Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

«Οπτική ίνα στο σπίτι»: Το κράτος θέλει, η αγορά δεν μπορεί - oικονομία

Οι διάλογοι μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΤΕ, των εναλλακτικών παρόχων, του δημοσίου και της
Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κέρδισαν τις εντυπώσεις στο Έβδομο Διεθνές Συνέδριο «Ψηφιακές Επενδύσεις για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη» που διοργανώνει στην Αθήνα η ΕΕΤΤ.


Όπως φάνηκε και από την συζήτηση, υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ των παραγόντων της πολιτείας και της αγοράς για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, που μάλλον προβληματίζουν, ενόσω, μάλιστα, η χώρα μας τελεί υπό χρηματοπιστωτική ασφυξία και η αγορά της συρρικνώνεται.

«Πως να προκόψει η επιχειρηματικότητα, όταν μέσα στα πανεπιστήμιά μας, αυτή η λέξη θεωρείται προπατορικό αμάρτημα και τιμωρείται με "χτισίματα" στα γραφεία και άλλες "δημοκρατικές" μεθόδους;» Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε την ομιλία του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Σωκράτης Κάτσικας.

Ο κ. Κάτσικας έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Υποδομών, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν έχει υποχρεώσεις νομοθέτησης ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, αφού προχώρησε σε άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς και εξέδωσε την πολύπαθη κοινή υπουργική απόφαση για τα δικαιώματα διέλευσης, η οποία εκκρεμούσε από το 2008.

Αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για το Fiber To The Home (FTTH - Οπτική ίνα στο σπίτι) τόνισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις, αφού ο αριθμός των βιώσιμων συνδέσεων θα έφτανε μόνο στις 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι χρειάζεται και η συμμετοχή του κράτους, προκειμένου να επεκταθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Κάτσικας, η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα οδηγούσε το FFTH σε 2,5 εκατ. συνδρομητές 156 μεγάλων δήμων της χώρας, με μία επένδυση ύψους ενός δισ. ευρώ, στην οποία το δημόσιο θα έβαζε 230 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε, για να χρηματοδοτηθεί το FTTH από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να καταστεί λειτουργικό έως το 2015. Όμως, επειδή ο χρόνος δεν επιτρέπει να γίνει αυτό σε όλη την έκταση του έργου, ο κ. Κάτσικας πρότεινε να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ ούτως ώστε να είναι κατά 50% λειτουργικά έτοιμο έως το 2015, περιλαμβάνοντας το 10% των βιώσιμων συνδέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την μορφή επιδότησης, ύψους 240 εκατ. ευρώ, με στόχο να έρθουν οι επενδυτές και να ολοκληρώσουν το υπόλοιπο έργο, στη συνέχεια.

Χαμηλές προσδοκίες για το FFTH στην αγορά
Πάντως, σε αντίθεση με τις φιλόδοξες ανακοινώσεις του κ. Κάτσικα, οι εκπρόσωποι της αγοράς ήταν μάλλον επιφυλακτικοί. Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης τόνισε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα δει άλλη μια πολύ καλογραμμένη μελέτη σε μια βιβλιοθήκη», μιλώντας για αποτυχημένο σχεδιασμό.

Ο κ. Πιπερίδης υπερασπίστηκε την επένδυση του ΟΤΕ στο VDSL, αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της ΕΕΤΤ για την καθυστέρηση στην έγκριση των τιμών διάθεσής της. «Από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι και σήμερα περιμένουμε να «τεστάρουμε» αυτή τη διάθεση. Σε άλλες αγορές τα πραγματικά τεστ έχουν δείξει ότι η όρεξη του καταναλωτή να πληρώσει για υψηλές ταχύτητες είναι πολύ μικρή» είπε και χαρακτήρισε ως «δονκιχωτικό το ότι θα έρθει ο επενδυτής με το άσπρο άλογο». «Αυτό που άκουσα ότι χρειάζονται 230 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, μόνο ως παραμύθι μπορεί να λειτουργήσει στη σημερινή πραγματικότητα» τόνισε.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της CYTA, κ. Φώτης Σαββίδης σημείωσε ότι «είναι καλύτερο να ρυθμίσουμε σωστά τη σημερινή κατάσταση και μετά να πάμε σε νέα δίκτυα», ενώ ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Forthnet, κ. Γιάννης Καβακλής παρατήρησε ότι «ζούμε σε μια αγορά, όπου η ρύθμιση οδήγησε σε ανταγωνισμό υποδομών και όχι υπηρεσιών»

Ο διευθύνων σύμβουλος της On Telecoms, κ. Γρηγόρης Αναστασιάδης σημείωσε ότι «ο καταναλωτής θα προβληματιστεί σε μία αύξηση της τιμής για υψηλότερες ταχύτητες», καθώς όπως είπε, «πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τα 20 ευρώ». Επίσης, παρατήρησε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, προκειμένου ο κάθε πάροχος να μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τον ΟΤΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas On Line, κ. Αντώνης Κεραστάρης, αναφερόμενος στην VDSL, υπογράμμισε ότι «ακούμε πράγματα που το 2012 δημιουργούν προβληματισμό» και ζήτησε να ρυθμιστεί όχι μόνο η τιμή, αλλά και η παροχή της υπηρεσίας στην συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο κ. Κεραστάρης θεώρησε καλύτερο να εστιάσει η αγορά και η ρύθμιση στην υφιστάμενη ADSL, ενώ χαρακτήρισε εκτός λογικής μειώσεις τιμών της τάξης του 25%. «Πρέπει να είσαι έτοιμος να δεις τι μπορεί να σημαίνει αυτό το σοκ».

Διαφορετικές «γραμμές» για την ανάπτυξη της VDSL
Ο κ. Πιπερίδης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την δημιουργία της τηλεπικοινωνικής αγοράς που είχε ως «αποτέλεσμα εγώ και οι συνάδελφοί μου να περνάμε τον περισσότερό μας χρόνο στα γραφεία των τραπεζών για να αναχρηματοδοτήσουμε επενδύσεις».

Όπως τόνισε, η παγίδα των τηλεπικοινωνιών έρχεται όταν εκπνεύσει ο κύκλος ζωής των επενδύσεων, όπου για να σταθούν οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν εκ νέου. Σήμερα, όπως είπε, η αγορά έχει φτάσει στο τέλμα, οι ανταγωνιστές έχουν μπει σε πόλεμο τιμών, απόσβεση των επενδύσεων δεν έχει γίνει ακόμη «και είμαστε χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό».

«Σήμερα, όλοι έχουμε την ανάγκη να βρούμε κεφάλαια για να πάμε στην επόμενη ημέρα, αλλά ασχολούμαστε πιο πολύ με τον ρυθμιστή» σημείωσε ο κ. Πιπερίδης, αφού όπως τόνισε «έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε VDSL σε 175 κέντρα και 600 καφάου», ενώ όπως τόνισε «στην Ελλάδα που κυνηγάμε με το τουφέκι τις επενδύσεις», αυτές οι υποδομές βρίσκονται ανενεργές, λόγω του «μπλόκου» της ΕΕΤΤ.

Αντίθετα, ο κ. Σαββίδης τάχθηκε υπέρ της απ' ευθείας μετάβασης στις οπτικές ίνες, ενώ το ίδιο είπε και ο κ. Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας την VDSL ως παρωχημένη. Από την πλευρά του, ο κ. Κεραστάρης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά ο καταναλωτής είναι ένας συνδυασμός VDSL με Fiber To The Cabinet (FTTC - οπτική ίνα ως το καφάου). «Το VDSL από το αστικό κέντρο δίνει φάρμακο σε κάποιον που δεν είναι άρρωστος. Οποιαδήποτε λύση δεν περιλαμβάνει "naked VDSL" καταργεί τον ανταγωνισμό και μας πάει χρόνια πίσω» σημείωσε, καλώντας τον ρυθμιστή να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στον καταναλωτή, τον πάροχο και τον ΟΤΕ.

Στους εναλλακτικούς παρόχους απάντησε ο κ. Πιπερίδης σημειώνοντας ότι «πέρυσι βλέπαμε το VDSL σαν το Μνημόνιο» και υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι παρωχημένη, αφού αποτελεί τον πρόδρομο του FTTH. «Σε αυτήν την εποχή, που όλοι ζητάμε μία ανάσα, δεν μπορούμε να έχουμε άεργες υποδομές, επειδή δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της …πυρηνικής φυσικής» τόνισε.

Ο κ. Πιπερίδης επιτέθηκε στην ΕΤΤΤ, σημειώνοντας ότι έχει στα χέρια τις προτεινόμενες τιμές λιανικής επί 135 ημέρες, χωρίς να τις έχει εγκρίνει, και, μάλιστα, τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, κάλεσε τον ΟΤΕ να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Μάλιστα, ο ΟΤΕ βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο στην CYTA, καθώς ο κ. Σαββίδης πρότεινε όποιος εγκαθιστά σύγχρονα δίκτυα να μην υπάγεται σε διπλή ρύθμιση, δηλαδή τόσο στην οπτική ίνα όσο και στο LLU (αδεσμοποιήτη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο).

Από την πλευρά του, ο κ. Καβακλής σημείωσε ότι «το κατέβασμα της σκάλας είναι πιο επικίνδυνο από το ανέβασμα και μπορεί να σκοτώσει τον ανταγωνισμό», ενώ ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε να αντιγράψουμε μεθόδους που εφήρμοσαν άλλες χώρες, όπως η εγκατάσταση οπτικών ινών, μέσω του δικτύου υπονόμων και αποχέτευσης σε όλα τα σπίτια.

Αντίθετα, ο κ. Κεραστάρης σημείωσε ότι «θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα ζούμε την σημερινή τεχνολογία για αρκετά χρόνια», τονίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα την χειριστούμε είναι πολύ κρίσιμη για να έχουμε μία ανταγωνιστική αγορά».

Αιχμές κατά της ΕΕΤΤ
Ο κ. Πιπερίδης, έπειτα από αναφορές των εναλλακτικών για τις μειώσεις τιμολογίων του ΟΤΕ της τάξης του 25%, κατηγόρησε την ΕΕΤΤ για αυτήν την εξέλιξη, λόγω της καθυστέρησης έγκρισης των τιμών του οργανισμού, που οδήγησε στην σύμπτυξη εκπτώσεων δύο ετών σε ένα. Τότε, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε τον λειτουργικό διαχωρισμού του ΟΤΕ σε δίκτυο κι εκμετάλλευση, προκειμένου όλοι οι πάροχοι να αξιοποιήσουν την υποδομή επί ίσοις όροις, καταβάλλοντας το ίδιο τίμημα.

Οι αιχμές των παρόχων - και κυρίως του ΟΤΕ - για τον ρυθμιστή ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, κ. Λεωνίδα Κανέλλο να απαντήσει. «Οι προβλέψεις που μας δώσατε, διαφοροποιήθηκαν τρεις φορές στο διάστημα, για το οποίο μας εγκαλείται για καθυστέρηση» είπε, μιλώντας προς τον κ. Πιπερίδη. «Οι προβλέψεις που μας δίνονται, πρέπει να έχουν βάθος χρόνου τριετίας και πενταετίας. Η ρύθμιση δεν μπορεί να φωτογραφίζει την συγκυρία της στιγμής» σημείωσε ο κ. Κανέλλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ - «Οπτική ίνα στο σπίτι»: Το κράτος θέλει, η αγορά δεν μπορεί - oικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου