Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Αυτές είναι οι Ελληνίδες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Αυτές είναι οι Ελληνίδες που έγραψαν πολιτική ιστορία Ξεσκονίζουμε τη μνήμη μας: Ποιες γυναίκες και πότε «έσπασαν το ρόδι» στα πολιτικά αξιώματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα;
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι Ελληνίδες δεν έχουν κλείσει 100 χρόνια στην πολιτική αρένα. Για πρώτη φορά προσήλθαν στις κάλπεις το 1934 και συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών άργησε ακόμη 18 χρόνια, καθώς το 1952 (28 Μαΐου) νομιμοποιήθηκε επιτέλους το δικαίωμά τους στο εκλέγεσθαι.

Με αφορμή την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θέση για την οποία δεν είχε προταθεί μέχρι πρότινος γυναίκα, θυμόμαστε όλες εκείνες τις γυναικείες πρωτιές που έγραψαν πολιτική ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η πρώτη Δήμαρχος
Δεν την ανέδειξε κάλπη· όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Ηλεία στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944 και σε μία προσπάθεια των κατοίκων να οργανωθούν, εκλέχθηκε δια βοής μία 15μελή Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης. Λίγες ημέρες μετά, τα μέλη της υπέδειξαν ως δήμαρχο τη Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα. Με δράση στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Γυναικών και σπουδές στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, η αδερφή των εκδοτών των εφημερίδων Ακρόπολις και Απογευματινή Αργύρη Μπότση και Νικολάου Μπότση αντίστοιχα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. Για την ιστορία, η θητεία της διήρκεσε μόλις 101 ημέρες με την ίδια να επιστρέφει στο φαρμακείο που διατηρούσε.


Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια
Με κανονική ψηφοφορία όμως, κατέκτησε το αξίωμα του δημάρχου, η δισέγγονη του Καποδίστρια Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια. Όταν ο σύζυγός της και τότε δήμαρχος Κερκυραίων Σταμάτης Δεσύλλας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 1955, έγιναν επαναληπτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά (52,11%) η χήρα του, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε για το φύλο της. Η Καποδίστρια ήταν δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη, είχε διατελέσει εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ λέγεται πως μοίραζε στους απόρους της Κέρκυρας τη δημαρχιακή αποζημίωση.

Η πρώτη Βουλευτής
Μία γυναίκα με καταγωγή από τον Βόλο, πατριωτική δράση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σπουδές Νομικής άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική βουλή το 1953. Ο λόγος για την Ελένη Σκούρα που εκλέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1953 στον Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης», ήταν τότε τα λόγια της.
Trivia: Σε εκείνες τις εκλογές, είχε πάρει μέρος με το Κόμμα Φιλελευθέρων και η γιαγιά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Βιργινία Ζάννα, ωστόσο ήρθε τρίτη σε ψήφους.

Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Φωτογραφία: NDP Agency

Η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής
Έπρεπε να αλλάξει ο αιώνας για να δούμε γυναίκα στην προεδρία της Βουλής. Κατά την περίοδο της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Καραμανλή, και για την ακρίβεια στις 19 Μαρτίου 2004, επιλέχθηκε για τη θέση η νομικός Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Νωρίτερα, επί κυβερνήσεων των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Τζαννή Τζαννετάκη είχε ηγηθεί των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Πολιτισμού. Διατέλεσε σταθερό μέλος της ελληνικής βουλής από το 1981 έως και το 2009.

Η πρώτη Υπουργός
Με την πρώτη προσέλευση των Ελληνίδων στις κάλπες, ήρθε και η πρώτη υπουργική θέση. Η Λίνα Τσαλδάρη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου (1916-17) και σύζυγος του πρωθυπουργού (1932-33) Παναγή Τσαλδάρη εκλέχθηκε με την τότε νεοϊδρυθείσα ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ήταν γνωστή για το κοινωφελές έργο της, αλλά και για τους αγώνες που έδωσε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για την ισότητα των δύο φύλων.
Trivia: Είχε φανατικούς αντιπάλους, εκ των οποίων και η φανατική οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου Πηνελόπη Δέλτα που την είχε «βαφτίσει» χλευαστικά «Τσαλδάραινα», σπέρνοντας κατηγορίες εναντίον της ως εγκεφάλου της απόπειρας δολοφονίας του.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η πρώτη Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)
Στις 17 Οκτωβρίου 2018 και με πρόταση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, η νυν υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πολυετή θητεία στο δικαστικό σώμα.

Η πρώτη Πρωθυπουργός
Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκλεγεί γυναίκα στο αξίωμα αυτό. Στις 27 Αυγούστου του 2015 και ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης και άρα πρωθυπουργός της χώρας η Βασιλική Θάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου