Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Liberation: Ο Μακρόν «ξεπουλήθηκε» στους Γάλλους επιχειρηματίες

Οι αλλαγές που προώθησε ο Γάλλος πρόεδρος στα εργασιακά, θεωρεί η γνωστή εφημερίδα ότι είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων
Ο Μακρόν ξεπουλήθηκε στους Γάλλους επιχειρηματίες προωθώντας τον "κώδικα εργασίας" που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους.




Αυτό προσάπτει στον Γάλλο πρόεδρο η Αριστερά της χώρας, με την εφημερίδα "Liberation" να τον απεικονίζει στο πρωτοσέλιδό της να δίνει τα χέρια με τον επικεφαλής της Μedef, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργοδοτών.

Ο πρόεδρος της "Medef", Πιερ Γκατάζ, λέει "ευχαριστώ" (merci) στον Mακρόν και την  γαλλική εφημερίδα να σχολιάζει ότι ο 39χρονος πρόεδρος πέτυχε ό,τι δεν κατάφεραν ή δεν... τόλμησαν οι προκάτοχοί του.

Tην ίδια ώρα, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Μακρόν να κάνει τη Γαλλία ανταγωνιστική, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για "κήρυξη πολέμου" και ετοιμάζονται να ξεχυθούν στους δρόμους την 12η Σεπτεμβρίου. Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%), σύμφωνα με την δημοσκόπηση "Harris Interactive", ενώ πολλές  δημοσκοπήσεις εκφράζουν την δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών.

Liberation: Ο Μακρόν «ξεπουλήθηκε» στους Γάλλους επιχειρηματίεςΟι αλλαγές στα εργασιακά είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον Μακρόν που θα κρίνει όχι μόνο την οικονομική πορεία της Γαλλίας αλλά και την "σχέση" με το Βερολίνο.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

2. Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών.

Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών. Ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να μειώσει το ποσοστό στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου