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης, φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.
31% αύξηση στα αντικαταθλιπτικά

«Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σημείωσε επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου