Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Δήμητρα Καλογήρου: Η «σιδηρά Κύπρια» που έκλεισε 17 εισηγμένες εταιρείες

Ήρθε στην Αθήνα από τη Λευκωσία για το συνέδριο του «Economist» - Δίδαξε τεχνογνωσία στην πάταξη της παραβατικότητας και έκλεψε καρδιές και εντυπώσεις με το στυλ και τη φινέτσα της.

Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, διακεκριμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες διεθνούς βεληνεκούς έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο του «Economist», που έλαβε χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο στο Λαγονήσι τον περασμένο μήνα.
Το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων εστιάστηκε όχι μόνο στις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στις... εντυπωσιακές παρουσίες.


Τα βλέμματα λοιπόν κέρδισε μια καλλίγραμμη μελαχρινή με στυλάτο ντύσιμο. Εξίσου εντυπωσιακά με την εμφάνισή της ήταν το βιογραφικό της και η θέση που κατέχει. Πρόκειται για την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Δήμητρα Καλογήρου, με την οποία οι περισσότεροι προσπάθησαν να πιάσουν κουβέντα.
Δήμητρα Καλογήρου: Η «σιδηρά Κύπρια» που έκλεισε 17 εισηγμένες εταιρείεςΟσο γοητευτική δείχνει βέβαια άλλο τόσο αποφασιστική και άτεγκτη είναι στη δουλειά της. Η «σιδηρά» Κύπρια της ΕΚΚ έχει επιβάλει πρόστιμα-μαμούθ, αλλά και 17 λουκέτα το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες που ειδικεύονταν σε αγορά συναλλάγματος, σε τράπεζες και στελέχη τους και σε επιχειρήσεις-κολοσσούς. Η τεχνογνωσία και οι μέθοδοί που ακολουθεί προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο συνέδριο που ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να τις εφαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα. «Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους ομολόγους μας στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε θέματα τόσο αμφίδρομης παροχής συνδρομής όσο και ανταλλαγής πληροφοριών στη βάση διμερών και πολυμερών μνημονίων συνεργασίας», δηλώνει η ίδια στο «ΘΕΜΑ». To βιογραφικό της βρίθει κολακευτικών επαίνων. Πτυχιούχος (BSc) Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στα Οικονομικά Δημόσιας Πολιτικής και μεταπτυχιακό (MPhil) στα Χρηματοοικονομικά, αλλά και με 15ετή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις ευθύνης, όπως ανώτατη λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, μέλος της Αρχής Εξυγίανσης και της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας.

Η πρόεδρος της ΕΚΚ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσίδα ομόλογό της υπό το βλέμμα των προέδρων Αναστασιάδη και Πούτιν



Fashion icon και μητέρα

Παρά το βιογραφικό-σιδηρόδρομο που θα ταίριαζε σε μια συντηρητική προσωπικότητα, η Δήμητρα Καλογήρου φροντίζει να αναδεικνύει τη θηλυκή της πλευρά μέσα από φωτογραφήσεις της σε lifestyle περιοδικά όπως τα κυπριακά «Ηello!» και «Omikron». Εξάλλου με τέτοια εμφάνιση δεν είναι και δύσκολο. Φετίχ της φαίνεται ότι είναι τα παπούτσια και τα κοσμήματα, τα οποία επιλέγει για τις φωτογραφήσεις της από την προσωπική της συλλογή. Οταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει fashion designer, αλλά τελικά την κέρδισαν τα Οικονομικά έπειτα και από σχετική προτροπή του πατέρα της. Δεν είναι όμως εύκολο στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται να βάλει τα δύο πόδια των ανταγωνιστών της σε μία... γόβα. Οπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», «μια γυναίκα για να πείσει σε ένα απαιτητικό πόστο και να τύχει της απαραίτητης αναγνώρισης χρειάζεται να εργαστεί σκληρά και να αποδείξει δύο και τρεις φορές περισσότερο από έναν άνδρα ότι αξίζει».
Για να ισορροπήσει κάποιος την προσωπική με μια τόσο απαιτητική επαγγελματική ζωή χρειάζεται να έχει αν όχι την επιδεξιότητα ενός ακροβάτη, σίγουρα ένα εξαιρετικά οργανωμένο πρόγραμμα. Μια τυπική ημέρα της προέδρου της ΕΚΚ αρχίζει στις 6 το πρωί με έναν δυνατό καφέ, κατά προτίμηση γαλλικό ή καπουτσίνο, που φτιάχνει σε μία από τις τρεις μηχανές του καφέ που έχει στην κουζίνα της. Στη συνέχεια, ως τυπική οικογενειάρχης και νοικοκυρά, θα ετοιμάσει για το σχολείο τις δύο κόρες της, τη 15χρονη Λεώνη, που έχει έφεση στον χορό, και τη 13χρονη Μαλβίνα που λατρεύει το πιάνο και τη ζωγραφική. Επειτα θα ετοιμαστεί για να πάει στην εργασία της επιλέγοντας ντύσιμο smart casual.  Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις, οι επαφές και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που επιβάλλει η θέση της προέδρου της ΕΚΚ. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, προσπαθεί το βράδυ να είναι συνεπής στο οικογενειακό δείπνο όπου συζητά με τον σύζυγο και τα παιδιά της πώς πέρασαν τη μέρα τους. Αν και δεν φημίζεται για την ευρεία γκάμα της στη μαγειρική, καθώς, όπως παραδέχεται, ξέρει να φτιάχνει λίγα φαγητά και γλυκά, τουλάχιστον αυτά είναι ιδιαίτερα νόστιμα, ειδικά τα γλυκά στα οποία έχει και αδυναμία.
Τα αγχολυτικά της Δήμητρας Καλογήρου είναι το γυμναστήριο, όπου θα πάει δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και το τζόγκινγκ την Κυριακή, είτε κοντά στο σπίτι της, είτε σε βουνό ή θάλασσα, όπου θα εκδράμει με την οικογένεια και καλούς φίλους εφόσον το επιτρέπουν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Αγαπημένος της προορισμός εκτός Κύπρου είναι το Παρίσι, αλλά δεύτερο σπίτι της νιώθει το Λονδίνο όπου έζησε τα φοιτητικά της χρόνια. Ανεκπλήρωτο όνειρό της, πάντως, είναι μια απόδραση στη Χαβάη.



«Βγήκαμε από το μνημόνιο διότι ήμασταν ενωμένοι»
Η οικογένεια της Δήμητρας Καλογήρου έχασε τα πάντα το 1974 με την εισβολή του «Αττίλα». Ο πατέρας της, Λεωνίδας, ο οποίος μέχρι τότε είχε εργοστάσιο στη Μια Μηλιά, μετά την καταστροφή αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Νιγηρία προκειμένου να δραστηριοποιηθεί εκ νέου επιχειρηματικά. Συνολικά απουσίασε 15 χρόνια, κατά τα οποία η ίδια, ο αδελφός της και η μητέρα τους Αρετή πηγαινοέρχονταν στο νησί. Εχοντας τα βιώματα της οικογένειάς της, η κυρία Καλογήρου εύχεται, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», «να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να βρεθεί σύντομα μια λύση εφαρμόσιμη και λειτουργική για το Κυπριακό».

Κύπρος και Ελλάδα βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία του μνημονίου, αλλά η πρώτη ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής και η οικονομία της τρέχει σήμερα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η δεύτερη υπέγραψε και δεύτερο και τρίτο και μνημόνιο 3 plus. Όπως εξηγεί η κυρία Καλογήρου, οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές: «Η κυβέρνησή μας δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα και θα τηρήσει τα στενά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν οι δανειστές. Υπογράψαμε οδυνηρά μέτρα, αλλά τα εφαρμόσαμε και αντέξαμε. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο έγινε κούρεμα καταθέσεων, κάτι που δεν συνέβη στην Ελλάδα, και εύχομαι να μην το ζήσει άλλη χώρα. Ημασταν, όμως, ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν διότι όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση τόσο επεκτείνεται η διάρκεια του μνημονίου. Πιστεύω όμως ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο προκειμένου να βγει από την κρίση».

Τα τελευταία χρόνια έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι και ακόμη περισσότερος δημόσιος λόγος σχετικά με τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και το κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ακόμη και σε αυτό το θέμα οι Κύπριοι αδελφοί μας εμφανίζουν καλύτερα αντανακλαστικά, όπως και στα Panama Papers, τα οποία όσο καιρό εμείς συζητάμε, οι αρμόδιες αρχές στη Μεγαλόνησο τα ξεψαχνίζουν. «Αμέσως μόλις το θέμα των Panama Papers ήρθε στην επιφάνεια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προέβη σε συλλογή πληροφοριών από τους εποπτευόμενούς της, ζητώντας τους να ελέγξουν κατά πόσο οι πελάτες τους είχαν οποιαδήποτε σύνδεση με εταιρείες ή και άτομα που περιλαμβάνονταν στη λίστα. Από τους 400 και πλέον εποπτευόμενους, περίπου 60 έστειλαν στοιχεία για εντοπισμό κάποιας σύνδεσης με τα Panama Papers. Από αυτούς τους 60 ζητήσαμε περαιτέρω πληροφορίες και δεδομένα. Σε 6 από τις 60 περιπτώσεις κρίθηκε λοιπόν αναγκαίος και ο επιτόπιος έλεγχος, καθώς βρέθηκαν πολλαπλές περιπτώσεις σύνδεσης», λέει η κυρία Καλογήρου δίνοντας σε όλους μας μια ακόμη εξήγηση γιατί η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια και η Ελλάδα όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου