Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Το Λονδίνο δεν θα απελάσει αυτομάτως τους Ευρωπαίους υπηκόους μετά το Brexit

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ δήλωσε
ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για μια περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στο «καθεστώς εγκατάστασης»
Η Βρετανία δεν θα απελάσει αυτόματα τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ.

Ο Φερχόφστατ, που χθες συναντήθηκε με Βρετανούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον υπουργό του Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στο «καθεστώς εγκατάστασης» (settled status) της Βρετανίας έως την προθεσμία του Ιουνίου του 2021.
«Τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και μετά την περίοδο χάριτος; Λοιπόν, δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση», δήλωσε ο Φερχόφστατ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μετά την περίοδο χάριτος θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατό να το κάνουν στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας».
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Φερχόφστατ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η Βρετανία απειλούσε να απελάσει Ευρωπαίους πολίτες εάν δεν κατάφερναν να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση και ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαν κάνει αίτηση πάνω από 2,7 εκατ. από τα 3,5 εκατ. Ευρωπαίους υπηκόους που εκτιμάται ότι ζουν στη Βρετανία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες για τις «αντικρουόμενες ενδείξεις» για το τι θα συμβεί σε αυτούς που δεν καταφέρουν να καταθέσουν αίτηση εγκαίρως.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αφού κατέληξε σε συμφωνία διαζυγίου στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τα τέλη του 2020 βάσει της συμφωνηθείσας μεταβατικής συμφωνίας που στόχο έχει να αμβλύνει την έξοδό της.



Ο Φερχόφστατ δήλωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στους οποίους χορηγείται καθεστώς εγκατάστασης θέλουν να τους παρασχεθεί ένα κανονικό έγγραφο προκειμένου να μπορούν να αποδεικνύουν ότι έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα. Δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά τού είπε ότι αυτή η δυνατότητα είναι υπό εξέταση.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάποια σχεδιαζόμενη αλλαγή. «Το σχέδιο εγκατάστασης θα δώσει στον κόσμο ένα ασφαλές, ψηφιακό καθεστώς που θα προστατεύει μελλοντικά τα δικαιώματά τους και συνδέεται με το διαβατήριο και την ταυτότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου