Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Η λύση βρίσκεται στο σφουγγαράκι της κουζίνας


Οι βακτηριοφάγοι ιοί που υπάρχουν σε ένα οποιοδήποτε σφουγγάρι κουζίνας ίσως είναι η απάντηση στην αναζήτηση τρόπων εξόντωσης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (NYIT) ανακάλυψαν την ύπαρξη βακτηριοφάγων (ιών που μολύνουν βακτήρια), στα σφουγγάρια της κουζίνας. Καθώς η απειλή της αντίστασης στα αντιβιοτικά αυξάνεται, οι βακτηριοφάγοι αυτοί (ή απλά φάγοι) ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ χρήσιμοι στον πόλεμο εναντίον των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινότητας Μικροβιολογίας, το σφουγγαράκι της κουζίνας εκτίθεται σε όλα τα είδη μικροβίων, που σχηματίζουν ένα τεράστιο μικροβίωμα. Οι βακτηριοφάγοι, αντίστοιχα, είναι τα βιολογικά σωματίδια που υπάρχουν σε μεγαλύτερη αφθονία στον πλανήτη και βρίσκονται συνήθως εκεί όπου κατοικούν τα βακτήρια, επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν και στο σφουγγάρι της κουζίνας.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, λοιπόν, οι φοιτητές που διεξήγαγαν την έρευνα απομόνωσαν βακτήρια από τα σφουγγάρια της κουζίνας του σπιτιού τους και τα χρησιμοποίησαν ως δόλωμα για να εντοπίσουν τους φάγους που ζουν στα σφουγγάρια και θα μπορούσαν να επιτεθούν στα βακτήρια. «Η μελέτη μας αναδεικνύει την αξία της εξερεύνησης οποιουδήποτε μικροβιακού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να φιλοξενεί πιθανώς χρήσιμους βακτηριοφάγους ιούς», σημειώνει η Brianna Weiss, φοιτήτρια Επιστημών Υγείας στο NYIT.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αποφάσισαν να «ανταλλάξουν» τους βακτηριοφάγους των σφουγγαριών για να δουν αν θα μπορέσουν οι οργανισμοί του ενός σφουγγαριού να εξοντώσουν τα απομονωμένα βακτήρια του άλλου. Πράγματι, οι φάγοι του ενός σφουγγαριού εξόντωσαν τα άλλα βακτήρια, γεγονός το οποίο έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν μήπως τα βακτηριακά στελέχη που είχαν επιλεγεί ήταν κατά τύχη ίδια, ακόμα κι αν προέρχονταν από δύο διαφορετικά σφουγγάρια.

Συνέκριναν, λοιπόν, το DNA των δύο απομονωμένων βακτηριακών στελεχών και ανακάλυψαν ότι και τα δύο ήταν μέλη της οικογένειας Enterobacteriaceae. Παρόλο, όμως, που τα στελέχη σχετίζονταν άμεσα, όταν διενεργήθηκε ο βιοχημικός έλεγχός τους βρέθηκαν χημικές διαφορές μεταξύ τους.

«Οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση της ποικιλίας των βακτηρίων που μπορεί να σκοτώσει ένας βακτηριοφάγος, πράγμα το οποίο είναι, επίσης, το κλειδί για τον προσδιορισμό της ικανότητάς του να θεραπεύσει συγκεκριμένες λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά», σχολιάζει η Δρ. Weiss και συνεχίζει: «Προχωρώντας την εργασία μας, ευελπιστούμε να απομονώσουμε και να χαρακτηρίσουμε ακόμα περισσότερους βακτηριοφάγους ιούς που μπορούν να εξοντώσουν βακτήρια από μια ποικιλία μικροβιακών οικοσυστημάτων. Ίσως τότε κάποιοι από αυτούς τους ιούς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου