Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Έγκλημα στο Περιστέρι - Ψάχνουν στην Τουρκία το μυστικό της δολοφονίας


Ποιος είναι ο 25χρονος Κούρδος και γιατί δεν έμαθε κανείς τι έκανε ενάμιση χρόνο στην
Αθήνα. Τα τρία σενάρια που εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία του. Ο μυστηριώδης εκτελεστής και η γυναίκα που οδηγεί τις έρευνες
Οι έρευνες κινούνται σε δύο επίπεδα: πρώτα οι αξιωματικοί προσπαθούν να συνθέσουν το προφίλ του μυστηριώδους Σεντάτ. Ποιος είναι ο 25χρονος Κούρδος, τι ζητούσε στην Αθήνα, γιατί δεν είχε κύκλο επαφών και συναντούσε ελάχιστα άτομα; Παρόμοια είναι και τα ερωτήματα για τον νεαρό εκτελεστή. Περίπου συνομήλικος του θύματος, αρκετά γυμνασμένος ώστε να φύγει με τα πόδια από το σημείο της δολοφονίας και να εξαφανιστεί ταχύτατα, σαν ξαφνικά να άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Οι αστυνομικοί έχουν την εικόνα του, τα δακτυλικά του αποτυπώματα, το DNA του, τον γεμιστήρα του όπλου του, αλλά όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν. Ούτε καν το όνομά του.
Πρόσωπο-κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης είναι η νεαρή σύζυγος του Σεντάτ Ματσίτ. Η Τουρκάλα που ακολούθησε τον άντρα της από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα και διασχίζοντας τους παράνομους δρόμους των προσφυγικών ροών για να καταλήξει μαζί του σε ένα διαμέρισμα στο Περιστέρι. Ενάμιση χρόνο τώρα ζούσαν εκεί χωρίς να εργάζονται, χωρίς να έχουν πηγές εισοδήματος και το κυριότερο χωρίς να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης. «Μας συντηρούν οι γονείς μας», είπε η ίδια σε μια από τις πολλές συναντήσεις που είχε με τους αστυνομικούς στα γραφεία του 11ου ορόφου της ΓΑΔΑ χωρίς όμως να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στο επίμονο ερώτημά τους: «Και τότε τι ήρθατε να κάνετε στην Αθήνα;».




Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της δολοφονίας ερευνούν εξονυχιστικά όλες τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες του 25χρονου στα social media προκειμένου να εντοπίσουν την ταυτότητα του εκτελεστή

Το μυστικό στην Τουρκία
Οι profilers του Ανθρωποκτονιών θεωρούν τη δολοφονία του Σεντάτ Ματσίτ στο καφέ «Amelie» του ηθοποιού Μάνου Παπαγιάννη στη συμβολή των οδών Περικλέους και Αφροδίτης στο Περιστέρι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που πρέπει το γρηγορότερο να εξιχνιαστεί. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, λένε, μπορεί όμως να είναι και κάτι περίεργο και άκρως σοβαρό. Πρώτο σενάριο που εξετάζουν είναι το μυστικό της εκτέλεσης να μη βρίσκεται στην Αθήνα, ούτε καν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία. Οι πληροφορίες που μαθαίνουν για τη ζωή του 25χρονου στην Κωνσταντινούπολη και στο Σιίρτ είναι λίγες. Από το προφίλ του στο Facebook δεν μπορούν να αντλήσουν πολλά γιατί ο ίδιος δημοσίευε ελάχιστα, όμως δεν φαίνεται να σχετίζονται με έναν άνθρωπο που ζούσε στα όρια της εξα­θλίωσης. Δεν φαίνεται δηλαδή να ήταν ένα άτομο δυστυχισμένο που η οικογένειά του δεν είχε να φάει και μπήκε στην Ελλάδα παράνομα για να δουλέψει και να στείλει χρήματα στην πατρίδα, όπως συνήθως κάνουν οι μετανάστες. Επομένως, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί μπήκε κρυφά στη χώρα από τον Εβρο;

Ισως να έχει να κάνει με προσωπικά ζητήματα ή κάποιες πληγές που είχε ανοίξει ο ίδιος και δεν μπορούσαν να επουλωθούν παρά μόνο με την εξαφάνισή του από τη χώρα. Ολους αυτούς τους μήνες ζούσε στην Αθήνα με χρήματα, όπως είπε η σύζυγός του, που του έστελναν οι δικοί του, εξαφανισμένος από όλους και από όλα. Σαν να ήθελε να λουφάξει και να κερδίσει χρόνο μέχρι να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ζωής του. Ομως τον ανακάλυψαν και κάποιος ή κάποιοι που ενδεχομένως ταξίδεψαν από την Τουρκία στην Ελλάδα κατάφεραν να του κλείσουν μια για πάντα το στόμα και να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Το ραντεβού κλείστηκε στην καφετέρια του ηθοποιού Μάνου Παπαγιάννη, κοντά στο σπίτι που έμενε, πιθανότατα επειδή αυτός το επέλεξε και συναντήθηκε εκεί για λίγα λεπτά με έναν άνθρωπο που μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει η Αστυνομία. Η συνάντηση έχει καταγραφεί από τις κάμερες χωρίς όμως οι αστυνομικοί να μπορούν να καταλάβουν τι έχει ειπωθεί. Αν, λένε, ήταν φίλος του ή δεν είχε σχέση με τη δολοφονία τότε θα παρουσιαζόταν αυτοβούλως στις Αρχές για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ομως δεν το έκανε και οι αστυνομικοί συμπεραίνουν ότι σίγουρα έχει σχέση με την υπόθεση. Ισως, λένε, ήταν ο μεσάζοντας που «σέρβιρε» το θύμα στον δολοφόνο του.

Αμέσως μετά, στις κάμερες αποτυπώνεται καθαρά ο δολοφόνος του Κούρδου. Φοράει μπλε μπλουζάκι, δεν έχει τατουάζ και είναι γυμνασμένος, όχι όμως σε βαθμό που να θεωρείται «φουσκωτός». Το γεγονός ότι δεν αρκέστηκε να ξεπαστρέψει μόνο με τις σφαίρες τον στόχο του, αλλά τον χτυπούσε με μανία με το κοντάκι από το 9άρι πιστόλι στο κεφάλι μέχρι που του έφυγε ο γεμιστήρας δείχνει ότι δεν είναι πληρωμένος εκτελεστής, αλλά είχε προσωπικά και άσβεστο μίσος για το θύμα. Η κάμερα καταγράφει το πρόσωπό του, όμως και ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε να το κρύψει, κάτι που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πιστολέρο δεν είναι Ελληνας, αλλά ήρθε από την Τουρκία προκειμένου να «σβήσει» τον μισητό εχθρό του.

Οι κάμερες τον πιάνουν να φεύγει με τα πόδια από το σημείο και λίγο μετά εξαφανίζεται. Δεν είναι ο τύπος με τη μοτοσικλέτα που κατέγραψαν κάποια βίντεο, δεν έφυγε με αυτοκίνητο και δεν αποκλείεται μετά την εκτέλεση να μπήκε σε κάποιο σπίτι που είχε νοικιάσει στην περιοχή για να κρυφτεί και μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος να φύγει στο εξωτερικό.



Φωτογραφία-σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου σε καφετέρια στο Περιστέρι

Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

Ενα δεύτερο σενάριο, που όμως ούτε και γι’ αυτό υπάρχουν στοιχεία, είναι ο 25χρονος να είχε σχέση με κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, πλαστογράφων ή ακόμα και ναρκωτικών. Για κάποιους λόγους να τα έσπασε με τα μεγάλα αφεντικά ή να τους έριξε και αυτοί να θέλησαν να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά. Ετσι, είτε ήρθε στην Ελλάδα να κρυφτεί, είτε βρισκόταν εδώ ως μέλος κυκλώματος. Μέχρι στιγμής οι έρευνες των αστυνομικών δείχνουν ότι ο Σεντάτ Ματσίτ είχε ελάχιστες επαφές με πρόσωπα στην Αθήνα, δεν έδειχνε να κρύβεται, αλλά ούτε να κάνει κραυγαλέα check in στο Facebook για τις κινήσεις του φροντίζοντας ο τοίχος του να έχει τα απαραίτητα και ανεβάζοντας μόνο φωτογραφίες με ενόπλους που ίσως έχουν να κάνουν με άτομα που ανήκουν σε διάφορες κουρδικές οργανώσεις. Η γυναίκα του, λένε οι πληροφορίες, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τους αστυνομικούς να λύσουν τον γρίφο και να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του νεαρού. Εχει επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές τη ΓΑΔΑ και προσπαθεί σε κάθε τετ α τετ με τους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών να ανασύρει όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί που θα φανούν χρήσιμες στην έρευνα.

Η δολοφονία του Αλβανού στο Χαϊδάρι

Το τρίτο σενάριο που εξετάζουν, κυρίως επειδή η εκτέλεση του 25χρονου Κούρδου συμπίπτει χρονικά, είναι το θύμα να έχει εμπλοκή στην εκτέλεση ενός 33χρονου Αλβανού στις 13 Ιουλίου στο Χαϊδάρι. Πρόκειται για μια ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία που δείχνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς ο αλλοδαπός στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για διάφορες υποθέσεις. Ετσι, εξετάζεται αν ο Σεντάτ Ματσίτ είχε κάποια σχέση με αυτή τη δολοφονία ή ήταν ακόμη και ο εκτελεστής του Αλβανού. Η ομάδα του θύματος που έμαθε ποιος κρυβόταν πίσω από το ματωμένο σκηνικό στα δυτικά προάστια τον εντόπισε και τον «καθάρισε». Σε αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, η εξιχνίαση της μιας υπόθεσης αυτομάτως θα διαλευκάνει και την άλλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου