Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Υποψήφιος δήμαρχος πήγε σε άλλη διάσταση την έννοια της κωλοτούμπας

Ένας Ρομά, πρώην αυτονομιστής, κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος με το ακροδεξιό Vox και αφού δεν εξελέγη δηλώνει Καταλανιστής  Ορισμένες φορές η πολιτική σκέψη και οι
μεταπτώσεις της είναι τόσο αβυσσαλέα που καμία θεωρία της ψυχολογίας δεν μπορεί να την προβλέψει και να την εξηγήσει επαρκώς. Περίτρανη απόδειξη αυτό που συνέβη στην κοινότητα Αλφαράς της Λιέιδα, στην Καταλονία, όπου ο υποψήφιος στις 26 Μαΐου για τη δημαρχία με το ακροδεξιό κόμμα Vox, Αντόνιο Χιμένεθ, απαρνήθηκε την παράταξή του και δηλώνει πλέον διαπρύσιος Καταλανός αυτονομιστής.

Αυτό που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα είναι πως ο Χιμένες προέρχεται από την εθνότητα των Χιτάνος (Ρομά) και προηγουμένως είχε δράση με το αυτονομιστικό κεντροαριστερό ERC. Ο ίδιος είναι πρόεδρος της Κοινωνικής Δράσης του Αλφαράς (Acció Social Alfarràs) για την ενσωμάτωση των Χιτάνος στην τοπική κοινότητα και σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό προσπάθησε να εξηγήσει πως ένα μέλος μίας κοινότητας και πρώην στέλεχος ενός αυτονομιστικού κόμματος, εναντίον των οποίων στρέφονται τα βέλη του Vox, συστρατεύθηκε με την ακροδεξιά αυτή παράταξη.




Απαντώντας, ο Χιμένεθ τόνισε πως αισθάνεται «προδομένος» από το Vox. «Την ώρα της αλήθειας δεν με στήριξαν στο ελάχιστο», δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως ήταν το Vox εκείνο που τον προσέγγισε για να θέσει υποψηφιότητα, αλλά του απαγόρευσαν να παραχωρεί συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μεγάλη εντύπωση προξενεί πως ο Χιμένεθ αγνοεί τα πάντα γύρω από την ιδεολογία του Vox: «μου είπαν πως δεν είναι αντίθετοι με τον λαό των Χιτάνος, τους μετανάστες και τώρα αντιλήφθηκα πως είναι αντίθετοι με αυτές τις κοινότητες», τονίζει ο Χιμένεθ. Και καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε καν δημοτικός σύμβουλος, δηλώνει πλέον πως οι απόψεις του είναι «ασύμβατες» με την ιδεολογία του ακροδεξιού κόμματος.



Παράξενο επίσης είναι το γεγονός ότι το Vox δεν γνώριζε το παρελθόν της δράσης του Χιμένεθ στο ERC. Στη συνέντευξή του πάντως ο Χιμένεθ ζητεί «χίλια συγγνώμη» από τους Χιτάνος και όλους τους Καταλανούς, για το ότι «εξαπατήθηκε» από την ακροδεξιά παράταξη. Πλέον δηλώνει Καταλανιστής.

«Οι ιδέες μου είναι υπέρ του Καταλανισμού. Η καρδιά μου είναι αυτονομιστική. Αγαπώ τους φυλακισμένους (Καταλανούς) πολιτικούς. Γνωρίζω προσωπικά τους Οριόλ Ζουνκέρα και Ραούλ Ρομέβα και με πονάει που τους απογοήτευσα», τονίζει.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη μεταμέλειά του, προκαλεί έκπληξη η προσχώρησή του στο Vox, την οποία ο Χιμένεθ την αποδίδει στα λάθη που το νεαρό της ηλικίας οδηγούν κάποιον: «με εξαπάτησαν. Είμαι νέος και μου υποσχέθηκαν τον ουρανό με τ' άστρα», δικαιολογείται ο ίδιος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου