Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Φυσικό αέριο vs Υγραέριο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Φυσικό αέριο vs Υγραέριο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε (part 1)
Ο τομέας του φυσικού αερίου αναπτύσσεται συνεχώς. Ας δούμε ορισμένα πράγματα για τον συγκεκριμένο τύπου καυσίμου και κάποιες από τις διαφορές που παρουσιάζει με το υγραέριο.



Το φυσικό αέριο το βρίσκουμε απευθείας στη φύση όπου και παράγεται. Το εξάγουμε αυτούσιο με γεωτρήσεις σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι διασκορπισμένα στον πλανήτη. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και από τις ενώσεις υδρογόνου είναι εκείνη με την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα στη φύση, δεδομένο που το κάνει πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Το υγραέριο είναι υποπροϊόν του πετρελαίου και παράγεται κατά την βιομηχανική επεξεργασία της διύλισης του. Για να έχουμε υγραέριο χρειαζόμαστε πετρέλαιο, το οποίο χρειάζεται να επεξεργαστούμε. Το υγραέριο αποτελείται κυρίως από προπάνιο και βουτάνιο που άκυκλοι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες.

Το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα κατά 0,6 φορές και έτσι διαφεύγει προς τα πάνω και διαχέεται εύκολα στην ατμόσφαιρα. Το υγραέριο είναι βαρύτερο του αέρα έως 2,1 φορές και συγκεντρώνεται σε κοιλότητες στο έδαφος.

Το φυσικό αέριο κίνησης παρέχει καλύτερες συνθήκες που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα και επιτρέπουν την αθόρυβη λειτουργία του. Τα χαρακτηριστικά περιορισμένης προανάφλεξής του επιτρέπει να λειτουργεί σε κινητήρες μεγαλύτερης συμπίεσης (120 με 130 οκτάνια). Από την άλλη πλευρά το υγραέριο είναι πιο «φτωχό» σαν καύσιμο (έως 105 οκτάνια).
Ως προς τη μονάδα πώλησής τους, το φυσικό αέριο πωλείται στο πρατήριο σε κιλά (ευρώ/κιλό). Επειδή δεν υγροποιείται μετριέται σε μονάδα μάζας. Ένα κιλό φυσικού αερίου κίνησης περιέχει όση ενέργεια περιέχουν 2 λίτρα υγραερίου.

1 κιλό φυσικό αέριο= 14 kWh
1 λίτρο υγραέριο=7 kWh
1 λίτρο πετρέλαιο κίνησης=10 kWh
1 λίτρο βενζίνη= 9 kWh

NewsAuto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου