…πριν προβεί στις όποιες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας -όπως είχε ανακοινώσει πριν μέρες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (ΔΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Γιατί με τη νέα εφαρμογή των μετρήσεων αλλά και με τις επικείμενες αλλαγές της Κυβέρνησης, υπάρχει ο κίνδυνος σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα (και όχι απαραίτητα μεγάλα και ακριβά) τα τέλη να αυξηθούν ακόμα και 200%…
Το νέο σύστημα μέτρησης ονομάζεται WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) και θα εφαρμοστεί από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στα αυτοκίνητα που παίρνουν έγκριση τύπου στην ΕΕ από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα μ’ αυτόν οι εκπεμπόμενοι ρύποι θα είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα – στα δεδομένα μετακίνησης των Ευρωπαίων- οπότε κατά προέκταση αναμένεται αύξηση των ανακοινώσιμων τιμών από 5 έως και 30%, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό συνεπάγεται ότι αντίστοιχα θα αυξηθούν και οι όποιοι φόροι σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων στα αυτοκίνητα (στην Ελλάδα το ΕΤΤ) αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας. Σημειώστε πως οι νέες μετρήσεις σταδιακά θα εφαρμοστούν και σε αυτοκίνητα παλαιότερων εκδόσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το προσεχές διάστημα οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ανακοινώσουν δύο τιμές εκπομπών CO2, βάζοντας τις αγορές σε μία μεταβατική περίοδο. Η μία θα είναι η ισχύουσα (δείτε τα CΟ2 ΟΛΩΝ των αυτοκινήτων ΕΔΩ) και η δεύτερη αυτή που θα προκύπτει με το νέο τρόπο μέτρησης. Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα η κάθε Κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει ποια λίστα θα λαμβάνει υπόψη για την επιβολή των φόρων. Η Γαλλία για παράδειγμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι και για τον επόμενο χρόνο θα κρατήσει τις υπάρχουσες τιμές C02, διατηρώντας ουσιαστικά τις ίδιες τιμές στα τέλη κυκλοφορίας, που πληρώνουν εκεί.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα αυτοκίνητα που αναμένεται να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο από τις συγκεκριμένες αλλαγές είναι αυτά με κινητήρα βενζίνης και λιγότερο με αυτά του πετρελαίου, αφού οι δεύτεροι εκπέμπουν λιγότερους C02 σε σχέση με τους πρώτους, οπότε θα επηρεαστούν από την αύξηση περισσότερο. Απο την άλλη και οι κινητήρες πετρελαίου οι οποίοι με τις χαμηλές εκπομπές C02 προσφέρουν ατέλεια (0€ τέλη κυκλοφορίας) είναι δεδομένο οτι αυτά τα αυτοκίνητα θα πληρώνουν κανονικά.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην επιβολή των ανάλογων φόρων και των τελών κυκλοφορίας, κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά η Ελληνική Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στο σχέδιο αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Επιβάλλεται λοιπόν η επικοινωνία της Κυβέρνησης με τον ανάλογο Σύνδεσμο (ΣΕΑΑ) στη χώρα μας, ώστε να έχει την ανάλογη ενημέρωση.
Το ισχύει σήμερα στις μετρήσεις ρύπων
Σήμερα για τον υπολογισμό της εργοστασιακής κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων χρησιμοποιείται το πρότυπο NEDC (New European Driving Cycle). Στην πράξη πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που όπως έχει αποδειχτεί διαφέρει από την πραγματικότητα κίνησης των οχημάτων στους δρόμους και έτσι τα εργοστασιακά νούμερα έχουν αποκλίσεις στις εκπομπές ρύπων και στην κατανάλωση, από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, μετά και τα πρόσφατα σκάνδαλα παραποίησης των εκπεμπόμενων ρύπων κινητήρων πετρελαίου, οδήγησαν τις ίδιες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πάρουν τις πρωτοβουλίες και να αλλαχτεί ο τρόπος μέτρησης των ρύπων. Αναμένεται η ανάλογη επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει η εφαρμογή του…
NewsAuto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου