Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Υμηττός: Πώς ξεκινάει μια φωτιά στις 3 τα ξημερώματα;


Η πυροσβεστική εξετάζει όλα τα σενάρια για το πώς ξεκίνησε η φωτιά στις 3:18 στους
πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία - Δεν αποκλείεται ακόμα και ο εμπρησμός - Άνδρες του ανακριτικού της πυροσβεστικής συγκεντρώνουν μαρτυρίες μετά τις καταγγελίες ότι ακούστηκε έκρηξη πριν την έναρξη της πυρκαγιάς

Άσχημες μνήμες του παρελθόντος ξύπνησε στους κατοίκους των περιοχών του Υμηττού η φωτιά που ξέσπασε στις 3.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Παιανία και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού, προς Καισαριανή.

Το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στον ΘΕΜΑ 104,6, υπήρχε στην αρχή «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία», ενώ ταυτόχρονα «είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή».






Κερδήθηκε το «στοίχημα» να μην φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Καισαριανής



Τελικά, η αντιμετώπιση ήταν αποτελεσματική, με εξαίρεση τις καταστροφές που υπέστησαν ορισμένα σπίτια κατοίκων στην Παιανία, ωστόσο η πυροσβεστική κέρδισε το στοίχημα να μην περάσει η φωτιά την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθυνθεί προς το δάσος της Καισαριανής.

Καλύτερη είναι πλέον, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς που ξεκίνησε από τις 3:18 τα ξημερώματα οπότε και εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αν και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός.



Ερωτηματικά για την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά

Αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει τα αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, με το χρονικό σημείο να προβληματίζει. Σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής στο protothema.gr, συλλέγονται στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, χωρίς να έχει αποκλειστεί τελείως ακόμα και η περίπτωση εμπρησμού.



Νωρίτερα, κάτοικοι της Παιανίας ανέφεραν πως άκουσαν εκρήξεις και διαπίστωσαν την ύπαρξη ταυτόχρονων εστιών, ωστόσο από τις αρχικές εξετάσεις των στοιχείων, δεν προέκυψε στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου