Ένας πλανήτης που θερμαίνεται όλο και περισσότερο, οι πάγοι που λιώνουν, ο εφιάλτης της ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή περνάει και μέσα από μας, αλλά σχετίζεται κατά βάση με τις πολιτικές ευρείας κλίμακας που πρέπει επιτέλους να αναληφθούν
Η 25η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μαδρίτη. Εκεί συμμετείχε και το πρόσωπο των ημερών, η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια για την προστασία του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ. Όταν πήρε τον λόγο, χωρίς περιστροφές κατηγόρησε τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι προσπαθούν να βρουν «παραθυράκια» προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές. Δυστυχώς, μετά το τέλος αυτής της διάσκεψης, στα κείμενα που είχαν εγκριθεί για δημοσιοποίηση δεν γινόταν λόγος για συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Οι ΗΠΑ αλλά και άλλες μεγάλες χώρες, παρά τα ευχολόγια και τις αφηρημένες δεσμεύσεις δεν καλοβλέπουν τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και μεταθέτουν διαρκώς για το μέλλον, τις ριζικές αλλαγές και αποφάσεις. Τις οποίες όμως δεν γίνεται να αποφύγουν. Διότι η φύση εκδικείται!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαίωσε πως το 2019 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, και η θερμότερη χρονιά της πενταετίας, και τόνισε ότι από το 1980 και μετά, η κάθε δεκαετία είναι πιο ζεστή από την προηγούμενη. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν οι πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη.
Ως γνωστόν, με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολη του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας (εκπομπές αερίων λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας) και η υπερθέρμανση.
Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη. Πέραν όμως της δυσφορίας που προκαλείται στην καθημερινότητα -ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία-, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ψυχική υγεία, κάτι που έχει γίνει αποδεκτό πλέον και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σημειωτέον, η ψυχική υγεία σε σχέση με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή έχει προσελκύσει την προσοχή των παγκόσμιων ηγετών τα τελευταία χρόνια και έχει συμπεριληφθεί στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών («Καλή Υγεία και Ευεξία») που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030. Αυτό όμως δεν αρκεί για να αλλάξει η κατάσταση, δηλαδή απλώς η ένταξη σε μια ατζέντα στόχων.
Ας ελπίσουμε πως στην επόμενη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, που θα γίνει στη Σκωτία στα τέλη του 2020, οι εκπρόσωποι των μεγάλων κρατών θα αναλογισθούν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους για τις μελλοντικές γενιές και τα οικοσυστήματα και θα φανούν πιο τομληροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου