Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Η black list της ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

 Στη δημοσιότητα οι λίστες των 24.677 μεγαλοφειλετών με χρέη 105 δισ. ευρώ - Εξι «νεκρές»
επιχειρήσεις έχουν χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ η κάθε μια! «Ένα Μνημόνιο» από μόνοι τους ή 105 δισ. ευρώ συνολικά χρωστούν 24.677, μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η επεξεργασία των στοιχείων αυτών από το Newmoney.gr δείχνει ότι το «top-5» εξ αυτών χρωστούν το αστρονομικό ποσόν των 23 δισ. ευρώ.

Δηλαδή μόλις 5 μεγαλοφειλέτες χρωστούν σχεδόν το 1/10 όσων χρωστάει ολόκληρη η Ελλάδα για τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (περίπου 253,1 δισ. σε ESM/EFSF/ΔΝΤ).

Τα 23 δισ. ευρώ είναι όμως τα 10πλάσια από τα 2,3 δισ. που χρωστούν στην εφορία περί τους 3,3 εκατομμύρια μικροφειλέτες με χρέη από 1 ως 5.000 ευρώ ο καθένας –και σε βάρος των οποίων γίνονται καθημερινά εκατοντάδες κατασχέσεις.



Αντιθέτως, οι έξι μεγαλύτεροι οφειλέτες (επιχειρήσεις στο σύνολό τους) χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ ο καθένας. Οι 24.677 συνολικά μεγαλοφειλέτες χρωστούν 95 δισ. ευρώ στην εφορία και άλλα 10 δισ. στον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για 15.061 επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) που χρωστούν συνολικά 77,98 δισ. στην Εφορία και 8,646 δισ. στον ΕΦΚΑ, ενώ άλλα 9.616 φυσικά πρόσωπα χρωστούν τα υπόλοιπα 16,72 δισ. στην εφορία και άλλα 1,386 δισ. στον ΕΦΚΑ.



Διαπόμπευση

Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται βάσει νόμου 3943 του 2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν, αλλά και για (προς αποφυγήν) παραδειγματισμό των υπολοίπων φορολογουμένων.

Η πρακτική αυτή θα είχε νόημα, εάν οδηγούσε βεβαίως στην είσπραξη των οφειλών αυτών. Στην πράξη πάντως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Το κέρδος είναι ίσως ότι άλλοι 10.000, περίπου, μεγαλοφειλέτες με χρέη 150.000 ευρώ και άνω, απέφυγαν την διαπόμπευση και δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία τους επειδή έδωσαν «σημεία ζωής» στην εφορία, δηλαδή πλήρωσαν, ρύθμισαν ή έκαναν προσφυγή αμφισβητώντας την οφειλή τους προς το Δημόσιο.

«Νεκροί»

Από την άλλη πλευρά πάντως, η στρέβλωση είναι ότι ενώ οι 24.666 οφειλέτες (ούτε 1% των φορολογουμένων) χρωστούν τα 95 άπό τα 104 δισ. των χρεών στην εφορία (χωρίς τις επιπλέον προσαυξήσεις των περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν γιατί είναι πλέον ανενεργές και πτωχευμένες, έχουν εξαφανιστεί, βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν πεθάνει (οικονομικάή και βιολογικά) χωρίς να μπορεί το δημόσιο να μπορεί να εισπράξει τίποτα και πουθενά.

Τρανό παράδειγμα η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, που φιγουράρει πρώτη στα «μαύρα κατάστιχα» της εφορίας με χρέη 10,496 δισ. ευρώ. Η αρχική της οφειλή (το μεγαλύτερο δικαστικό πρόστιμο που επεβλήθη ποτέ) ήταν 4,97 δισ. ευρώ, που ήταν όμως αδύνατον να πληρωθεί, παρότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας οδηγήθηκαν στη φυλακή. Πριν 5 χρόνια ακριβώς (28/5/2014) εμφανιζόταν να χρωστά 5,649 δισ. ευρώ λόγω προσαυξήσεων. Μετά από μια 5ετία η αρχική οφειλή σχεδόν διπλασιάστηκε και ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ!



Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Εφορία έχει «μνήμη ελέφαντα» και …θυμάται ότι πρέπει να εισπράξει και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη από εταιίες που δεν τις θυμάται σχεδόν κανείς άλλος πια.

Για παράδειγμα, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ εμφανίζεται να χρωστάει και να πρέπει να πληρώσει 1,844 δισ. ευρώ στην Εφορία και άλλα 1,565 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πριν 5 χρόνια, η οφειλή της στην εφορία ήταν 733,28 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όσο περνάνε τα χρόνια, η οφειλή διπλασιάζεται μέχρι να «ταβανιάσει» στο όριο του 120% που προβλέπει ο νόμος.

«Νέες αφίξεις»

Σε σχέση με 5 χρόνια πριν πάντως, στη λίστα των μεγαλοφειλετών έχουν προστεθεί νέα γνωστά ή και άγνωστα ονόματα, όπως πχ τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ Σούπερ Μάρκετ που έκλεισαν αφήνοντας χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το δημόσιο (και όχι μόνον) ή το ΑΛΤΕΡ – Ελεύθερη Τηλεόραση κλπ.
Με 25 εκατομμύρια ευρώ χρέη βρίσκεται στο «top-500» της black list ακόμα και η ιστορική ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ (που έχει κλείσει πριν σχεδόν 30 χρόνια αλλά για την Εφορία φαίνεται να μην έχει πτωχεύσει).

Λάμπουν «δια της απουσίας»

Επειδή όμως … «και ο Θεός συγχωρεί», η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να σιγά-σιγά και να διαγράφει κάποιες οφειλές που είναι αποδεδειγμένα «ανεπίδεκτες είσπραξης».

Για παράδειγμα, έχει διαγράψει πλέον τα ονόματα «ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ» και «ΣΙΕΜΠΟΣ», δηλαδή κάποια πρόσωπα που εμφανίζονταν να χρωστούν πάνω από μισό ή 1 δισ. ευρώ ο καθένας τους. Ακόμα και μετά από καταδίκες για φοροδιαφυγή σε ποινές φυλάκισης …500 ετών (κυριολεκτικά), ποτέ δεν βρέθηκαν τα χρήματα που είχαν βάλει «στο χέρι» τα κυκλώματα με απάτες ΦΠΑ κλπ. Αλλά και αν ακόμα επέστρεφαν όσα αυτά ιδιοποιήθηκαν, η βασική φοροδιαφυγή στις περιπτώσεις αυτές ήταν της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ξεπερνούσαν πια κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ (έως και 90% του χρέους).

Αντίστοιχα έχουν διαγραφεί και οφειλές από Κρατικές εταιρίες όπως τα 3 δισ. του ΟΣΕ που αναδιοργανώθηκε, ενώ άλλων παραμένει όπως του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) κλπ. ΑΑΔΕχρέη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου