Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Επιμένει ο Τραμπ για την Γροιλανδία: Μας ενδιαφέρει, είναι ένα μεγάλο ακίνητο

Στρατηγικά είναι πολύ καλή ευκαιρία για τις ΗΠΑ, ενώ στη Δανία το νησί κοστίζει λεφτά,
είπε ο Αμερικανός πρόεδρος παραδεχόμενος πως έχει συζητηθεί η πιθανότητα εξαγοράς - «Δεν είναι και προτεραιότητα», είπε, «αλλά είναι ένα μεγάλο ακίνητο και μας ενδιαφέρει» - Αντιδράσεις από Δανία και τους κατοίκους του νησιού


Δεν είναι προτεραιότητά μας, αλλά μας ενδιαφέρει στρατηγικά η εξαγορά της Γροιλανδίας από την Δανία, στην οποία άλλωστε κοστίζει πολλά χρήματα, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.

«Λοιπόν η Γροιλανδία, δεν ξέρω, διέρρευσε κάπως, είναι κάτι που έχουμε συζητήσει», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τις διακοπές του στο θέρετρό του στο Μπεντμίνστερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Η Δανία φυσικά είναι η ιδιοκτήτρια. Είμαστε πολύ καλοί σύμμαχοι με την Δανία, προστατεύουμε την Δανία, όπως προστατεύουμε πολλά κράτη στον κόσμο. Κι έτσι η ιδέα προέκυψε και απάντησα, βεβαίως, στρατηγικά έχει ενδιαφέρον. Και θα μας ενδιέφερε», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ συνέχισε εξάλλου λέγοντας πως η Γροιλανδία «πληγώνει πολύ άσχημα την Δανία», καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, «της κοστίζει 700 εκατομμύρια».



«Ετσι, την έχουν, αλλά με μεγάλο κόστος. Και στρατηγικά για τις ΗΠΑ, θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο που ο Τραμπ έχει προγραμματίσει επίσημο ταξίδι στην Πολωνία, είναι πιθανό να επισκεφθεί και την Δανία, αλλά, όπως τόνισε χθες, το ταξίδι «δεν θα έχει καμία σχέση με τον λόγο αυτό. Αλλά το κοιτάμε, δεν είναι όμως πρώτο στη λίστα».

«Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο ακίνητο. Αλλά θέλουμε λίγο να το συζητήσουμε μαζί τους», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Τραμπ.








Δανία: Παράλογη η ιδέα πώλησης της Γροινλανδίας, δεν είναι προς πώληση

Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και η ιδέα να πωληθεί στις ΗΠΑ είναι παράλογη, δήλωσε άλλωστε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία.






Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου λίγο πριν είχε επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Τραμπ έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την προοπτική να αγορασθεί η Γροιλανδία.

«Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, απλώς λέω πως ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει κανά δυό πράγματα από κτηματομεσιτικά, θέλει να κοιτάξουμε την αγορά της Γροιλανδίας», τόνισε ο Κούντλοου, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν θέλησε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, τόνισε πως η κατάσταση «είναι σε εξέλιξη». «Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η Δανία είναι σύμμαχος, η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό σημείο εκεί. Και έχει και πολλά πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Κούντλοου.

«Είναι μία παράλογη συζήτηση και ο Κέλσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία δεν πωλείται. Εδώ τελειώνει και η συζήτηση», δήλωσε η Φρέντρικσεν στο κρατικό δίκτυο DR.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου